Pentru majoritatea oamenilor anorexia este o tulburare foarte greu de inteles. Adevarul este ca nu reprezinta o dieta dusa la extrem sau doar un joc prostesc al unei adolescente pentru a atrage atentia asupra ei. Este o tulburare psihica, la fel ca depresia sau anxietatea. Definitia pe intelesul tuturor a anorexiei este privarea de mancare. Pacientii afectati de aceasta boala, se infometeaza pana la stadii avansate de inanitie sau chiar in unele cazuri pana la moarte. Odata afectati de aceasta tulburare, pacientii implicati, reusesc, cu foarte mari eforturi sa isi reia obiceiurile normale si sa se reintoarca la viata de dinaintea diagnosticarii. De aceea este foarte important sprijinul psihic si fizic al celor apropiati.
Simptomele anorexiei sunt fizice, biologice si de comportament. Pentru ca anorexia este in mare parte asociata cu dieta drastica, simptomele predominante sunt legate de mancare si dieta. O femeie anorexica tine diete in mod obsesiv, fara sa aiba nevoie, avand o greutate deja sub cea normala si continua regimul chiar si dupa ce a pierdut mai mult de 15% din greutatea totala a corpului. Cu toate acestea, pacienta anorexica, se considera grasa si depune eforturi sustinute pentru a pierde in greutate.
Simptomele fizice si de imagine: scaderea drastica in greutate, obsesia fata de aspectul fizic si fata de greutate, autocritica dura cu privire la numarul de kilograme “in plus”, negarea pierderii in greutate si dorinta continua de a slabi chiar daca, fizic, corpul nu mai are ce sa piarda.
Simptomele biologice: utilizarea pastilelor, ceaiurilor sau tratamentelor cu efect laxativ si/sau diuretic, disparitia frecventa la toaleta imediat dupa consumul de alimente – pentru eliminarea acestora din corp prin provocarea varsaturilor, efectuarea de exercitii si efort fizic pana la extenuare, considerate pedeapsa pentru consumarea alimentelor.
Simptomele de comportament: regim alimentar permanent si privarea de mancare, chiar daca numarul de kilograme este deja mai mic decat cel normal, refuzul total al consumului de alimente “rele” precum grasimi sau carbohidrati, citirea cu atentie a fiecarei etichete de pe alimentele consumate, numararea caloriilor, masurarea cantitatilor, portionarea in bucati cat mai mici a produsului inghitit. Persoanele afectate ajung sa ascunda sau sa arunce mancarea si sa minta cu privire la consumarea acesteia, refuzul consumului de alimente in public, folosirea unor farfurii in care efectiv arunca mancarea mestecata, dupa ce “inghit aroma” alimentelor.
Factorii de risc: sexul feminin este mai expus, persoanele cu varste de pana in 40 de ani, adolescenții pot fi mai vulnerabili in fata acestei afectiuni, factorul genetic joaca si el un rol important in dezvoltarea anorexiei – modificări ale anumitor gene sporesc gradul de dezvoltare al bolii, factorul ereditar, mediul social de proveniența, anturajul, nevoia de adaptare si incluziune la schimbarea scolii sau a jobului. Canalele media (TV, reviste/ziare, facebook etc) care promoveaza vedete/actori/modele foarte slabe si pe care publicul vulnerabil le asociaza cu succesul si popularitatea, evident (in gandirea lor), obținute datorita aspectului fizic.
Pacientii anorexici nu mananca aproape niciodata si totusi sustin ca nu le este foame. Toate aceste eforturi si minciuni legate de alimentatie, aduc pacientii in stare de depresie, aceasta din urma afectandu-le relatiile sociale, personale, locul de munca si in general viata.
Chiar daca este cel mai des intalnita la femei, aceasta boala poate afecta si barbatii. Afectiunile asociate cu aceasta conditie medicala sunt: intarzierea sau disparitia ciclului menstrual la femei, constipatie, balonare, ingalbenirea pielii, probleme cardiace, osteoporoza, umflarea mainilor si a picioarelor, probleme cu circulatia sangelui, subtierea si caderea parului, insomnie, ameteala si stari de confuzie.
Chiar daca este un proces destul de greu, pacientii anorexici isi pot recapata viata. Daca printre apropiatii dumneavoastra observati comportamente ca cele mentionate mai sus, nu ezitati sa le oferiti ajutorul dumneavoastra. Cel mai probabil pacientii vor avea nevoie de internare si supraveghere medicala pana cand reusesc sa isi recastige greutatea normala si pentru a li se efectua investigatii asupra bolilor ce pot aparea din cauza deshidratarii si lipsei de mancare duse la extrem. De asemenea, factorul psihologic este foarte important, pentru recuperarea totala, fiind necesar un numar de sedinte de terapie.
La Dentirad Hospital echipa de medici profesionisti va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa depasiti si sa tratați problemele medicale cu care va confruntați.
Pentru detalii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns