Implantul dentar
Implantul dentar este o rădăcina artificiala, care va fi plasata in structura osoasa pentru a înlocui un dinte pierdut. Implanturile reprezintă opțiunea moderna pentru oamenii care au pierdut unul sau mai mulți dinți, din cauza unei boli parodontale, accident sau orice alt motiv.
Istoric vorbind, exista o multitudine de tipuri de implanturi ce au fost explorate de-a lungul timpului: subperiostal ( implanturi fixate intre os si gingie), intraosos (care, la rândul lui, poate fi de mai multe feluri – lama, cilindric, surub)
In zilele noastre cel mai utilizate sunt implanturile de tip șurub, realizate din titan, zirconiu sau ceramica.
Acestea diferă in funcție de dimensiuni, forma si poziție a spirei, model de finisare a suprafeței si tratament al acesteia, in vederea unei bune biointegrari.
Fiecare implant susține unul sau mai mulți dinți protetici. Acest tip de implant este folosit, in general, ca alternativa pentru pacienții cu punți sau proteze dentare.
In funcție de condiția de sănătate a pacientului, de vârsta acestuia, de gradul de degradare al danturii si de nivelul suportului maxilar sau mandibular natural, implanturile dentare pot necesita reconstrucții sau adiții osoase, ce se realizează cu ajutorul grefelor de os autogen sau prin utilizarea osului heterogen.
Ce condiții trebuie sa îndeplinească un “candidat” pentru a își putea efectua o intervenție de implant dentar?
Pacientul trebuie sa aibă o stare de sănătate generală si orală cat se poate de bună. O cantitate suficientă de os in gingie face ca intervenția sa se realizeze mai ușor, însă, lipsa osului nu este un impediment, medicii stomatologi chirurgi, reușind sa suplimenteze cantitatea, forma si înălțimea necesară suportului unui implant sau mai multor implanturi, prin diferite tehnici moderne.
Cum se desfășoară intervenția chirurgicala: in urma unei consultații amănunțite (ce include si investigații radiologice de tip RX panoramic si CT-tomografie computerizata a întregii guri), medicul specialist decide asupra nevoii de implant, poziționării si modelului acestuia si, împreuna cu echipa sa, va elabora un plan de tratament ce are ca scop redarea integrității funcționale si fizionomice a danturii dumneavoastră.
Tratamentul pierderii de dinți, se poate face pornind de la un singur dinte pană la protezarea întregii arcade, folosind soluții conjuncte (fixate pe implanturi) sau mobilizabile (exemplu: sistemele cu capse).
Ridicarea sinusului – pentru ca implantul sa aibă condiții optime de inserare, cantitatea si calitatea osului este foarte importantă. In general, in zonele laterale, posterioare ale maxilarului superior este cea mai dificila zona de implantat, din cauza cantității insuficiente de os, provocata de apropierea de sinus. Modificarea podelei sinusului poate rezolva aceasta problema prin tehnica de elevație de sinus si favorizarea creșterii nivelului osos in vederea inserării implantului.
Astăzi, pacienți cu o serie întreagă de contraindicații majore ale implanturilor dentare, gen diferite boli sistemice sau autoimune, pot fi tratați cu succes printr-o bună abordare si un bun management medical.
După intervenția chirurgicala, îngrijirea dinților implantați trebuie respectata in egala măsura ca si in cazul dinților naturali, curățarea acestora prin periaj sau prin folosirea dușului bucal fiind obligatorii, la fel si vizitele regulate la medicul dentist.
La Dentirad Hospital, in cadrul clinicii de Medicina Dentara, echipa de medici stomatologi, coordonată de Prof. Asoc. Dr. Mircea Drăghici – Specialist Implantologie, vă stă la dispoziție pentru a vă consilia in luarea unei decizii potrivite pentru sănătatea dumneavoastră orală si generală, prin consultații specializate, efectuate cu aparatură ultramodernă. In cazul in care soluția dumneavoastră este inserarea unuia sau mai multor implanturi, medicii specialiști vă vor prezenta toate opțiunile de forme si dimensiuni aplicabile cazului dumneavoastră.
Pentru programări si informații vizitați pagina noastră aici accesând secțiunea Medicina Dentara. Sau apelând numerele de telefon afișate.
Lasă un răspuns