Chiar daca pare greu de crezut, in corpul unui om se găsesc aproximativ 100.000 km de vase de sânge. Împreună cu inima si alți mușchi, acestea alcătuiesc sistemul circulator. Această rețea de drumuri asigură alimentarea cu sânge a fiecărei părți a corpului, însă când circulația devina slăbită, traseul sângelui este încetinit sau chiar blocat. Asta înseamnă ca celulele din corp nu reușesc sa primească toată cantitatea de oxigen si nutrienți de care au nevoie.
Semnele unei circulații deficitare: Când membrele nu sunt vascularizate suficient, mâinile si picioarele voastre pot începe să simtă răceala și/sau amorțeală. Dacă ai pielea foarte deschisă, vei observa că picioarele tale capătă o culoare vineție. Circulația “proastă” poate să ducă la uscarea pielii, la sensibilizarea unghiilor, acestea devenind fragile, la căderea părului, in special de pe picioare. In rândul bărbaților, circulația proastă poate afecta durata si calitatea erecției. In cazul celor diagnosticați cu diabet, zgârieturile, bășicile sau alte tipuri de răni, se vor vindeca mai greu.
Ce putem sa facem pentru a ne îmbunătăți circulația, ce trebuie să evităm si ce trebuie să includem in alimentație?
Nicotina este ingredientul activ din țigările tradiționale, electronice sau cele care nu scot fum. Aceasta produce daune pereților arteriali si îngroașă sângele atât de mult, încât ajunge să nu mai poate traversa vasele. Daca sunteți fumător, încercați să renunțați.
Controlați-vă tensiunea – daca este prea mare poate provoca arterioscleroza, o boală care îngroașă arterele si ajunge sa “sugrume” circulația sângelui. Faceți un control periodic si cereți detalii medicului dumneavoastră in legătura cu tensiunea optima in funcție de vârsta si starea dumneavoastră de sănătate. Pentru a va controla periodic tensiunea, aveți posibilitatea să achiziționați aparate specializate care se pot utiliza acasă.
Ajutați-l înghițitura cu înghițitura – sângele este jumătate apa. Așa ca pentru a il menține in circulație, trebuie sa rămâneți hidratați. Setați-vă ca scop 8 pahare cu apa pe zi. In cazul in care aveți activități fizice mărite sau/si in aer liber, va fi nevoie sa măriți doza de apă. Aflați mai multe despre cantitățile necesare in funcție de greutatea si sănătatea dumneavoastră aici.
Ridicați-vă in picioare – poziția de pe scaunul de la birou nu este cea mai buna pentru circulația sângelui sau pentru spatele vostru. Aceasta slăbește mușchii picioarelor si încetinește circulația sângelui, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor. Specialiștii recomandă pe cat posibil sa vă ridicați de la birou in timpul zilei, și de ce nu, să încercați să lucrați in picioare, pe birouri mai înalte. Poate dura o perioadă până vă obișnuiți, însă ridicatul activează valvele din venele picioarelor, trimițând sângele până la inima.
Faceți mișcare, yoga, abordați poziții care favorizează circulația (stați cu picioarele in sus, sprijiniți de un perete, pentru a redirecționa traseul sângelui din partea inferioara a corpului).
‘Aerobic” înseamnă “cu oxigen”, astfel încât atunci alergam, mergem, înotam, ieșim cu bicicleta sau facem alte exerciții asemănătoare, asimilam mai mult oxigen pe care îl distribuim in mușchi. In felul acesta, sângele este ținut in mișcare, ajutând inima sa rămână sănătoasă, scăzând nivelul tensiunii arteriale. Plănuiți să faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, intre 5 si 7 zile pe săptămâna. Un alt exercițiu foarte benefic pentru tensiunea arterială dar si pentru scăderea nivelului de zahar din sânge, sunt genuflexiunile. Acestea ajuta si la echilibrarea circulației, si la îmbunătățirea posturii si calmarea durerilor de spate.
Consumați mai multe fructe si legume si mai puțină carne. Nu există mai multe variante ale unei diete echilibrate: trebuie să păstram distanța față de grăsimile saturate, pe care le găsim in carnea roșie, in pui, brânză si alte alimente de origine animală. Evitați excesul de sare. Acest lucru vă ajută să vă mențineți greutatea in limite normale, colesterolul si tensiunea sănătoase si arterele curate.
Pieptănați-va si corpul, nu numai parul – Mișcările de-a lungul corpului cu o perie, vă ajută să vă îmbunătățiți circulația sângelui si totodată sa scăpați de pielea moarta. Executați acest ritual seara, înainte de dus.
Băile fierbinți, reprezintă de asemenea un remediu rapid pentru circulația deficitară. Apa caldă face ca arterele si venele să se dilate puțin, permițând trecerea unei cantitate mai mari de sânge. Daca nu aveți condițiile necesare unei bai fierbinți, puteți să beți apa calda sau ceai, cu aceleași efecte.
Pentru a evita apariția cheagurilor de sânge, pentru a asigura o circulație sanguina optima dar si pentru a afla ca sănătatea ta este la un nivel corect, echipa de medici specialiști Dentirad Hospital iți stă la dispoziție. Vei primi scheme de tratament si sfaturi pentru o nutriție sănătoasă, împreună cu posibilitatea de a realiza exercițiile fizice în sala de gimnastică din cadrul secției de recuperare.
Pentru detalii si programări accesați pagina noastră aici sau apelați 0244 972.
Lasă un răspuns