Ce este cancerul colorectal? Atunci când este depistat in stare incipientă, are șanse foarte mari sa fie eliminate. Acesta apare când in învelișul intestinului mare (colonului) apar formațiuni anormale de celule (polipi). Aceasta boala poate apărea atât la femei cat si la bărbați, si este in top 5 al bolilor cauzatoare de deces in lume.
Ce sunt polipii? Majoritatea celor depistați sunt inofensivi, însă unii dintre ei se pot transforma in cancer de colon, daca nu sunt îndepărtați de îndată ce au fost descoperiți. Cele mai comune tipuri de polipi intestinali sunt adenoamele si polipii hiperplastici. Acestea se formează când apar probleme in modul de creștere si de reparare a celulelor din țesutul colonului.
Factorii de risc – ce nu pot fi controlați sunt :
Vârsta – majoritatea pacienților diagnosticați au vârsta peste 50 de ani
Boala inflamatorie a intestinului
Factorul ereditar
Factorii de risc care pot fi controlați (evitați) sunt:
Consumul excesiv de carne roșie, carne procesata sau gătită la temperatură foarte ridicata
Obezitatea (acumularea unui strat foarte mare de grăsime in jurul taliei)
Lipsa de activitate fizica
Fumatul
Consumul excesiv de alcool
Care sunt simptomele? Cancerul de colon nu are simptome in faza incipienta, astfel ca este important sa faceți controale regulate pentru a putea depista la timp eventualele probleme. Pe măsură ce boala avansează, apar sângerări in scaun, dureri la nivelul stomacului, dereglări ale tranzitului intestinal (constipație/diaree), pierderi bruște si inexplicabile in greutate, oboseala permanenta. In momentul in care aceste semne își fac apariția, tumorile sunt deja mari si evident, mai greu de îndepărtat si/sau tratat.
Cum poate fi depistat cancerul de colon? Prin testele de preventie (screening). Odată cu împlinirea vârstei de 45 de ani, majoritatea pacienților ar trebui sa efectueze o colonoscopie, pe care sa o repete, daca medicul nu ii sfătuiește altfel, o data la 10 ani. Aceasta consta in introducerea unei camere de luat vederi (de dimensiuni foarte mici) in interiorul colonului, prin anus, care transmite imagini din rect si intestine. Aceasta metoda este utila prin depistarea formațiunilor anormale, pe care medicii le pot îndepărta.
Colonoscopia virtuala (colono-CT) aceasta ilustrează un model 3D al intestinului, transmițând imagini din interiorul colonului, fără a mai insera o camera in organism. Deși este o metoda mai ușor de suportat de către pacient, aceasta are dezavantajul faptului ca polipii de dimensiuni foarte mici, nu pot fi detectați, iar daca medicul specialist vede totuși ceva, va recomanda colonoscopia tradițională. Recomandarea in cazul colonoscopiei virtuale este de una la fiecare 5 ani.
Testele de analiza a sângelui din fecale, testele imunochimicale pot arata daca exista sânge in fecale, ceea ce poate fi un semn al cancerului. In funcție de tipul testului, poate fi nevoie de pana la 3 mostre de fecale date spre analiza. Recomandarea medicilor este ca aceste analize sa fie realizate in fiecare an. Daca specialistul găsește sânge in probe, va recomanda o colonoscopie.
Diagnosticul corect – daca unul din testele efectuate arata existent unei posibile tumori, următorul pas va fi biopsia. In timpul colonoscopiei, medicul va extrage o proba de țesut din orice parte suspecta a colonului. Experții vor analiza la microscop celulele probei, pentru a vedea daca acestea sunt sau nu purtătoare de cancer.
Șansele de supraviețuire – reușita in tratarea cancerului depinde de stadiul in care este depistat. Medicii susțin ca exista șanse de supraviețuire de pana la 5 ani, in cazul celor diagnosticați in stadiu incipient. Însă acestea sunt statistici înregistrate de-a lungul anilor de studii, ceea ce înseamnă ca exista si situații in care nu se aplica. In funcție de stadiul in care este depistat, cancerul de colon poate fi tratat chirurgical, urmat de chimioterapie si alte proceduri medicale pe care le recomanda medicul oncolog.
Lasă un răspuns