ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder (Deficit de atenție si hiperactivitate)
Afecțiunea ADHD este înscrisa in rândul bolilor mintale si este cunoscuta ca fiind responsabila pentru comportamentul impulsiv si pentru stările anormale de hiperactivitate. Pacienții diagnosticați cu ADHD, pot întâmpina, de asemenea, dificultăți de concentrare asupra unei singuri sarcini si in a sta intr-un loc pentru o perioada mai mare.
Atât adulții cat si copiii pot fi diagnosticați cu aceasta boala, printre simptomele cele mai des semnalate menționam: dificultate in concentrare, lipsa de interes asupra unei sarcini, pierderea rapida a interesului si direcționarea acestuia către altceva, dificultăți in păstrarea interesului într-o conversație si obiceiul de a întrerupe interlocutorul, imposibilitatea de a păstra o stare de repaus pentru o perioada mai mare de timp (simte nevoia de mișcare/agitație in permanenta).
Exista 3 tipuri de ADHD, simptomele de care pacientul suferă fiind specifice fiecărei categorii:
- ADHD – Predominant neatent. Așa cum sugerează si denumirea, pacienții afectați de acest tip al bolii, nu reușesc sau reușesc foarte greu sa se concentreze asupra unui lucru, asupra îndeplinirii unei sarcini de birou sau când vine vorba de urmat instrucțiuni pentru a completa/repara/asambla ceva.
In cazul copiilor care suferă de acest tip de afecțiune diagnosticul poate fi obținut mai greu, simptomele confundându-se ușor cu comportamentul asociat vârstei. Statisticile demonstrează ca fetițele sunt mai predispuse decât băieții.
- ADHD – Predominant impulsiv/hiperactiv. Pacienții diagnosticați cu acest tip de afecțiune trădează in primul rând un caracter impulsiv si starea permanenta de hiperactivitate. Aceasta se poate traduce in: întreruperea conversațiilor si încercarea de monopolizare, incapacitatea de a își aștepta rândul pentru a se putea exprima cu privire la subiectele discutate, “fâțâiala continua”, incapacitatea de a își păstra locul/poziția pentru perioade mai mari de timp.
- ADHD – Tipul combinat (neatent + impulsiv/hiperactiv). Este cel mai întâlnit tip de ADHD in rândul diagnosticaților, pacienții ce fac parte din aceasta categorie, experimentează simptomele ambelor tipuri mai sus menționate, fiindu-le greu sa își mențină atenția concentrata asupra unui subiect, reușind foarte greu sau deloc sa-si învingă impulsivitatea si confruntandu-se cu doze mari de energie si “crize de hiperactivitate”.
Tratamentul pentru adulți sau copii diferă de categoria de ADHD cu care pacientul este diagnosticat. Netratata, aceasta afecțiune poate avea efecte negative in viată individului, precum pierderea noțiunii timpului si nevalorificarea acestuia, incapacitatea de a păstra un loc de munca din cauza lipsei de interes asupra sarcinilor, pierderi de memorie- bazate de asemenea pe lipsa de atenție asupra subiectelor iar starea permanenta de agitație poate fi motivul incapacității de a stabili relații de orice natura. (profesionale, personale)
Cercetătorii nu sunt încă siguri de factorul declanșator al acestei afecțiuni însă printre motivele ce cauzează apariția ADHD-ului, menționează: factorul genetic si originile neuronale. Aceștia sugerează ca dopamina intr-un volum redus este un factor de risc pentru ADHD. Dopamina este o substanța din creier responsabila cu transmiterea semnalelor intre nervi.
De asemenea, studiile arata ca pacienții cu ADHD prezinta diferențe de structura la nivelul creierului, indicând, in cazul pacienților diagnosticați, un volum mai mic de materie cenușie, aceasta din urma fiind implicata in activități ale creierului precum vorbirea, autocontrolul, luarea deciziilor, controlul mușchilor.
Diagnosticarea ADHD presupune investigarea pacientului pe o perioada îndelungata, bazata pe descrierea comportamentului acestuia de către familie si apropiați, un set de analize si teste fizice si psihice si orice alte intervenții considerate necesare de medicul specialist. Tratamentul pentru aceasta afecțiune este in general compus din ședințe de terapie asociate cu medicamentație.
Pentru diagnosticare si tratament corespunzător programați o vizita la medicul specialist, accesând pagina DENTIRAD HOSPITAL aici sau apelând numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns