Ficatul este un organ de dimensiuni mari, de culoare rosu- inchis (sangeriu), ce cantareste intre 1.5 si 2kg, repezentand aproximativ 2.5% din greutatea totala a corpului, si este pozitionat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub cutia toracica.
Ficatul este organul responsabil cu eliminarea substantelor toxice din organism – sustinator al sistemului imunitar, ajuta la digerarea alimentelor, produce bila si inmagazineaza numeroase tipuri de vitamine.
Importanta ficatului este direct asociata si cu productia de colesterol si cu proteinele speciale ce ajuta la transportul grasimilor in corp si de asemenea cu depozitarea zaharului si eliberarea acestuia atunci cand este nevoie.
Afectiunile ficatului pot fi ereditare (mostenite) sau cauzate de o varietate de factori nocivi pentru ficat, din care cei mai comuni sunt virusurile si alcoolul.
Obezitatea este si ea de asemenea un factor agravant/declansator al degradarii ficatului.
In timp, degradarea ficatului duce la ciroza, afectiune care poate pune viata pacientului in pericol.
In cazul in care boala se instaleaza la nivelul ficatului, primele simptome sunt: ingalbenirea pielii si a ochilor, aparitia durerilor si umflaturilor la nivelul abdomenului, umflarea picioarelor si a gleznelor, mancarime la nivelul pielii, urina inchisa la culoare, aparitia sangelui in scaun, senzatia de oboseala cronica, greata, varsaturi, pierderea poftei de mancare, piele cu tendinta usoara de invinetire.
Ficatul poate fi afectat de mai multe cauze: infectia- virusurile sau parazitii pot infecta ficatul, cauzand inflamatia acestuia si conducand la incetinirea functiilor ficatului.
Virusul care afecteaza functiile ficatului poate fi raspandit (transmis) prin sange, contact sexual, apa sau alimente contaminate sau apropierea fizica cu o persoana purtatoare de virus.
Cele mai comune cazuri de infectii ale ficatului sunt cele rezultate in urma captarii virusului hepatic, ce poate fi: Virus de hepatita A, Virus de hepatita B, Virus de hepatita C, aceasta din urma, fiind cel mai periculos pentru sanatatea generala a omului, cauzand in procent mare moartea pacientului.
Dereglarea sistemului imunitar – Anumite boli autoimune (afectiuni in care sistemul imunitar ataca necontrolat anumite parti ale corpului/organe) pot afecta ficatul: Hepatita Autiomuna, Ciroza Biliara Primara, Colangita Primara Scleroasa.
Factorul ereditar – o gena care functioneaza anormal, mostenita de la unul sau de la ambii parinti, poate produce in corp substante periculoase care se vor depozita in ficat, cauzand in cele din urma distrugerea acestuia.
Printre afectiunile ereditare ale ficatului amintim: Boala Wilson, Hemocromatoza, Hiperoxaluria.
Alte afectiuni ale ficatului (ficat bolnav) pot fi reprezentate de cancerul de ficat, cancerul ductului biliar, adenomul hepatic sau factori externi, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau acumularea de grasimi in ficat (ficat bolnav), cauzata de o alimentatie nesanatoasa.
Alti factori de risc care pot creste sansele dezvoltarii unei boli de ficat sunt: transfuziile de sange, injectarea cu anumite substante in unitati neautorizate si cu ustensile nesterilizate, tatuarea corpului sau gaurirea acestuia, pentru inserarea de cercei sau lanturi (body piercing) in saloane care functioneaza fara autorizatie sanitara, sexul neprotejat, expunerea la anumite substante toxice, consumul cronic de alcool sau anumite boli cronice precum diabetul, obezitatea, nivelul crescut de trigliceride in sange. (ficat bolnav)
Afectiunile ficatului lasate netratate pot progresa pana la “cedarea ficatului”, punand viata pacientului in pericol.
Pentru diagnosticarea afectiunilor ficatului medicul specialist va realiza o serie de teste si analize de laborator, menite sa depisteze atat tipul afectiunii cat si factorii declansatori.
Analize de sange, ecografii cu substanta de contrast si/sau analize de tesut sau biopsie.
Biopsia reprezinta interventia ce se realizeaza cu ajutorul unui ac lung, care patrunde prin piele si recolteaza o proba de tesut din ficat. (ficat bolnav)
La Dentirad Hospital puteti beneficia de serviciile medicale mai sus mentionate si in plus, puteti experimenta acum rezultatele remarcabile ale ozonoterapiei.
Este terapia revolutionara ce ajuta la regenerearea mai rapida a ficatului, impiedicand astfel boala sa se instaleze sau sa avanseze in cazul in care este deja prezenta si grabind vindecarea.
Aflati mai multe despre aceasta terapie aici.
Pentru detalii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 997.
Lasă un răspuns