Rinichii sunt un organ pereche, format din 2 corpuri situate de o parte si de cealalta a coloanei vertebrale, in partea de jos a spatelui. Ei au functia de a filtra sangele si de a inlatura toxinele din corp, transferandu-le catre vezica urinara, pentru a fi ulterior eliminate din corp (prin intermediul urinei).
Cea mai comuna afectiune a rinichilor este boala cronica a rinichilor. Aceasta este o afectiune pe termen lung si ireversibila, care nu se imbunatateste de-a lungul timpului, cauzata in cele mai multe situatii de hipertensiune (presiunea marita a sangeleui).
Tensiunea marita este periculoasa pentru rinichi, deoarece creste presiunea asupra glomerulilor, vasele mici de sange responsabile cu “spalarea” sangelui. In timp, din cauza presiunii, vasele de sange se deterioreaza, afectand astfel functionarea rinichilor. Aceasta afectiune conduce la deteriorarea totala a rolului rinichilor, pacientii care experimenteaza aceasta conditie medicala, avand nevoie de proceduri numite dializa, pentru a inlocui procesul realizat in mod natural de rinichi.
Dializa filtreaza toxinele si le elimina din sange, ajutand astfel la tratarea bolilor cronice de rinichi insa nu conduce la vindecarea acestora, o alternativa a dializei fiind in anumite cazuri transplantul de rinichi.
Diabetul reprezinta de asemenea o cauza frecventa in dezvoltarea bolii cronice de rinichi. Diabetul este o afectiune care produce cresterea niveului de zahar din sange. Aceasta crestere afecteaza vasele de sange din rinichi, deoarece acestia nu isi mai pot exercita functia de curatare a sangelui in conditii normale. Prin urmare, numarul mare de toxine acumulat in corp, conduce la cedarea rinichilor.
Pietrele la rinichi sunt o alta afectiune des intalnita. Acestea apar cand mineralele si alte substante existente in sange cristalizeaza si formeaza aglomerari de mase solide, cunoscute in randul pacientilor sub denumirea de “pietre”. Eliminarea acestor pietre din corp se face, de obicei, prin urina, fiind un proces extrem de dureros, care insa nu cauzeaza probleme de sanatate importante.
Glomerulonefrita este o alta afectiune a rinichilor, cauzata de inflamarea glomerulilor. Glomerulii, micro-filtrele sangelui din rinichi, pot fi afectati de infectii, droguri sau substante toxice si in unele cazuri de anumite afectiuni congenitale (nereguli existente in momentul nasterii). Aceasta afectiune nu necesita tratament complicat, fiind usor de tratat de catre medicul specilalist in urma prezentarii la consultatie.
Rinichii polichistici reprezinta un alt tip de afectiune a acestor organe. Este o tulburare genetica, ce cauzeaza cresterea unui numar mare de chisturi (mici saculete cu lichid) in rinichi. Aceste chisturi pot afecta functiile rinichilor si, netratate, pot provoca cedarea acestora. Aceasta afectiune poate aparea in unul sau ambii rinichi.
Infectiile tractului urinar pot reprezenta de asemenea o amenintare pentru buna functionare a rinichilor. Lasate netratate aceste infectii se pot raspandi catre rinichi, afectand astfel functiile normale ale organelor.
Simptomele bolilor de rinichi sunt: aparitia oboselii si dificultate in concentrare, insomnia, pierderea poftei de mancare, crampe musculare, umflarea picioarelor/gleznelor, deshidratarea pielii, nevoie frecventa de urinare, mai ales in timpul noptii, aparitia cearcanelor dimineata, greata si varsaturi, modificarea aspectului urinei, aparitia anemiei (scaderea numarului de celule rosii), cresterea nivelului de potasiu.
Factori care pot duce la dezvoltarea bolilor de rinichi pot fi: existenta unui membru al familiei diagnosticat deja cu afectiuni renale (factorul ereditar), hipertensiunea, inaintarea in varsta.
Pentru diagnosticare si solutie de tratament, este recomandat sa va prezentati la medicul specialist, unde se vor efectua o serie de analize de sange, de urina si/sau ecografii.
La Dentirad Hospital beneficiati de rezultate ale analizelor de inalta precizie, datorita laboratorului propriu dotat cu aparatura moderna si cu ajutorul echipei de medici veti primi cele mai bune variante de tratament pentru diagnosticul dumneavoastra.
Pentru relatii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns