Anevrismul cerebral reprezintă o dilatație (umflare) anormala a arterelor cerebrale. Are aspectul unei boabe agățata de o tulpina.
Un anevrism cerebral poate fi rupt sau nerupt, cel rupt fiind cel care cauzează sângerări la nivelul creierului. Cel mai ades o ruptura de anevrism cerebral apare in spațiul dintre creier si învelișul subțire ce acoperă creierul. Acest tip de hemoragie, se numește hemoragie subarhnoidiana.
Anevrismul cerebral rupt, este o urgenta medicala si este o amenințare pentru viata pacientului, reprezentând totodată o urgenta neurochirurgicala, (intervenția realizându-se pentru îndepărtarea acestuia).
Majoritatea anevrismelor cerebrale, indiferent ca se rup sau nu, ajung sa creeze probleme medicale si sa cauzeze simptome. Majoritatea cazurilor sunt descoperite in timpul investigațiilor pentru alte condiții medicale. Descoperit si tratat la timp, un anevrism cerebral poate fi stopat din evoluție.
Simptomele unei rupturi de anevrism cerebral pornesc cu o durere severa de cap. Aceasta durere este adesea descrisa de către pacienți ca fiind “cea mai puternica durere de cap resimțita vreodată”. Printre simptomele asociate cu anevrismul cerebral menționam: durere puternica si brusca de cap, greața si vărsături, încețoșarea vederii, sensibilitate la lumina, instalarea confuziei, pierderea cunoștinței, înțepenirea gatului, pleoape căzute.
In anumite cazuri, anevrismul poate doar sa se scurgă, aceasta acțiune cauzând numai o durere puternica si brusca de cap. Însă de cele mai multe ori, anevrismul “spart” se transforma intr-unul rupt, cauzând toata avalanșa de simptome si punând viată pacientului in pericol.
Anevrismul care nu se rupe, poate sa nu producă niciun simptom, mai ales daca este de dimensiuni reduse. Cu toate acestea, un anevrism mărit, poate sa preseze țesutul creierului si nervii, si poate cauza: durere in deasupra si in spatele ochilor, dilatarea pupilelor, vedere modificata sau dublata, amorțirea, slăbirea sau paralizia unei parți a fetei, căderea uneia sau ambelor pleoape.
Daca dumneavoastră sau cineva din apropierea dumneavoastră experimentați o durere brusca si insuportabila de cap, apelați de urgenta 112 sau căutați ajutor medical imediat.
Cauzele anevrismului cerebral: anevrismul cerebral se dezvolta in urma îngustării pereților arteriali. Anevrismul se formează adesea la intersectarea arterelor sau pe ramificațiile acestora, pentru ca aceste secțiuni ale vaselor sunt mai slabe. Deși anevrismele pot apărea oriunde in creier, cel mai des diagnosticate au fost cele de la baza creierului.
Factorii de risc: un număr mare de factori de risc pot contribui la slăbirea pereților arteriali si la creșterea riscului de a suferi un anevrism cerebral. Anevrismele sunt mai des întâlnite in rândul adulților decât in rândul copiilor iar incidenta in rândul femeilor este mai mare decât in rândul bărbaților. Anumiți factori de risc se dezvolta in timp iar in alte cazuri sunt prezente încă de la naștere. Printre factorii care se dezvolta de-a lungul vieții, enumeram: vârsta înaintata, fumatul, hipertensiunea, îngroșarea arterelor, utilizarea substanțelor narcotice, lovituri la cap, consumul excesiv de alcool. Factorii prezenți la naștere includ: afecțiuni moștenite ale țesuturilor (boala Ehlers-Danlos, care subțiază vasele de sânge), Boala rinichilor polichistici (o boala moștenita care se manifesta prin prezenta unor saci cu lichide in rinichi si creșterea tensiunii arteriale), îngustarea anormala a aortei (cel mai mare vas de sânge care transporta sânge bogat in oxigen din inima către corp), malformații la nivelul creierului sau factorul ereditar de anevrism cerebral (cazuri in rândul rudelor de gradul 1).
Ozonoterapia– terapia revoluționara prezenta la Dentirad Hospital va ajuta sa va păstrați creierul oxigenat prin purificarea sângelui si prin înlocuirea sistematica a acestuia cu sânge ozonat. Aflați mai multe despre aceasta terapie aici.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns