Așa cum tot auziți in recomandările medicilor si ale specialiștilor din domeniu, prin intermediul mass-media, este bine sa consumați foarte multe lichide. Chiar daca sfaturile sunt generale, cantitatea de apa consumata se stabileste in functie de fiecare individ. Regula generala pornește de la 8 pahare si variază in funcție de vârsta, sex si greutatea fiecăruia.
Recomandarea curenta este, in funcție de sex, pentru femei cel puțin 9 pahare cu apa pe zi iar pentru bărbați de 13 pahare/zi. Corpul nostru este alcătuit din apa in proporție de 60%. Fiecare sistem al corpului uman are nevoie de apa ca sa funcționeze, exact cum mașina are nevoie de combustibil pentru a se pune in mișcare. Recomandarea de lichide se stabilește si in funcție de condițiile medicale ale fiecăruia, la fel si de prezenta unei sarcini sau a alăptatului.
Pentru adulți recomandarea (de la 19 ani in sus) este de aproximativ 3.7L pentru bărbați si 2.7L pentru femei, aceasta cantitate incluzând lichidele de orice forma ingerate pe parcursul unei zile, cuprinzând toate alimentele consumate care conțin apa, cum ar fi fructele si legumele. Excluzând alte forme consumate, bărbații ar trebui sa bea 13 pahare cu apa iar femeile 9.
Pentru copii recomandările sunt foarte bine legate de vârsta acestora, astfel ca, fetițele si băiețeii cu vârste intre 4 si 8 ani, ar trebui sa bea cel puțin 5 pahare cu apa pe zi. Pentru cei cu vârste cuprinse intre 9 si 13, cantitatea de lichide creste pana la 7-8 pahare/zi. Ultima categorie de vârsta, incluzând segmentul 14-18 ani, primește recomandarea de 8 pana la 11 pahare/zi.
Femeile însărcinate au recomandarea de a consuma (indiferent de vârsta) 8 pahare cu apa/zi iar cele care alăptează trebuie sa ridice cantitatea de lichide pana la 13 pahare/zi.
De asemenea in condiții de canicula sau in timpul vacantei intr-un climat foarte călduros, in perioada in care faceți exerciții fizice mai intense sau de durata mai lunga, in răceala si gripa, diaree sau vărsături, cantitatea de lichide trebuie adaptata (crescuta) pentru a asigura hidratarea optima a organismului.
De ce avem nevoie de apa: Apa este importanta pentru majoritatea proceselor produse in corp pe parcursul unei zile. Fără cantitatea suficienta de apa, corpul nu reușește sa funcționeze corespunzător.
Beneficiile consumului de apa includ: mențin temperatura corpului constanta, lubrifiază si mențin sănătoase articulațiile, protejează coloana si țesuturile, ajuta la menținerea greutății – elimina surplusul prin intermediul urinei, transpirației si a materiilor fecale.
Consumul corect de lichide va ajuta sa va mențineți tinerețea si frumusețea, de exemplu, apa ajuta pielea sa arate sănătoasă. Pielea este cel mai mare organ, când beți apa suficienta, o ajutați sa rămână hidratata si sănătoasă. Si pentru ca apa are ZERO calorii, este si un bun aliat al greutății.
Chiar si apa are indicații si contraindicații, apar riscuri la consumul prea scăzut cat si la cel prea ridicat.
DESHIDRATAREA: corpul consuma in mod constant fluide (folosește si pierde), prin intermediul acțiunilor sale precum urinatul si transpirația. Deshidratarea apare atunci când cantitatea de lichide eliminata este mai mare decât cea consumata.
Deshidratarea se manifesta prin oboseala, senzație de sete, lipsa sau modificarea culorii urinei, uscarea limbii etc. Deshidratarea poate duce către pierderea cunoștinței, confuzie, schimbări de comportament, constipare. Aceasta condiție medicala se poate trata prin consumul de lichide sau in cazuri mai grave, prin tratament cu perfuzii de hidratare in spital.
Hiponatermia – consumul excesiv de apa poate fi periculos. Când este depășita doza zilnica recomandata, apa in plus din organism diluează electroliții din sânge. Nivelul de sodiu scade iar aceasta duce către Hiponatermie. Simptomele sunt: confuzie, dureri de cap, oboseala, greața si vărsături, irascibilitate, spasme si dureri musculare, crampe. “Intoxicarea cu apa” se întâmpla foarte rar, cei mai expuși fiind copiii si persoanele cu o greutate foarte mica.
Întrucât 20% din cantitatea de lichide ingerate sunt sub forma de alimente, menționam câteva legume si fructe, care sunt foarte bogate in apa si pe care va invitam sa le includeți in dieta dumneavoastră zilnica: pepenele roșu, spanacul, castravetele, ardeiul verde, zmeura, varza, conopida, ridichea, țelina.
Mențineți-va corpul hidratat si sănătos! Pentru controlul de rutina sau pentru alte nelămuriri legate de sănătatea dumneavoastră, va așteptam la Dentirad Hospital, unde echipa de medici profesioniști împreuna cu aparatura de înalta performanta, va vor ajuta sa localizați, diagnosticați si tratați problema medicala.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici
Lasă un răspuns