Primavara este anotimpul culorilor, aromelor, luminii, zilelor mai lungi, activitatilor in aer liber, pe scurt, este sezonul in care natura “ne invita” in oras dupa ce, pe timpul iernii ne-a tinut in casa.
Pentru unii, primavara este anotimpul preferat chiar si in defavoarea verii, astfel ca, o primesc cu mare entuziasm, insa pentru altii, trecerea de la iarna la primavara, reprezinta o amenintare in fiecare an, pentru ca se adapteaza foarte greu la schimbarile meteorologice sau de alta natura ce vin la pachet cu primavara. Pentru acestia din urma, care resimt mai degraba oboseala si stres in locul bucuriei la sosirea primaverii, a fost inventata sintagma “astenia de primavara”.
Astenia de primavara consta intr-o dereglare temporara care apare la sosirea primaverii si afecteaza pacientul atat la nivel psihic cat si fizic.
Principalele simptome ale pacientului astenic sunt:
- Senzatie generala de oboseala
- Lipsa energiei
- Instalarea senzatiei de disconfort la nivelul intregului corp
- Aparitia insomniilor
- Anxietate si irascibilitate crescuta
- Lipsa capacitatii de concentrare
- Probleme de nutritie
Aceste simptome dureaza in general intre 10 si 20 de zile, durata reprezentand perioada de adaptare a fiecarui individ la schimbarile produse de noul sezon.
Printre factorii care determina aparitia asteniei, mentionam: corpul nostru trebuie sa se adapteze noilor conditii de luminozitate si temperatura, umiditate si presiune atmosferica, cat si noului orar. Toate aceste schimbari cauzeaza la nivelul corpului uman, o serie de mecanisme care altereaza buna functionare a ritmului circadian, prin schimbarea anumitor hormoni: endorfine, cortizoni, melatonina. Aceste schimbari hormonale cauzeaza dereglarea ritmulului biologic al corpului, care este fortat sa se adapteze la noile conditii ale mediului inconjurator.
Pentru persoanele care prezinta usoare tendinte de depresie sau trec prin perioade mai stresante ale vietii, starile de anxietate si oboseala resimtite in timpul asteniei, pot produce tulburari psihice mai grave decat in randul pacientilor normali. Insa odata “avertizati” de efectele asteniei, acestia le pot constientiza, si cu rabdare pot depasi usor aceste simptome, avand in vedere ca simptomele dispar in aproximativ 2 saptamani.
Conform studiilor realizate, astenia afecteaza mai des femeile decat barbatii, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.
Nu exista un tratament specializat in tratarea asteniei, insa anumite obiceiuri sanatoase pot ajuta oamenii sa se adapteze mai usor la schimbarile produse de noul anotimp: programul fix in ceea ce priveste somnul si alimentatia, pentru a ajuta corpul sa-si gaseasca echilibrul natural, consumul de alimente sanatoase, bazat pe fructe, legume si cereale, hidratarea este de asemenea importanta (recomandarea specialistilor fiind de 2 litri de apa pe zi), odihna este la fel de importanta, se recomanda somnul pe o durata de minim 6-7 ore pe noapte, si miscare fizica moderata.
Pe scurt, daca la inceputul primaverii va simtiti mai obositi decat in mod normal, va lipseste puterea pentru indeplinirea activitatilor zilnice, va gasiti in imposibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile de serviciu sau personale, va simtiti tristi, suparati si va e greu sa va “gasiti locul”, probabil suferiti de astenia de primavara. Nu este un motiv sa va alarmati, aceste simptome vor disparea in cateva saptamani. In cazul in care aceste simptome nu dispar insa in cateva saptamani, este bine sa consultati un medic specialist pentru diagnosticarea corecta a conditiei medicale.
Pentru aceste simptome sau pentru alte probleme medicale, la Dentirad Hospital, echipa noastra de medici specialisti va asteapta pentru consultatii si tratamente.
Pentru relatii si programari accesati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns