Transpirația, sentimentul de prăbușire iminenta, hiperventilatie, dificultăți in respirație (dispnee) sau senzația de nod in gat– simptomele atacului de panica nu sunt deloc plăcute. Însă in timpul pandemiei de COVID 19, pot fi de-a dreptul înspăimântătoare, mai ales pentru persoanele care experimentează un astfel de atac pentru prima data, deoarece câteva dintre simptome sunt asemănătoare. Daca simptomele se manifesta dintr-o data, si in mod inexplicabil, va confruntați cu un atac de panica, daca simptomele sunt recurente si aparsi dureri (in piept), este cazul sa apelat la un medic specialist pentru diagnosticare, iar pentru siguranța dumneavoastră, înștiințați medicul curant de orice modificări de sănătate suferite in aceasta perioada.
*DACA STAREA DUMNEAVOASTRA ESTE FOARTE GRAVA APELATI DE URGENTA NUMARUL UNIC 112
Daca ați simțit vreodată un val subit de neliniște si frica, înseamnă ca știți deja ce este un atac de panica. Inima sta sa “sară din piept”, nu poți respira si poți chiar sa simți ca înnebunești sau ca te pândește ceva foarte grav. Lăsate netratate, atacurile de panica pot provoca tulburări serioase de comportament, precum si un număr mare de afecțiuni medicale. Pot duce la retragerea din viată sociala , normala, a pacientului. Vestea buna este ca atacurile de panica pot fi tratate si cu cat mai repede căutați ajutorul unui specialist, cu atât mai eficient va fi tratamentul.
Cu ajutorul specialiștilor, cu tratamentul potrivit si cu determinarea personala, puteți reduce sau chiar elimina simptomele atacurilor de panica si va puteți relua viată in condiții normale.
Ce este atacul de panica?
Este reprezentat de un val masiv de frica, caracterizat prin apariția neașteptata, prin “paralizarea” întregului corp, si prin intensitatea acestuia. Atacurile de panica apar cel mai ades din senin, fără avertismente si de cele mai multe ori fără sa aibă un factor declanșator. Pot apărea chiar in timpul somnului sau într-o stare de relaxare.
Atacurile de panica pot fi izolate (un sigur caz), însă majoritatea pacienților experimentează episoade recurente. Acestea din urma sunt declanșate de o situație specifica, precum traversarea unui pod, îmbarcarea intr-un avion sau vorbitul in public, in special daca situația respectiva a mai cauzat si in trecut atacuri de panica. De obicei, împrejurarea care generează panica este una in care persoana respectiva se simte in pericol, neavând șansa de a se retrage sau de a scăpa, declanșând un răspuns de lupta in organism.
Nu exista o regula in ceea ce privește tipologia oamenilor care se confrunta cu atacurile de panica. Poți avea o viată fericita si relaxata si totuși sa te lupți cu atacurile de panica. Acestea pot apărea si ca simptom al unei alte boli existente, precum fobiile sociale, depresia sau tulburările de comportament.
Semnele si simptomele atacului de panica
Simptomele atacului de panica se dezvolta intr-un mod accelerat si de obicei, ating capacitatea maxima in 10 minute. In cazuri foarte rare pot dura mai mult de o ora, cele mai multe, însă desfășurându-se fără sa depășească 20-30 de minute. Atacurile se pot instala oriunde si oricând: poți sa te confrunți cu unul fiind la cumpărături, la plimbare, la volan sau chiar stând pe canapea in fata televizorului. Simptomele includ:
- Respirație sacadata
- Palpitații sau accelerarea bătăilor inimii
- Durere in piept sau disconfort
- Frisoane sau tremurături ale corpului
- Senzația de sufocare
- Senzația de ireal, de detașare din cadrul real
- Transpirație
- Greață si uneori vărsături
- Amețeală si uneori leșin
- Senzația de amorțire si furnicături in corp
- Episoade intercalate de temperatură crescută/scăzută
- Frica de moarte, pierderea controlului, pierderea capacitaților mintale
In timp ce unele persoane au suferit de un atac de panica in trecut, altele de niciunul, exista situații in care atacurile de panica sunt frecvente, aceștia din urma suferind cel mai probabil de Tulburarea de panica. Aceasta boala este caracterizată de apariția repetata a atacurilor de panica, combinata cu schimbări majore de comportament ale pacientului, cele mai des semnalate fiind neliniștea si frica permanenta de un nou atac.
Simptomele majore ale acestei afecțiuni sunt: declanșarea repetată a atacurilor de panica fără situații specifice legate de acestea, îngrijorarea permanenta in ceea ce privește declanșarea unui nou atac, schimbarea comportamentului in urma atacurilor de panica, caracterizata prin evitarea locurilor sau a persoanelor in compania cărora se aflau in momentul atacului.
Cauzele atacului de panica si a Tulburării de panica:
Chiar daca nu sunt cunoscute cu exactitate, cauzele atacurilor de panica, sunt in majoritate ereditare. Alte cauze fiind strâns legate de situații cu impact major in viața pacienților: trecerea de la liceu la facultate, accesarea unui loc de munca, căsătoria, divorțul si situații de stres produse de pierderea unei persoane dragi, pierderea locului de munca etc.
Atacurile pot apărea si ca simptome ale altor boli fizice sau psihice, dintre care amintim problemele cardiace, Hipertiroidismul, Hipoglicemia, utilizarea de substanțe stimulante precum amfetamine, cocaina, cafeina si/sau nerespectarea schemei de tratament prescrisa.
Pana la ajutorul specialistului, puteți sa adoptați o serie de acțiuni menite sa va ajute in administrarea unui atac de panica: evitați fumatul, alcoolul si cafeina, învățați cum sa va controlați respirația, practicați tehnici si exerciții de relaxare, încercați sa va odihniți. Citiți cat mai multe informații despre atacurile de panica.
Aceasta afecțiune este tratabila, nu ezitați sa cereți ajutorul celor apropiați si pe cel al specialiștilor. Împreună veți reuși sa învingeți aceste manifestări.
Lasă un răspuns