Boala Alzheimer este o boala progresiva care distruge memoria si alte functii cerebrale importante, omorand celulele din creier. Aceasta boala afecteaza atat memoria cat si comportamentul / gandirea, reprezentand un procent de aproape 80% din cazurile de dementa (un grup de boli ale creierului care afecteaza inteligenta si cauzeaza pierderea activitatilor socio – profesionale). Aceasta boala apare cel mai ades in randul pacientilor cu varste cuprinse intre 65 de ani si 80, insa afecteaza si pacienti cuprinsi in segmentul de varsta 40-50 de ani.
Alzheimerul este o boala degenerativa progresiva care se inrautateste odata cu inaintarea in varsta. Este a 6-a boala in topul afectiunilor mortale la nivel international. Dupa diagnosticare, pacientii care sufera de aceasta boala pot supravietui in medie intre 4 si 20 de ani. Aceasta boala debuteaza lent si foarte subtil, fiind astfel greu de diagnosticat de catre medicii specialisti, persoanele afectate acuzand mici probleme de memorie si confuzie, ajungand pana la a uita lucruri vitale si a nu mai recunoaste persoane importante din mediul lor.
Primele simptome ale acestei boli, pierderea memoriei si dificultatea de a retine noi informatii apar din cauza faptului ca celulele responsabile cu retinerea informatiilor sunt primele afectate. Persoanele afectate repeta aceleasi intrebari iar si iar, uita de anumite sarcini din casa si de la serviciu si chiar de locul unde au lasat anumite obiecte.
Cele mai importante simptome in stadiul incipient al bolii sunt: pierderea memoriei care afecteaza desfasurarea activitatilor de zi cu zi, pierderea anumitor obiecte si dificultate in rememorarea traseului, greutate in: tratarea si rezolvarea problemelor cotidiene,determinarea distantei si distingerea culorilor, urmarirea si participarea conversatiilor, pierederea notiunii timpului, judecata greoaie care duce la luarea unor decizii eronate, schimbari bruste de personalitate si stare, si aparitia unei stari crescute de anxietate(neliniste).
In a doua etapa a bolii, care afecteaza mai multe regiuni ale creierului, persoanele din jurul pacientului incep sa observe schimbari in comportamentul si gandirea acestuia, chiar inainte ca acesta sa le constientizeze. Cu cat numarul celulelor moarte din creier creste, cu atat incep sa apara mai multe simptome, in acest stadiu al bolii amintim: dificultate in recunoastrea membrilor familiei sau a prietenilor (colegi de serviciu etc), dificultate in vorbire, citire, scriere sau in lucrul cu cifrele, in organizarea ideilor, incapacitate de a invata lucruri noi sau de a se adapta la situatii recent aparute, crestere semnificativa a starii de nervozitate, aparitia problemelor de miscare (dificultate in a sta asezat la masa sau in ridicarea de pe scaun), expresii si miscari repetate in mod obsesiv, halucinatii, suspiciuni nefondate, delir, pierderea controlului asupra judecatii exprimata prin limbaj vulgar sau scoaterea obiectelor vestimentare in locuri total nepotrivite (unii dintre pacientii afectati se dezbraca in magazine, in institutii sau alte locuri publice), agitatie extrema, neliniste, plans in hohote.
In cea mai avansata etapa a bolii, creierul se atrofiaza, celule nervoase (neuronii) sunt acoperite de placi proteice (acumulari solide de proteine de anumit tip) care impiedica transmiterea impulsurilor de la un neron la altul, facand astfel imposibila mobilitatea si activitatea persoanei bolnave. Oamenii ajunsi in acest stadiu devin total dependenti de cei apropiati sau de ingrijitori, deoarece acestia nu se mai pot coordona si nu se mai pot deplasa fara ajutor. Printre simptomele acestei etape mentionam: pierderea controlului asupra nevoilor fiziologice (pacientii elibereaza urina si materii fecale in orice moment si in orice loc fara a putea controla sau amana), pierderea semnificativa in greutate, aparitia infectiilor la nivelul pielii, dificultate in inghitire, convulsii.
Cauzele care duc la aparitia acestei boli sunt in general de natura genetica, o combinatie de mutatii genetice rezultand in aceasta afectiune care distruge creierul. Sub studiul cercetatorilor, fara confirmari pana in prezent, au mai fost puse si determinarea bolii de catre un virus lent sau aparitia acesteia ca urmare a unei dereglari a sistemului imunitar.
Printre factorii de risc amintim: vârsta înaintată – factorul de risc cel mai important, factori nocivi pentru aparatul cardio-vascular: diabetul, hipertensiunea arterială, nivel crescut de colesterol, fumatul, alimentatia nesanatoasa bogata in grasimi saturate, mancare de tip fast food si consumul alimentelor procesate, traumatisme cranio-cerebrale repetate grave (lovituri grave la cap), unele bacterii (Chlamidii) şi unele virusuri ar favoriza formarea de plăci senile (responsabile cu omorarea celulelor nervoase din creier).
La Dentirad Hospital echipa profesionista de medici va poate ajuta sa descoperiti inca din stadii incipiente boala si va poate recomanda tratamentul potrivit, astfel incat sa reusiti sa va continuati viata in conditii normale pentru o perioada cat mai lunga de la diagnosticare. Tratamentele medicamentoase trebuie insotite si de terapii complementare, cum ar fi ozonoterapia, terapie mentionata in foarte multe studii de caz asupra bolii Alzheimer.
În combinaţie cu terapia medicamentoasă specifică, persoanele suferinde de demenţă ar trebui să beneficieze de servicii medicale integrate, care să le asigure: îngrijirea primară, servicii speciale de zi, îngrijire specializată în spital, îngrijire intermediară şi de recuperare, servicii specializate de sănătate mintală, incluzând echipe de evaluare in aceasta arie, servicii de evaluare a memoriei, terapii psihologice. La Dentirad Hospital toate acestea sunt posibile!
Pentru detalii si programari accesati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns