Bulimia este o dereglare alimentara de tip psihologic, foarte grava care poate amenința viata pacientului, caracterizata prin ingerarea unor cantitati foarte mari de mancare intr-un timp foarte scurt, urmata de dorinta de a pierde in greutate, exprimata prin provocarea actiunii de voma, folosirea in exces a pastilelor cu efect laxativ sau diuretic si efectuarea de exercitii fizice pana la epuizare.
Dupa modul de manifestare bulimia poate fi împărțita in 2 tipuri:
- Bulimia cu actiuni de purificare (purjare) – acest tip de bulimie este cel mai raspandit si numara in proportie de 80% din pacientii afectati. In aceasta forma a tulburarii, bulimicii apeleaza in mod constat la “curățarea” corpului de alimentele consumate prin voma auto-indusa, folosirea excesiva a medicamentelor cu efect laxativ si/sau diuretic.
- Bulimia non-purificatoare sau bazata pe alte forme de compensare a episoadelor de alimentatie abuziva. Pentru eliberarea corpului de alimentele nedorite, bulimicii apeleaza la exercitii fizice intense sau infometare.
Factorii de risc ai bulimiei sunt: varsta, sexul, mediul social de provenienta, factorul genetic, factorul psihologic, influentele culturale, perioade de stres si/sau schimbări majore, istoric de trauma sau abuz, o imagine negativa asupra propriei persoane, profesii sau activitati cu rezultate bazate pe aspectul sau performanta fizica.
Efectele bulimiei asupra pacienților afectați – fluctuație constanta a numărului de kilograme, carente de electroliți (elemente responsabile de particulele electrice care ajuta organismul sa functioneze normal) ce pot duce la aritmie cardiaca, stop cardiac sau chiar deces, subtierea si chiar ruperea vaselor de sange la nivel ocular, marirea glandelor din jurul gatului si de sub linia maxilarului, degradarea cavitatii orale cauzata de acidul continut in voma, deshidratare cronica, inflamarea esofagului, ulcer si/sau reflux gastric cronic, infertilitate.
Simptomele bulimiei: preocupare dusa la extrem pentru greutate, stil de viata caracterizat prin frica de ingrasare, incapacitatea de a controla comportamentul alimentar, ingerarea abuziva de alimente pana la disconfort sau durere, auto-inducerea vărsăturilor, exercitii fizice efectuate excesiv, consumul obsesiv de laxative si diuretice, anxietate, stari de lesin, probleme ale igienei orale.
Semne ca va aflati in preajma unei persoane care sufera de bulimie: disparitia unor cantitati mari de mancare, mancatul pe ascuns, lipsa controlului asupra cantității de alimente ingerate, schimbări bruste de comportament in ceea ce priveste alimentația – trecerea de la alimentația abuziva la perioade lungi de infometare, utilizarea frecventa a toaletei imediat dupa masa sau chiar in timpul acesteia, mirosul frecvent de voma sau dupa caz de apa de gura sau pasta de dinti (pacientii afectati incerca sa ascunda urmele vomei auto-induse prin consumul abuziv de guma de mestecat/apa de gura/pasta de dinti etc).
La fel ca si in cazul anorexiei, pacientii afectati de bulimie, au nevoie de ajutor specializat pentru a se însănătoși. In urma investigațiilor efectuate asupra individului se vor constata efectele produse de boala la nivelul intregului organism. Un tratament corespunzator, bazat pe rezultatele analizelor, va fi emis de medicii specialiști pentru a ajuta la refacerea fizica si psihica a pacientului.
La Dentirad Hospital echipa de medici profesionisti va sta la dispozitie pentru a va ajuta sa depasiti si sa tratați problemele medicale cu care va confruntați.
Pentru detalii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns