Cat este de normal sa uitam sau sa ne doară capul? A venit momentul sa aflam!
Daca ai constatat ca începi sa uiți lucruri pe care înainte ti le aminteai ușor si/sau ai dureri frecvente de cap, acestea pot reprezenta un semn de îngrijorare cu privire la sănătatea ta mintala.
Poate însemna ca mintea ta începe sa se deterioreze, se poate traduce in primele simptome ale instalării dementei sau anunță prezența unei formațiuni tumorale la nivelul crierului.
Nu întotdeauna este vorba de o afecțiune medicala grava.
Aceste simptome pot apărea si in urma epuizării fizice, stresului prelungit sau situațiilor tensionate din anumite momente ale vieții.
Ca parte a sistemului nervos central (SNC) creierul este un organ important care controlează gândirea, memoria, emoția, atingerea, capacitățile motorii, vederea, respirația, temperatura corpului, senzația de foame si somn si orice alt proces care are loc la nivelul corpului nostru.
Creierul este alcătuit din mai multe parți
Partea din fata a creierului este compusa din emisfera dreaptă si emisfera stângă.
Funcțiile acestora include comanda mișcărilor voluntare, coordonarea mișcărilor, temperatura corpului, auzul, vederea, raționamentul si judecata, emoțiile, învățarea si soluționarea problemelor.
Trunchiul cerebral este responsabil cu mișcarea ochilor si a gurii, transmiterea mesajelor senzoriale (cald, rece, zgomot, durere, foame etc), respirație, conștiința, funcția cardiaca, mișcările musculare involuntare, strănut, tuse, regurgitare etc.
Partea din spate a creierului are funcția de a coordona mișcările musculare voluntare si de a menține echilibrul si postura.
Daca aveai întrebări despre aceste aspecte si ești îngrijorat, înseamnă ca este timpul sa mergi sa discuți cu un medic.
Cea mai utilizata metodă de diagnosticare in cazul bolilor degenerative (sau alte afecțiuni) la nivelul creierului este tomografia computerizata (CT).
Un CT al creierului este o procedura non-invaziva care utilizează măsurători speciale cu ajutorul razelor X, pentru a captura imagini orizontale sau axiale (denumite felii) ale creierului.
Aceste scanări oferă informații detaliate despre structura si țesutul creierului, putând sa evidențieze eventualele leziuni si/sau boli ale creierului.
In timpul unei tomografii a creierului, fasciculul de raze X se mișcă in cerc in jurul corpului, permițând capturarea mai multor imagini.
Informațiile cu raze X sunt trimise la un computer care interpretează datele cu raze X si le afișează într-o forma tridimensionala (3D) pe un monitor, pentru a fi interpretate.
Scanările CT ale creierului pot fi efectuate cu sau fără contrast. Contrastul se refera la o substanța administrata pe cale orala sau injectate intravenos.
Aceasta substanța ajuta la evidențierea organului/țesutului analizat. In anumite cazuri, pentru administrarea substanței de contrast este necesar sa nu mâncați o perioada de timp, aspect despre care medicul dvs va avea înștiința înainte de procedura.
Un CT al creierului poate fi efectuat pentru depistarea tumorilor, leziunilor, hemoragiilor intracraniene, structurilor anormale de țesut sau celule (hidrocefalie, infecții etc)
CT-ul este recomandat si pentru a evalua tratamentul in cazul tumorilor cerebrale, pentru depistarea cheagurilor de sânge (ce cauzează AVC) si pentru a îndruma medicii chirurgi pentru efectuarea operațiilor pe creier sau recoltarea biopsiilor.
Aceasta investigatie va fi in curand disponibila la DENTIRAD HOSPITAL. 0244997
Surse: theconversation.com, hopkinsmedicine.org
Lasă un răspuns