O persoană lângă tine tușește, strănută și își suflă nasul. In acest timp, in corpul tău, splina este ocupată să producă limfocite (celulele sanguine albe) care produc anticorpi pentru a ataca virusurile si bacteriile la care tocmai ești expus.
SPLINA – acest organ are in jur de 10-12 cm (aproximativ mărimea unui pumn) și este localizat pe partea stângă a corpului, protejat de coaste, chiar in spatele stomacului.
Funcțiile splinei sunt multiple- in primul rând, curata sângele– conține celule albe, numite fagocite, care devorează virusurile, bacteriile si alte microorganisme. Fagocitele sau macrofagele, îndepărtează de asemenea si celulele roșii vechi sau cele modificate in urma bolilor.
Splina definește forma de “gogoașa” a celulelor, care, pentru a ieși in sânge trebuie să treacă printr- un șablon al splinei, cunoscut ca “Fanta interendoteliala”. Aceasta redefinește forma celulelor la intrarea in circuitul sanguin sau daca sunt vechi ori afectate de boală, le blochează accesul in circuit.
Componentele acestor celule roșii sunt depozitate si reciclate in splina. In al doilea rând, splina este locul unde limfocitele sunt produse si aduse la maturitate. Acestea din urmă, produc antigeni care atacă infecțiile instalate in organism.
Cea de-a treia funcție a splinei este aceea de a depozita trombocitele. Trombocitele sunt responsabile cu închegarea sângelui si oprirea hemoragiilor.
Reprezintă “depozitul” organismului pentru armele împotriva infecțiilor, prin celulele numite “monocite’. Dacă organismul suferă o traumă precum un infarct, o rană mare sau o infecție puternică, splina trimite imediat cantități suplimentare de monocite pentru a se lupta cu infecția.
Splina își poate modifica dimensiunea si se poate largi până la pericolul de a se produce ruptură, in anumite situații, dintre care menționam: Mononucleoza (boala sărutului), Malaria, boli ale ficatului, sau anumite tipuri de cancer ale sângelui. In aceste cazuri, se recomanda tratarea cauzei, si evitarea eliminării (chirurgicale) a splinei.
Intervenția chirurgicala de scoatere a splinei, poate avea ca principală cauză evitarea sângerării pacientului, care poate fi fatala, in momentul in care se produce ruptura de splina. Exista mai multe cazuri in care este necesara aceasta intervenție, precum lovituri puternice (in urma unei căzături sau lovituri domestice/stradale), in urma unui accident rutier sau in practicarea anumitor sporturi.
Pacientul își poate relua traiul zilnic in aceleași condiții (însă cu atenție sporita la infecții) chiar si după ce splina i-a fost îndepărtată, funcțiile acesteia fiind preluate de ficat si de măduva osoasă.
Pentru un control amănunțit, pentru analize de laborator dar si pentru reconfirmarea stării generale de sănătate, echipa de medici profesioniști Dentirad Hospital, utilizează aparatură de înaltă performanță și vă garantează acuratețea diagnosticelor oferite.
Pentru detalii sau programări apelați 0244 972 sau vizitați pagina noastră aici.
Lasă un răspuns