Ce este flatulenta?
Flatulenta este procesul prin care gazul acumulat in intestine, este eliminat prin anus. In termeni medicali, gazul este denumit flatus.
Conform ROMEDIC ‘’Flatusul este format mai ales din gaze fara miros cum este dioxidul de carbon, oxigenul, hidrogenul, nitrogenul si uneori metanul. Mirosul neplacut al flatulentei deriva din produsii de metabolism ai bacteriilor din intestine care elibereaza cantitati mari de gaze care contin sulfat de hidrogen (mirosul de sulf). Contrar credintelor populare, femeile au aceleasi volum de flatus ca si barbatii.’’
Este normal sa avem gaze. In fiecare zi, producem intre 250 ml si 1-2L de gaze, pe masura ce are loc procesul de digestie. Media eliberarii gazelor intr-o zi este intre 14-25, acest proces putand sa se intample fie pe gura, fie prin anus.
Insa daca acumularea de gaze nu este eliberata, poate produce balonare si disconfort, atat la nivel fizic cat si psihic.
Gazele se acumuleaza in corp prin 2 moduri:
O parte din acesta il reprezinta aerul pe care il inghitim in timp ce mancam, insa in procent de 80%, acesta este eliminat tot pe cale orala.
O alta cantitate de gaze este produsa in intestinul gros, in timpul procesului de digestie, acesta fiind eliminat prin anus.
Uneori corpul produce o cantitate mai mare decat cea pe care o elimina, iar gazele blocate in intestine, produc dureri, crampe si senzatia de plin, in special in partea de sus a abdomenului.
Nu exista modalitati de a manca fara sa inghitim aer, insa putem renunta la anumite obiceiuri care favorizeaza producerea de gaze.
Este recomandat sa nu vorbim in timp ce mancam, sa mestecam incet si sa nu luam inghitituri prea mari.
De asemenea este recomandat sa nu bem lichidele cu paiul, sa nu fumam, sa nu mestecam guma, si sa nu consumam bomboane sau acadele.
O alta forma de ingerare a aerului este prin dantura falsa (proteza) prinsa necorespunzator.
Anumite tipuri de mancare pot genera cantitati mai mari de gaze, si este recomandat sa le evitati sau sa le consumati mai rar, in cazul in care va confruntati cu probleme de digestie sau balonare.
Printre acestea amintim – fasolea, broccoli, ceapa, merele, piersicile si perele.
Insa si faina integrala si anumite produse lactate precum branza, inghetata sau iaurtul, pot favoriza balonarea.
La fel ca in cazul alimentelor, anumite bauturi pot produce mai multe gaze si este recomandat sa le evitati sau sa reduceti cantitatile consumate – bauturile carbogazoase (alcoolice sau non alcoolice), laptele, sucurile din pere sau piersici si/sau alte bauturi din fructe.
De evitat sunt si produsele cu inlocuitori de zahar, sub diferite forme.
Aceste substante fermenteaza si favorizeaza balonarea. Verificati etichetele si evitati produsele care au la ingredient mannitol, sorbitol sau xylitol, sirop de prorumb sau amidon.
Printre cele mai cunoscute si eficiente remedii naturale pentru eliberarea si diminuarea gazelor din organism, amintim ceaiul de menta, consumul de coriandru, fenicul si alte ondimente cu proprietati absorbante.
Daca va confruntati cu senzatii de balonare foarte des si experimentati dureri, este necesar sa va adresati medicului dumneavoastra.
Sursa – webmd.com
PC – bbc
Lasă un răspuns