Efectele pe termen lung apărute in urma îmbolnăvirii COVID sunt denumite acum ,de specialistii de la OMS, Long Covid (covid prelungit).
Aceasta sintagma este folosita pentru a descrie semne si simptome care durează câteva săptămâni sau chiar luni după ce boala a fost confirmata.
Încercam sa preluam informațiile cele mai relevante si sa sintetizam pentru dumneavoastră cum se instalează si ce simptome trădează.
Specialiștii susțin ca nu exista un criteriu exact in baza căruia apare, însă a fost depistat cu precădere la pacienții cu comorbidități si/sau supraponderali.
Forma de manifestare a bolii nu reprezintă un tipar pentru cum se va desfășura perioada de după îmbolnăvire.
Sunt persoane care au trecut foarte ușor prin boala, fără sa necesite spitalizare si ulterior au manifestat simptomatologia Long Covid si persoane care au avut forme medii si severe de boala, însă fără urmări pe termen lung.
Long Covidul poate afecta întregul corp iar simptomele pot varia. Daca dvs sau cineva apropiat se confrunta cu simptomele menționate, primul lucru pe care trebuie sa îl faceți este sa va adresați medicului dvs de familie.
Aceștia vor analiza simptomele, le vor corela cu perioada in care ați avut boala si in funcție de concluzii, va vor recomanda tratamentul necesar.
Printre cele mai raportate simptome amintim:
- Dispneea (respiratie ingreunata)
- Oboseala extrema si permanenta
- Probleme cognitive, descrise ca ‘’ceata in cap’’
- Tuse care nu a dispărut încă de la instalarea bolii
- Insomnii
- Amețeala
- Dureri articulare
- Dureri in zona plămânilor, a pieptului, stomacului
- Depresie si anxietate
- Dureri de urechi
- Temperatura ridicata
Daca experimentați mai multe dintre simptomele descrise mai sus la mai mult de 4 săptămâni de la vindecare, nu ezitați sa contactați medicul de familie.
In anumite cazuri, vindecarea post covid se realizează prin intermediul procedurilor de recuperare împreună cu schema de tratament medicamentos.
Studiile efectuate nu au reușit sa încadreze manifestarea acestor simptome într-o perioada exacta de timp, însă cele mai comune s-au înregistrat pe durata de 3 ,6 si 9 luni.
Medicii specialiști si cercetătorii care studiază virusul SARS COV 2 si efectele acestuia in timpul si după infectare, au concluzionat prin studiile realizate in ultimul an ca prevenirea infecției cu SARS COV 2 prin intermediul vaccinării este modalitatea recomandata de a împiedica dezvoltarea unor forme grave sau fatale de boala si implicit, a sindromului Long Covid.
Pentru mai multe detalii despre programul de recuperare accesați pagina noastră aici sau apelați 0224 997.
Surse informare –
www.nhs.uk , www.who.int
www.mayoclinic.org , P.C – www.zoomdoc.com
Lasă un răspuns