Salmonella este un tip de bacterie extrem de comună, responsabila pentru cele mai multe cazuri de infectii la nivel gastrointestinal. Organismul in formă de tijă poate fi găsit atât in vietățile cu sânge rece, cât si in cele cu sânge cald. Reprezintă in același timp una din cele mai comune cauze de îmbolnăvire in rândul oamenilor.
Infestarea cu Salmonella se poate instala in 2 moduri: cea mai răspândită forma de contaminare este prin intermediul alimentației, urmata detransmiterea de la animale. In felul acesta bacteria provoacă Gastroenterocolită– boală caracterizată prin amețeală si greață. Tipul de Salmonella care cauzează Febra Tifoidă este transmis de la om la om.
Simptomele infestării cu Salmonella: acestea pot varia in funcție de tipul de bacterie care a cauzat infecția. Cele mai multe cazuri de Salmonella raportează probleme digestive, cunoscute sub denumirea de “gastroenterocolite”, iar anumite rădăcini ale bacteriei pot cauza Febra Tifoida.
In cele mai multe cazuri simptomele apar intre 12 ore pana la 3 zile de la ingerarea produsului alimentar infestat. Simptomele include crampe abdominale, diaree si temperatura ridicata. Aceste simptome dispar, de obicei, intre 2 si 5 zile, însă reluarea programului normal de mers la baie, poate dura câteva săptămâni. In cazuri mai rare, Salmonella poate produce, in timp, dureri in articulații, cunoscute sub denumirea de artrita reactiva, care se poate transforma in artrita cronica.
Nu toate bacteriile Salmonella sunt la fel. Exista mai mult de 2.500 de tipuri. Fiecare specie este identificata si etichetata ca fiind diferita, reprezentând un stereotip. Anumite stereotipuri pot îmbolnăvi numai câteva specii de animale sau se găsesc numai in anumite locații geografice. Din toate tipurile de bacterii, aproximativ 100 sunt responsabile pentru majoritatea infecțiilor raportate la oameni. In funcție de originea bacteriei, Salmonella poate da reacții severe sau moderate.
Cele mai importante si des întâlnite cazuri de Salmonella sunt de următoarele tipuri:
- Non- Tifoidică – așa cum sugerează si denumirea, este cel mai puțin agresiv tip de bacterie, cel responsabil pentru infestarea a milioane de oameni anual, la nivel mondial. Acesta cauzează diaree si enterocolite, fără să dezvolte Febra Tifoida. Este, de obicei , preluată din ouă infestate sau carne de pui.
- Tifoida – acest tip de bacterie cauzează Tifoida, ceea ce va duce la administrarea de antibiotice pentru pacient. Este foarte important ca acesta să încheie ciclul medicației prescrise și să nu întrerupă administrarea doar pentru că simptomele se ameliorează sau dispar. Acest lucru este necesar pentru a evita răspândirea bacteriei. Pe lângă temperatura foarte ridicată, pacienții experimentează pierderea apetitului, dureri de cap. In aproximativ 30% din cazurile de infectare, la nivel mondial, survine decesul.
Ce tip de pacienți sunt mai expuși la contactarea bacteriei?
Conform studiilor efectuate, majoritatea cazurilor de Salmonella raportate, reprezintă infecții minore, cu simptome destul de moderate. Însă exista 3 categorii de pacienți care trebuie ținuți sub atenta supraveghere: bătrânii, copiii si toți pacienții cu sistemul imunitar slăbit (pe fondul altor boli).
Infecțiile cu Salmonella vin, in general, din mâncare. Aproximativ 95% din cazurile raportate au avut ca sursa alimentația. Produsele animale precum carnea de vita, porc, pui, laptele si ouăle sunt principalii suspecți in cazul instalării bacteriei, însă si legumele pot găzdui Salmonella. Nici persoanele care au adoptat drept stil de viată alimentația de tip vegetarian nu sunt scutite de infectarea cu aceasta bacterie, deoarece este prezenta in anumite legume si/sau fructe (avocado, pepene galben etc).
Pentru a ajuta la stoparea răspândirii bacteriei, atât in locurile de alimentație publică (restaurante, cantine, fast-fooduri), cele de comercializare(magazine, piețe, supermarketuri) cat si in gospodarii, trebuie respectate câteva masuri de precauție:
- Păstrați mâncarea curată
- Gătiți carnea si legumele complet – alimentele lăsate ( mai) crude sunt mai vulnerabile in fata bacteriilor
- Păstrați alimentele la temperaturi corespunzătoare, conform instrucțiunilor regăsite pe ambalaj
- Asigurați-vă , înainte să gătiți, că ustensilele de lucru și apa cu care gătiți/spălați sunt dezinfectate si/sau provin din surse sigure, controlate.
Dacă dumneavoastră sau cineva din familie/cercul de apropiați experimentați una sau mai multe din simptomele mai sus menționate, nu ezitați sa cereți ajutorul. Echipa de medici profesioniști Dentirad Hospital vă stă la dispoziție pentru diagnosticare și plan de tratament in funcție de necesitățile dumneavoastră. Pentru întărirea sistemului imunitar, și nu numai, puteți accesa terapia revoluționară, disponibilă acum in cadrul spitalului și in Clinica de Medicină Dentară, ozonoterapia. Aflați mai multe despre aceasta aici.
Pentru relații si programări apelați 0244 972 sau accesați pagina noastră de internet.
Lasă un răspuns