Ce este scleroza multipla (SM)?
SM este o boala cronica ce afectează si distruge nervii din coloana si creier, precum si a nervilor optici. Scleroza înseamnă cicatrizare, iar persoanele cu SM dezvolta mai multe zone ale țesutului cicatricial ca răspuns la degradarea nervilor. In funcție de locul in care apare afecțiunea, simptomele pot include probleme in controlarea mușchilor, probleme de echilibru, de vedere sau de vorbire.
Printre cele mai comune simptome amintim:
Apariția slăbiciunii in brațe sau in picioare, amorțeala, pierderea echilibrului, spasme musculare. Acestea din urma pot duce la dezechilibre locomotorii.
Mai mult de jumătate din pacienții diagnosticați dezvolta probleme de vedere, o boala numita Nevrita Optica. Aceasta reprezintă o inflamație a nervului optic ce poate provoca vederea încețoșata, pierderea capacitații de a distinge culorile, dureri oculare sau orbire, de obicei la un singur ochi. Problema este de obicei temporara si tinde sa se îmbunătățească in câteva săptămâni. In multe cazuri, problemele de vedere reprezintă primul semn al declanșării SM.
Probleme de vorbire:
Deși sunt mai puțin frecvente decât cele de vedere, aproape un sfert din pacienții diagnosticați, se confrunta cu dificultatea in vorbire. Acest lucru se întâmpla atunci când SM afectează nervii care transmit semnalele de vorbire din creier.
SM poate avea, de asemenea, influenta asupra capacitaților mentale ale pacienților, afectându-le gândirea si judecata, limitându-le posibilitatea de a lua decizii si de a se concentra.
O alta forma de manifestare a acestei boli poate fi tradusa in pierderea controlului asupra vezicii urinare, cauzata de întreruperea semnalelor dintre creier si vezica, odată cu degradarea nervilor.
Cum acționează SM?
La persoanele diagnosticate sistemul imunitar ataca țesutul care înconjoară fibrele nervoase din creier, măduva spinării si nervii optici. Acest înveliș este realizat dintr-o substanță groasa numita Mielina si are rolul de a izola nervii si de a ii ajuta sa transmită semnalele electrice responsabile cu controlul mișcării, vorbirii si ale altor funcții. Când mielina este distrusa, apare țesutul cicatricial iar mesajele nervoase nu mai sunt transmise corect.
Ce cauzează SM?
Pana in prezent nu se știe ce anume declanșează aceasta boala, impresiile majoritare ale cercetătorilor o clasifica ca fiind o boala autoimuna. Anumiți specialiști susțin ca este legata de cantitatea de vitamina D, tendințele de îmbolnăvire fiind mai pregnante in zonele cu mai puțin soare (anumite parți ale Europei de Nord, Scandinavia etc). Factorul genetic joaca un rol destul de important in dezvoltarea bolii, constatându-se frecvent îmbolnăvirea in rândul pacienților care au avut cazuri in familie.
SM se instalează in procent dublu in rândul femeilor fata de îmbolnăvirea in rândul bărbaților. Șansele de a dezvolta aceasta afecțiune sunt foarte crescute in intervalul 20-50 de ani, însă asta nu exclude diagnosticarea la vârste mai înaintate sau mult mai fragile.
Diagnosticarea SM
Istoricul medical, împreuna cu efectuarea de analize de sânge si examinarea imagistica(CT, RMN), examenul de analiza a activității nervilor (EEG), oferă posibilitatea medicului specialist de a realiza diagnosticarea corecta, si astfel , de a începe tratamentul cat mai repede.
Pana in prezent SM nu a fost vindecata, însă cu tratamentul corespunzător, aceasta boala poate fi ținuta sub control, in foarte multe cazuri, pacienții putând sa își desfășoare viată in condiții aproape normale. Cercetările au demonstrat ca simptomele se intensifica in lunile de vara, din cauza căldurii si a umidității. Simptomele sunt in general agravate de schimbările bruște de temperatura.
Împreună cu tratamentul medicamentos, se recomanda in general efectuarea de proceduri de întreținere si recuperare fizica, precum kinetoterapia, pentru ameliorarea afectării echilibrului locomotor si pentru recâștigarea forței musculare.
Daca dumneavoastră sau o persoana draga experimentați episoade simptomatice precum cele prezentate mai sus, cereți ajutorul medicului specialist. Diagnosticarea timpurie va oferă șanse mult mai mari de menținere a funcțiilor esențiale, active pentru perioade îndelungate.
PC – CUBAHEAL.COM
Sursa – webmd.com
Lasă un răspuns