Serotonina este o substanță chimica (cunoscuta si sub denumirea de hormonul fericirii, fiind responsabila de starea de bine) produsa de corpul nostru care permite celulelor din creier si celor din sistemul nervos, sa comunice intre ele. O cantitate prea mare de serotonina in creier, poate duce la o activitate excesiva a sistemului nervos, acumulând o colecție de simptome ce poate fi fatala, numita Sindromul Serotoninergic (SS).
Acest sindrom este, in cele mai multe cazuri, declanșat de consumul anumitor medicamente care afectează nivelul existent al serotoninei, mărindu-i cantitatea.
Simptomele pot include: confuzie, agitate/neliniște , pupile dilatate, dureri de cap, schimbări ale tensiunii sanguine si a temperaturii corpului , greața si vărsături , diaree, creșterea bătăilor inimii, tremurături , pierderea coordonării mișcărilor mușchilor , frisoane si senzația de ‘piele de găina’, transpirații puternice.
In cazurile mai severe, SS poate reprezenta o amenințare la adresa vieții persoanei afectate. Daca dumneavoastră sau cineva apropiat se confrunta cu una sau mai multe dintre acestea, apelați imediat la numărul de urgenta sau mergeți la cea mai apropiata camera de garda: Temperatura foarte mare, bătăi neregulate ale inimii, tremurături incontrolabile (crize), pierderea cunoștinței.
Ce cauzează SS? In cele mai multe cazuri, SS apare ca reacție in urma unui tratament cu antidepresive, cunoscute pentru modul in care afectează nivelul de serotonina. Cel mai mare factor de risc pentru SS îl reprezintă combinarea mai multor medicamente care influențează nivelul serotoninei. Cel mai probabil acesta se va instala de la prima utilizare sau din momentul măririi dozei.
Ce tip de antidepresive afectează nivelul de serotonina? Cele mai prescrise medicamente de acest tip sunt clasificate drept Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), substanță de baza a acestora fiind Citalopram (Celexa), escitalopramul (Lexapro®), fluoxetina (Prozac®, Sarafem®), fluvoxamina (Luvox®), paroxetina (Paxil®) și sertralina (Zoloft®).
Ce alte medicamente cu sau fără prescriptive pot provoca SS?
O alta clasa de antidepresive SNRI, ce include duloxetina (Cymbalta®), venlafaxina (Effexor®) și desvenlafaxina (Pristiq®).
Medicamente ce tratează durerile de cap, medicamentele recomandate in lupta cu tusea, medicamente prescrise pentru anumite dureri (analgezice si/sau antiinflamatoare), anumite medicamente pentru greața, depresie si/sau insomnia. Pentru ca lista de exemple a acestora este foarte lunga, sfatul specialiștilor este sa citiți întotdeauna prospectul înainte de utilizare si sa urmați întotdeauna sfatul ,medicilor si/ sau al farmaciștilor.
Nu exista o analiza sau un test in baza cărora SS sa poată fi diagnosticat, medicul specialist, investigând istoricul medical al pacientului, punându-I întrebări care îl vor ajuta sa definească starea actuala de sănătate si stabilirea unui diagnostic corect.
Surse : webMd.com, medijobs.ro
Lasă un răspuns