Sângele nostru este alcătuit din celule roșii, celule albe, trombocite și plasmă.
Celulele albe din sânge reprezintă aproximativ 1% din totalul celulelor dar impactul lor este foarte mare. Celulele albe din sânge se mai numesc leucocite. Acestea fac parte din sistemul nostru imunitar si impreuna ne protejează împotriva bolilor.
Gândiți-vă la celulele albe din sânge ca la celulele noastre de aparare. Acestea sunt întotdeauna pregatite de război. Rolul lor in fluxul sanguin este acela de a combate virușii, bacteriile și alți invadatori care ne amenință sănătatea. Când corpul nostru este în primejdie și o anumită zonă (organ) este atacat/ă, celulele albe din sânge se inmultesc si se concentreaza pentru a ajuta la distrugerea ‘’elementului’’ dăunător și la combaterea bolii.
Celulele albe din sânge se formează în măduva osoasă. Acestea sunt stocate în sânge și țesutul limfatic. Deoarece unele celule albe din sânge, numite neutrofile, au o viață scurtă, 1-2 zile, măduva osoasă (a unui corp sanatos) le produce în mod permanent.
Tipuri de celule albe:
Printre celulele albe din sânge se numără:
- Monocite. Au o durată de viață mai lungă decât restul celulelor albe și ajută la descompunerea bacteriilor.
- Limfocite. Acestea creează anticorpi pentru a lupta împotriva bacteriilor, virusurilor și a altor invadatori potențial dăunători.
- Neutrofile. Ele ucid și digeră bacteriile și ciupercile. Acestea sunt cel mai numeroase tipuri de celule albe gasite in sânge și linia intai de apărare atunci când apare infecția.
- Basofili. Aceste mici celule par sa se alarmeze când agenții infecțioși ne invadează sângele. Acestea secretă substanțe chimice precum histamina, un marker al bolilor alergice, care ajută la controlul răspunsului imun al organismului.
- Eozinofile. Aceștea atacă și omoară paraziții și celulele canceroase și ajută la răspunsurile alergice.
Probleme care pot afecta celulele albe din sânge:
Numărul de celule albe poate sa scada din mai multe motive: atunci când organismul este imbolnavit, boala distruge celulele able cu viteza mai mare decat corpul poate sa le produca.
Sau atunci când măduva osoasă încetează să producă suficiente globule albe pentru a ne menține sănătosi. Când numărul de celule albe este scăzut, se inregistreaza un risc mare pentru orice boală sau infecție, care se poate transforma într-o amenințare gravă pentru sănătate.
Pentru a vedea dacă numărul de celule albe din sânge este normal, se poate efectua un test/ analiza de sânge. In cazul in care valorile inregistrate sunt mai mici sau mai mari decat cele normale, medicul dumneavoastra va poate recomanda un alt set de analize pentru a descoperi motivul.
Factori de risc ce pot afecta nivelul celulelor albe din sânge:
Sistem imunitar slab. Acest lucru este adesea cauzat de boli precum HIV/SIDA sau de tratamentul efectuat in lupta cu cancerul. Tratamentele împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot distruge celulele albe din sânge și pot lăsa organismul vulnerabil la infectii.
Infecţie. Atunci cand numărul de celule albe din sânge este mai mare decât cel normal înseamnă ca organismul se confrunta cu un anumit tip de infecție iar celulele albe se înmulțesc pentru a distruge bacteriile sau virusul.
Cancerul sângelui. Cancerele, inclusiv leucemia și limfomul, pot provoca creșterea necontrolată a celulelor sanguine în măduva osoasă. Acest lucru duce la aparitia riscului de infecție sau sângerări grave.
Tulburare mieloproliferativă. Această tulburare se referă la diverse afecțiuni care declanșează producția excesivă de celule imature (fara putere de lupta), fapt care poate duce la un dezechilibru general al numarului celulelor sanguine din măduva osoasă.
Medicamente. Unele medicamente pot crește sau reduce numărul de celule albe din corp.
Condiții precum stresul fizic extrem cauzat de o vătămare sau stresul emotional extrem cauzat de o trauma, pot declanșa, de asemenea, niveluri ridicate de celule albe din sânge. Acelasi impact il pot avea si inflamația, travaliul sfârșitul sarcinii, fumatul sau chiar si exercițiile fizice extreme.
Sursa: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=35&ContentTypeID=160
Lasă un răspuns