Mineralele sunt substanțe importante pentru sănătatea organismului nostru (acestea se mai numesc minerale esențiale). Mineralele sunt vitale in îndeplinirea anumitor funcții din corp si contribuie la menținerea sănătății oaselor, mușchilor, inimii si a creierului.
Mineralele esențiale sunt împărțite în macro minerale și micro minerale. Aceste două grupuri de minerale sunt la fel de importante, însă diferă cantitățile necesare funcționarii optime a organismului.
O dietă echilibrată oferă de obicei toate mineralele esențiale, in cele mai multe cazuri (excepție organismele bolnave cronic) nefiind nevoie de suplimentarea acestora in mod artificial. Cele două tabele de mai jos enumeră mineralele, rolul lor în organism (funcțiile lor) și sursele lor din alimente.
Macrominerale
(mineralele care se găsesc in cantități mari in corp)
Sodiu | Necesar pentru echilibrarea fluidelor din corp, contracția musculară si transmiterea impulsurilor nervoase. | Sare de masă, sos de soia; cantități mari în alimente procesate; cantități mici în lapte, pâine, legume și carne neprelucrată |
Clor | Necesar pentru echilibrarea fluidelor din corp, scade aciditatea gastrica | Sare de masă, sos de soia; cantități mari în alimente procesate; cantități mici în lapte, carne, pâine și legume |
Potasiu | Necesar pentru echilibrarea fluidelor din corp, contracția musculară si transmiterea impulsurilor nervoase | Carne, lapte, fructe și legume proaspete, cereale integrale, leguminoase |
Calciu | Important pentru oasele și dinții sănătoși; ajută mușchii să se relaxeze și să se contracte; important în funcționarea sănătoasă a nervilor, coagularea sângelui, reglarea tensiunii arteriale, sănătatea sistemului imunitar | Lapte și produse lactate; conserve de pește cu oase (somon, sardine); tofu și lapte de soia; verdeață (broccoli, muștar); leguminoase |
Fosfor | Important pentru oasele și dinții sănătoși; se găsește în fiecare celulă, ajuta la filtrarea toxinelor in rinichi | Carne, pește, păsări de curte, ouă, lapte, alimente si băuturi procesate (inclusiv sifon) |
Magneziu | Găsit în oase; necesar pentru producerea de proteine, ajuta contracția musculară, transmiterea impulsurilor nervoase, sănătatea sistemului imunitar | Nuci si semințe; leguminoase; legume cu frunze verzi; fructe de mare; ciocolată; anghinare; apă potabilă „gazoasa” |
Sulf | Se găsește în moleculele de proteine, ajuta la menținerea elasticității pielii, îmbunătățește aspectul si structura unghiilor si a parului | Apare în alimente ca parte a proteinelor: carne, carne de pasăre, pește, ouă, lapte, leguminoase, nuci |
Microminerale
(minerale care se găsesc in cantități mai mici in organism)
Reținem că fierul este considerat micromineral, deși cantitatea necesară este mai mare decât pentru celelalte microminerale.
Fier | Parte a unei molecule (hemoglobină) găsită în celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în organism; necesar pentru energia metabolica | Carne din organe; carne roșie; peste; păsări de curte; crustacee (în special scoici); gălbenușuri de ou; leguminoase; fructe uscate; legume verzi cu frunze; pâine și cereale îmbogățite cu fier; și cereale îmbogățite |
Zinc | Parte a mai multor enzime necesare pentru producerea proteinelor și a materialului genetic; are funcție în percepția gustului, vindecarea rănilor, dezvoltarea fetală normală, producția de spermă, dezvoltarea normala și maturizarea sexuală, sănătatea sistemului imunitar | Carne, pește, carne de pasăre, cereale integrale, legume |
Iod | Se găsește în hormonul tiroidian, care ajută la dezvoltarea normala, la funcționarea corecta a metabolismului | Fructe de mare, alimente cultivate în sol bogat în iod, sare iodată, pâine, produse lactate |
Seleniu | Antioxidant | Carne, fructe de mare, cereale |
Cupru | Parte a multor enzime; necesare pentru metabolizarea fierului | Leguminoase, nuci și semințe, cereale integrale, carne din organe, apă potabilă |
Mangan | Parte a multor enzime | Răspândit în alimente, în special alimente vegetale |
Fluor | Implicat în formarea oaselor și a dinților; ajută la prevenirea cariilor dentare | Apă potabilă (conținând în mod natural sau sintetic fluor), pește și majoritatea ceaiurilor |
Crom | Funcționează îndeaproape cu insulina pentru a regla nivelul zahărului din sânge (glucoză) | Alimente nerafinate, în special ficat, drojdie de bere, cereale integrale, nuci, brânzeturi |
Pentru determinarea valorilor mineralelor din organism este necesara efectuarea unui set de analize de sânge. Pentru detalii si programări apelați 0244 997.
Lasă un răspuns