Ce sunt proteinele?
Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționarii celulelor. Acestea sunt compuse din aminoacizi. Structura si funcțiile organismului nostru depind de nivelul de proteine. Reglarea celulelor, a țesuturilor si organelor, este condiționata de proteine.
Mușchii, pielea, oasele si alte parți ale corpului uman, conțin cantități însemnate de proteine, incluzând enzime, hormoni si anticorpi. Proteinele îndeplinesc, de asemenea, si funcții de neuotransmitatori. Hemoglobina, transportatorul oxigenului in sânge, este tot o proteina.
Prin urmare, proteinele reprezintă lanțuri lungi de aminoacizi care formează esența vieții. Funcționează ca niște mașinării responsabile cu producerea tuturor formelor de viata, inclusiv a bacteriilor, virusurilor, fluturilor, meduzelor, plantelor , inclusiv a funcțiilor umane.
Aminoacizii si proteinele – proteinele sunt formate din aminoacizi, care sunt pietrele de temelie ale acestora. Au fost identificate in jur de 20 de tipuri de aminoacizi, care pot fi aranjați in milioane de feluri, pentru a produce tot atâtea proteine diferite, care îndeplinesc anumite funcții in organism.
Corpul uman sintetizează 11 din cele 20 de tipuri de aminoacizi, pentru celelalte 9, fiind nevoie de aportul alimentar.
Referitor la alimentație, aici, discutam despre 3 tipuri diferite de proteine: cele complete (găsite in alimentația animala – carne, lactate si oua), incomplete (găsite in alimentația din dietele pe baza de plante, precum fasole, mazăre si majoritatea cerealelor integrale) si complementare (orez integral cu fasole sau pâine integrala cu unt de arahide).
Ce sunt proteinele, care este rolul lor si de ce avem nevoie de acestea?
Proteinele joaca un rol in aproape toate procesele biologice, cu funcții din cele mai diferite. Cele mai importante sarcini sunt acelea de a construi, întări si repara sau înlocui parti vitale, precum țesutul. Printre acestea amintim funcția de structura, reprezentata de colagen, funcția hormonala, reprezentata de insulina, funcția de cărăuș, reprezentata de hemoglobina, si funcția enzimatica, precum amilaza. Toate acestea sunt proteine. Keratina este o proteina structurala care întărește învelișurile protectoare, precum parul. Colagenul si elastanul, de asemenea, au funcții de structura si reprezintă sursa de sprijin pentru țesutul conectiv.
Necesarul de proteine recomandat pentru adulți, este de aproximativ 1 gram , pentru fiecare kilogram al greutății sale. Excepție de la aceasta recomandare o reprezintă femeile însărcinate sau cele care alăptează, si persoanele care executa activități fizice foarte intense, acestea din urma, având nevoie de un conținut mai ridicat de proteine, de pana la 3.5 gr /kg.
Oamenii de știința au demonstrat, ca proteinele susțin pierderea in greutate, ajuta la formarea mușchilor si accelerează pierderea masei de grăsime, astfel încât au apărut foarte multe diete bazate pe consumul ridicat de proteine. Studiile au arătat ca, atât timp cat acestea sunt urmate conform regulilor de alimentație oferite de organizațiile autorizate, prin care organismul primește toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa, nu reprezintă un pericol.
Consumul foarte ridicat de proteine pe termen lung, si privarea organismului de alte substante, a fost asociat cu apariția anumitor boli, precum: afecțiuni cardiovasculare, dereglări ale sistemului sanguin, boli ale ficatului si rinichilor, constipație cronica, deshidratare, si, in anumite cazuri, chiar moarte.
Este necesar sa consultați medicul înainte de a urma orice fel de dieta sau înainte de a începe un nou stil alimentar, precum urmarea unui regim vegetarian sau vegan ori abordarea unei alimentații bazate exclusiv pe consumul de alimente animale, bogate in grăsimi.
Lasă un răspuns