Ce este un cheag de sânge? Este o aglomerare de celule si proteine in sânge si se formează , de obicei, cu scopul de a opri sângerarea in urma unei răni deschise. In cazul organismelor sănătoase, acesta dispare /se dizolva atunci când rana se vindeca. Atunci când acest lucru nu se întâmpla sau atunci când cheagul apare fără motiv, devine periculos, având posibilitatea sa blocheze complet vasul de sânge.
Ce probleme pot apărea? Cheagul de sânge poate provoca îmbolnăviri foarte grave si poate cauza chiar moartea pacientului. Situat in interiorul arterei, poate cauza un infarct sau un accident vascular cerebral. Atunci când se formează într-o vena, produce durere si inflamație. Prezenta unui cheag de sânge in interiorul organismului poarta denumirea de Tromboza Venoasa Cronica iar atunci când apare in plămâni poarta denumirea de Embolism Pulmonar, ambele situații reprezentând urgente medicale.
Factorii de risc – cheagul apare de obicei in urma unui accident, atunci când se rupe un os sau la întinderile musculare. Nu întotdeauna exista semne ale instalării acestuia in organism. Apariția acestuia este favorizata in cazul pacienților cu vârste de peste 60 de ani, a bolnavilor de diabet sau a celor cu colesterolul crescut, celor supraponderali si/sau obezi, si in cazul pacienților care se recuperează după o intervenție chirurgicala si/sau petrec mult timp in scaunul cu rotile.
Simptome si manifestări – Atunci când se formează in corp, cheagul produce inflamații, cauzând dureri si modificarea culorii la nivelul pielii in zona respective. Acestea pot fi indicii valoroase in diagnosticare. Pielea in zona afectata poate deveni roșie, albăstruie si/sau galben pal. Un alt semnal de alarma îl reprezintă durerea – subita, intensa. Localizata la nivelul pieptului, aceasta poate însemna un cheag s-a spart si a cauzat Embolism Pulmonar (EP). Poate fi, totodată, simptomatologia specifica unui infarct cauzat de cheagul format in artere, in acest caz, fiind prezenta si o durere in brațe, in special in brațul stâng. Un alt semn alarmant poate fi reprezentat de dificultatea in respirație, acesta traducându-se in apariția unui cheag in plămâni sau in inima. In aceste cazuri, respirația greoaie este însoțită de stări de leșin si transpirație.
Localizare- in plămâni – cheagul format in plămâni (EP), se poate manifesta prin creșterea pulsului, dureri in piept, tuse însoțită de sânge si dificultăți in respirație
-in inima – simptomele pot fi similar cu cele ale embolismului pulmonar, si, in plus, pot apărea amețeala, greața si durere in piept, mai concentrate in partea stânga.
– la nivelul creierului – atunci când sângele nu mai circula normal, se formează presiunea. Un blocaj sever poate avea ca efect chiar moartea pacientului – fără oxigenul din sânge, celulele din creier încep sa moara, cauzând dureri de cap, confuzie, crize, probleme in vorbire , slăbiciune. Uneori simptomatologia se manifesta pe o singura parte a corpului.
– in stomac – venele blocate in stomac sau in esofag se pot rupe si pot avea loc scurgeri de sânge, ceea ce poate produce deteriorarea organismului. Pacientul poate avea scaune sau poate vomita sânge, conținutul fecalelor fiind de culoare neagra si având un miros neobișnuit de deranjant.
– La nivelul rinichilor – se mai numesc si tromboza venoasa renala, si se dezvolta in special in rândul adulților. De obicei nu produce simptome, decât atunci când se sparge si o bucățica din cheag ajunge in plămâni. Atunci când apar simptomele, acestea sunt greața, temperatura, voma si sânge in urina.
In absolut toate cazurile de mai sus, este necesara o vizita la medic.
Ce recomanda specialiștii pentru evitarea formarii de cheaguri – in primul rând menținerea unei sănătăți generale bune, unei greutăți in limitele normale, o dieta echilibrata si mișcare fizica. De asemenea, nu se recomanda statul in poziții nemișcate pentru perioade îndelungate, mai ales daca va reveniți după o intervenție chirurgicala. Daca meseria va țintuiește la birou, se recomanda sa faceți pauza de măcar 2 minute la fiecare 2 ore pentru a va flexa genunchii si brațele. Încercați șosetele de compresie si întrebați medicul daca va recomanda medicamente anticoagulante, in funcție de necesitățile dumneavoastră.
Pentru detalii si programări la unul dintre medicii echipei Dentirad Hospital apelați 0244 972. Sanatate!
Lasă un răspuns