Laparoscopia, cunoscuta si sub denumirea de diagnostic laparoscopic, este o procedura chirurgicala folosita pentru examinarea organelor de la nivelul abdomenului. Este o intervenție cu riscuri foarte mici, minim invaziva, in timpul căreia sunt efectuate incizii (tăieturi) de dimensiuni reduse.
Pentru o investigare performanta a organelor din abdomen, laparoscopia utilizează un instrument numit Laparoscop. Acesta este un tub lung si subțire, dotat cu o lumina de intensitate înalta si cu o camera de filmat cu rezoluție foarte mare, montata in vârful acestuia. Instrumentul este introdus in corpul pacientului printr-o incizie de dimensiune foarte redusa in peretele abdominal. In timp ce se mișca in corpul pacientului, camera de filmat transmite imagini concludente pentru diagnosticare sau pentru îndepărtarea anumitor nereguli, prin intermediul unui monitor montat in sala de operație.
Laparoscopia permite medicului chirurg sa surprindă imagini din interiorul pacientului in timp real, exact ca in cazul unei intervenții chirurgicale tradiționale însă fără a realiza o tăietura la fel de mare. De asemenea, este o modalitate de a obține probe pentru biopsie.
De ce este folosita Laparoscopia?
Este utilizata de obicei, pentru identificarea si diagnosticarea surselor durerilor abdominale sau a durerilor pelviene. Este aplicata atunci când nicio alta metoda, mai puțin invaziva, nu poate ajuta la diagnosticare. (Ultrasunete, Tomografii Computerizate – CT, Rezonanta Magnetica – RMN)
Doctorul specialist poate recomanda intervenția laparoscopia pentru urmărirea următoarelor organe: apendicele, vezica biliara, ficatul, pancreasul, intestinul subțire si intestinul gros, splina, stomacul, organele de reproducere.
Prin analizarea acestora laparoscopic, doctorul chirurg poate detecta: formațiuni tumorale sau de alta natura la nivelul abdomenului, lichide in cavitatea abdominala, afecțiuni ale ficatului, stadiul unui cancer detectat sau rezultatele/eficacitatea unui tratament administrat anterior.
Riscurile intervenției laparoscopice (sunt semnalate extrem de rar):
Cele mai comune riscuri asociate acestei intervenții, si care apar imediat după procedura sunt: dureri de stomac care devin mai intense cu timpul, frisoane, temperatura, înroșirea, umflarea sau sângerarea inciziei, senzație de greața si vărsături, tuse persistenta, incapacitatea de a urina, amețeala/năuceala la nivelul capului.
Incepand din luna august, la Dentirad Hospital beneficiați de consultații de chirurgie generala si chirurgie oncologica efectuate de medici chirurgi renumiți din București, care operează clasic sau laparoscopic, la spitale precum Sf. Maria si Sanador, si care au realizat pana acum cu succes mai multe operatii de transplant de ficat in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Pe lângă consultație, medicii specialiști va vor îndruma si către cea mai buna soluție pentru problema dumneavoastră, iar in cadrul spitalului Dentirad veți primi îngrijiri si pregătiri medicale preoperatorii si postoperatorii. Aflați mai multe aici.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns