Colesterolul este o substanta produsa in mod natural de ficatul uman. Aceasta substanta este vitala pentru formarea membranei celulare, a vitaminei D si a anumitor hormoni.
Colesterolul este de consistenta ceroasa, asemanator cu grasimea. Nu se dizolva in apa, din aceasta cauza acesta nu poate traversa singur vasele de sange. Lipoproteinele, particule formate de asemenea in ficat, transporta colesterolul de-a lungul venelor si arterelor. Exista mai multe forme ale lipoproteinelor care sunt extrem de importante pentru sanatate.
Lipoproteinele cu densitate joasa (LDL), cunoscute si sub denumirea de “colesterol rau” , pot aparea pe artere si pot conduce la probleme serioase de sanatate, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral. Lipoproteinele cu densitate crescuta (HDL), cunoscute si sub denumirea de “colesterol bun”, ajuta la intoarcerea “colesterolului rau” (LDL) in ficat pentru a fi eliminat.
Ficatul produce cantitatea necesara (si suficienta) de colesterol, insa in alimentatia de zi cu zi ingeram din majoritatea produselor cantitati semnificative de grasime.
Din cauza consumului in exces al alimentelor cu continut ridicat de grasimi, nivelul colesterolului rau (LDL) din sange, creste. In acest caz spunem ca avem colesterolul marit. Acest tip de afectiune este denumit hipercolesterolemie. Colesterolul crescut, devine amenintator cand nivelul HDL (colesterol bun) este foarte scazut iar nivelul LDL (colesterolul rau), este ridicat.
Colesterolul crescut nu cauzeaza, in mod normal, niciun fel de simptome. Este insa important ca pacientii sa aiba un regim alimentar sanataos si sa isi verifice periodic nivelul colesterolului. In cazul in care ramane netratat, colesterolul ridicat, poate produce grave probleme de sanatate precum afectiuni ale inimii (infarct) sau accidente vasculare.
Cresterea nivelului de colesterol este cauzata de consumul ridicat de alimente nesanatose, procesate, bogate in grasimi saturate sau colesterol. Printre alimentele care influenteaza negativ nivelul de colesterol necesar, amintim: carnea rosie, carnea din organele animalelor sau pasarilor (ficat etc), produse lactate ce contin grasimi saturate precum: branza, lapte, inghetata sau unt, galbenusul oului, mancarurile gatite in ulei precum: cartofii sau chipsurile prajite, pui prajit, inele de ceapa sau alimente pane, untul de arahide, ciocolata sau alimentele de tip fast food (Kfc, McDonalds). Fumatul poate sa creasca riscul de a dezvolta hipercolesterolomie.
O alta cauza a cresterii nivelului de colesterol, poate fi factorul genetic, ceea ce inseamna ca afectiunea nu apare ca urmare a ingerarii de produse alimentare cu continut inalt de grasimi saturate si colesterol, ci din cauza felului in care genele “instruiesc” organismul sa proceseze colesterolul si grasimile. Aceste gene se mostenesc de la parinti.
Alte conditii medicale(boli) ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol, pot fi: diabetul, hipotiroidismul, obezitatea, afectiuni ale rinichilor.
Simptomele unui colesterol ridicat sunt aproape inexistente, aceasta fiind o afectiune medicala “tacuta”.
Pentru majoritatea oamenilor, in afara celora care isi verifica in mod regulat starea de sanatate prin efectuarea periodica de analize medicale si investigatii, primele semne ale unui nivel ingrijorator de colesterol, pot fi chiar un infarct sau un accident vascular. Mai exista si cazurile in care hipercolesterolomia este ereditara, si factorul genetic in acest caz este foarte pregnant, in care apar semne fizice vizibile care tradeaza nivelul crescut de colesterol in zona pleoapelor sau a tendoanelor, prin aparitia unor “depozite” de grasime. Acesti pacienti au un nivel de 300 miligrame colesterol/decilitru de sange sau chiar mai mare.
Limitele analizelor de sange in cazul colesterolului sunt semnalizate intr-un tabel de specialitate, iar in cazul in care analizele arata alte valori decat cele indicate, medicul specialist va recomanda tratament medicamentos impreuna cu o dieta alimentara. Aceste limite sunt:
- Colesterol total: mai mic de 200mg/dL
- Colesterol LDL(COLESTEROL RAU): mai mic de 100mg/Dl
- Colesterol HDL (COLESTEROL BUN): 40mg/dL sau mai mare
- Trigliceride: mai mic de 150 mg/dL
Acestea sunt recomandarile pentru un nivel de sanatate optim, insa valorile analizelor pot fi diferite de la pacient la pacient in special in cazul celor cu afectiuni cronice, din cele mentionate mai sus.
In general, o dieta echilibrata sustinuta de exercitii fizice (evitarea sedentarismului) impreuna cu urmarea planului de tratament eliberat de medicul specialist, sunt suficiente pentru micsorarea si mentinerea nivelului optim al colesterolului.
La Dentirad Hospital, puteti efectua analizele de sange necesare stabilirii nivelului de colesterol din sange, iar in cazul in care rezultatele nu sunt in parametrii corespunzatori sanatatii, medicii specialisti va vor ajuta sa dezvoltati un ritm de viata mai sanatos pentru a putea stabiliza cantitatea de colesterol din sange. De asemenea, la Dentirad Hospital, puteti accesa ozonoterapia, terapie cu multiple beneficii pentru sanatatea dumneavoastra printre care amintim puterea de a curata si de a reface capacitatea celulelor sanguine de a lupta cu factorii externi, factori care de cele mai multe ori conduc la imbolnavirea organismului. Aflati mai multe despre aceasta terapie, aici.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina nostra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns