Vezica biliara este un organ de mici dimensiuni, in forma de para, situat sub ficat, in partea dreapta superioara a abdomenului. Are functia de a depozita lichidul biliar (fierea), produs de ficat pentru a dizolva grasimea din organism. Ficatul trimite lichidul catre vezica biliara cu ajutorul unui tub care “leaga” cele doua organe, ce poarta denumirea de duct hepatic. In momentul in care mancarea este ingerata (inghitita), celulele din intestine produc un hormon numit colecistochinina. Acest hormon provoaca contractia bilei si ajuta la eliberarea lichidului biliar. In cazul unei vezici biliare sanatoase, acest proces, de eliberare al lichidului, este unul nedureros. Insa in momentul in care vezica bilara nu mai functioneaza corespunzator, ductul este blocat, apar dureri foarte mari si o stare generala de disconfort.
Va prezentam mai jos cateva din afectiunile comune ale “bilei”:
Depunerile solide (pietre) de colesterol de diferite culori si diferite dimensiuni. Aceste depuneri (pietre ) apar in momentul in care grasimea in exces impreuna cu fierea (lichidul biliar) formeaza niste mici cristale. Odata cu trecerea timpului, aceste cristale se unesc si formeaza mici pietre. Aceste pietre pot fi atat de marimea unui bob de orez cat si de dimensiunea unei mingi de golf. Aceasta afectiune poate avea sau nu simptome concludente pentru pacient. Dintre cele prezente in cazul pacientilor diagnosticati, amintim: dureri acute si inconstante in partea dreapta de sus a abdomenului, greata, varsaturi, ameteala.
Vezica biliara inflamata (colescist) – colecistul acut sau instant apare atunci cand lichidul nu poate sa iasa (este blocat) din vezica biliara. Aceasta afectiune apare in cele mai multe cazuri din cauza unui blocaj creat de o piatra pe ductul pe care bila (lichidul) il foloseste pentru a tranzita vezica biliara. Cand acest blocaj apare, lichidul se acumuleaza si formeaza un rezervor care irita vezica biliara si in cele din urma conduce la infectii si umflaturi. Aceasta afectiune, de asemenea, cauzeaza dureri foarte mari, insotite de cele mai multe ori de greata si varsaturi.
Vezica biliara nefunctionala sau boala cronica a acesteia apare in urma episoadelor repetate de formare a “pietrelor” sau a colecistiului, care pot leza (afecta) in mod permanent vezica biliara. Aceste afectiuni pot conduce la o bila rigida, lenesa, complet nefunctionala, cauzand astfel dureri acute in abdomen, ce pot iradia pana in umar si provocand afectiuni ale mai multor organe, pe termen lung. Printre alte simptome amintim: senzatie de balonare, indigestie, aparitia gazelor si diaree.
Alte simptome ce pot trada probleme ale vezicii biliare: colici (dureri acute si intermitente, de scurta durata) in partea dreapta superioara a abdomenului, care adesea radiaza in piept si in spate, greata, varsaturi, temperatura ridicata a corpului, schmbari aparute in materiile fecale (consistenta si aspectul scaunului), modificari ale urinei (pacientii care sufera de afectiuni ale bilei vor observa o culoare mai inchisa a urinei), ingalbenirea pielii (aceasta se intampla atunci cand lichidul biliar produs de ficat nu ajunge in intestine).
Cauzele aparitiei afectiunilor biliare sunt alimentatia bogata in grasimi, consumul excesiv de alimente procesate, bogate in grasimi saturate (fast food, chipsuri, bauturi carbogazoase si mancarea gatita excesiv in ulei), sedentarismul, factorul ereditar. De asemenea, dupa diagnosticare, este foarte important sa urmati sfatul medicului si sa respectati un regim alimentar sanatos si potrivit tratarii afectiunilor dumneavoastra.
La Dentirad Hospital va puteti prezenta pentru diagnosticare, eliberarea planului de tratament si chiar internare in cazul episoadelor de criza prelungite. Medicii nostri specialisti sustinuti de aparatura performanta si de laboratorul de analize de inalta precizie, va vor ajuta sa identificati si sa tratati corect afectiunea de care suferiti.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns