Dereglarile fizice sau de comportament in randul copiilor sunt din ce in ce mai des intalnite, studiile aratand ca 1 din 25 de copii sufera de o tulburare comportamentala.
Chiar daca aceste afectiuni nu sunt foarte pregnante, in anumite situatii pacientii afectati pot dezvolta afectiuni de lunga durata cu consecinte asupra dezvoltarii si viitorului acestuia. In functie de grupa de varsta din care face parte pacientul, simptomele unei afectiuni psihice se pot confunda usor de catre parinti cu comportamentul specific al unui copil.
Pacientii cu tulburari comportamentale pot avea probleme de concentrare, conducand astfel la rezultate scolare slabe, la neadaptare sociala, inclinatii catre alte activitati fata de colegii de varste apropiate.
Printre simptomele si semnele afectiunilor fizice si comportamentale in randul copiilor amintim: rezultate scolare slabe, stare continua de plictiseala, pierderea rapida de interes pentru orice obiect/activitate, dureri frecvente de cap sau/si stomac, probleme cu somnul si/sau alimentatia (doarme/mananca prea mult sau nu doarme/mananca suficient), are cosmaruri sau este somnambul, comportament cu tendinta de regres in locul progresului din punct de vedere social , educational sau comportamental (leganatul in pat la varste crescute, crize de isterie in care se tranteste sau arunca obiecte, dependenta de unul sau ambii parinti), comportament riscant/periculos pentru propria persoana sau chiar si pentru cei din jur (cataratul la inaltimi foarte mari, alergatul in strada in fata masinilor, joaca cu obiecte periculoase sau implicarea in activitati nepotrivite pentru varsta lor, (incaierarile fizice).
Aceste simptome pot varia in functie de afectiunea cu care pacientul a fost diagnosticat. Pentru ca semnalele se pot confunda usor de catre cei apropiati sau de parinti, este indicat in cazul in care aveti suspiciuni sa mergeti la un medic specialist pentru a putea determina corect si la timp eventualele tulburari ale copilului dumneavoastra. In cele mai multe cazuri, in urma diagnosticarii se aplica forme de tratament si terapii specifice iar pacientul reuseste sa se integreze si sa se comporte natural.
Printre cele mai des intalnite afectiuni in randul infantilor, amintim:
Tulburarea de anxietate: pacientii cu tulburari de anxietate, cum ar fi dereglarea obsesiv compulsiva, dereglarea aparuta in urma unei traume, fobia sociala sau tulburari generale anxioase, experimenteaza anxietatea (agitatia, nelinistea) ca o problema permanenta care impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Nelinistea/ingrijorarea moderata, este absolut normala in randul copiilor, in masura in care se incadreaza etapei de dezvoltare in care se afla, la fel ca si in cazul adultilor. Insa cand anxietatea intrerupe activitatile normale desfasurate de un copil sau din cauza acestei stari de neliniste nu se poate concentra, este cazul sa apelati la un medic specialist.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (AHDH): Aceasta afectiune are ca simptome deficitul de atentie (lipsa de concentrare sau dezinteres), hiperactivitatea si comportamentul impulsiv. Exista pacienti care experimenteaza toate aceste simptome insa sunt si copii care tradeaza numai unul din cele enumerate. In oricare din cele doua situatii este bine sa va adresati unui medic specialist pentru elaborarea unui plan de tratament.
Tulburarea de spectru autist (ASD): este denumirea folosita pentru a exprima un grup de afectiuni de dezvoltare, caracterizate prin simptome specifice sau anumite grade de invaliditate, cum ar fi: probleme de adaptare sociala, esec in comunicarea cu alte persoane, comportament repetitiv si limitat, implicarea minima spre deloc in orice fel de activitati. Simptomele acestei boli se remarca pana in varsta de 3 ani si sunt ireversibile. Insa diagnosticati la timp si tinuti sub tratament si terapie constanta, pacientii pot ajunge sa desfasoare activitati normale, inclusiv sa frecventeze scoli normale si nu pentru copii cu dizabilitati.
Tulburarea bipolara: este o afectiune caracterizata prin schimbari bruste de dispozitie, de la fericire la suparare, de la stare de calm/relaxare la stare de iritare/nervozitate. Pacientii pot experimenta aceste schimbari radicale fara a fi constienti. Alte semne ale acestei boli pot fi: depresia pacientului, starea latenta, tendinte de autopersecutie. Diagnostica la timp aceasta tulburare poate fi tinuta sub tratament, ajutand pacientul sa se incadreze in grupurile sociale, reusind sa se dezvolte normal din punct de vedere fizic si comportamental.
La Dentirad Hospital medicul specialist – psihiatrie pediatrica – Dr. Eliza Zotescu este alaturi de dumneavoastra pentru eliminarea oricaror suspiciuni legate de dezvoltarea si comportamentul copilului, pentru diagnosticarea si elaborarea planului de tratament si/sau sedinte de terapie.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul 0244 972.
Lasă un răspuns