Creierul nostru conține miliarde de celule nervoase aranjate in tipare care coordonează gândurile, emoțiile, comportamentul, mișcările si trăirile individuale. Un circuit complex ține conectat creierul la restul corpului si realizează comunicarea intre acestea într-o fracțiune de secunda. (un exemplu de conexiune imediata – gândiți-vă cat de repede retrageți mana atunci când simțiți un pericol – aragazul încins, o înțepătură etc) . Chiar daca toate părțile componente ale creierului realizează munca in echipa, fiecare dintre acestea este responsabila cu cate o parte/funcție a corpului, de la ritmul bătăilor inimii pana la ‘’starea de spirit’’.
Creierul este împărțit in 2 parți egale, numite emisfere (stânga si dreapta). Emisferele sunt împărțite în patru lobi.
Lobii frontali – controlează gândirea, planificarea, organizarea, rezolvarea problemelor, memoria pe termen scurt și mișcarea.
Lobii parietali – interpretează informații senzoriale, cum ar fi gustul, temperatura și atingerea.
Lobii occipitali – procesează imaginile (instantaneele) și leagă informațiile respective cu imaginile stocate în memorie.
Lobii temporali – prelucrează informațiile din simțuri precum mirosului, gustul și sunetul. De asemenea, joacă un rol important în stocarea memoriei.
Pe cat este de puternic acest organ, pe atât este de vulnerabil, obiceiuri cotidiene ale individului putând sa afecteze activitatea creierului, atât pe termen scurt cat si pe termen lung. Mai jos câteva dintre obiceiurile la care ar trebui sa renunțam in favoarea unui creier odihnit si sănătos:
Lipsa somnului este asociata cu afecțiuni ale creierului dintre cele mai grave, precum Alzheimer. Specialiștii recomandă , pe cat posibil, ca ora de culcare si de trezire sa fie mereu aceeași, fără fluctuații prea mari, iar daca va confruntați cu probleme ale somnului , sunteți sfătuiți sa evitați consumul de alcool, cafeina, produse ce conțin zahar si sa eliminați din raza vizuala luminile ecranelor (televizor, tableta , telefon etc)
Consumul mărit de alimente de tip ‘’fast food’’ – s-a demonstrat ca părțile creierului responsabile cu învățarea, memorarea si sănătatea mentala, funcționează îngreunat in cazul persoanelor care consuma in mod regulat si excesiv alimentație de tip junk food (hamburger, cartofi prăjiți, chipsuri, băuturi carbogazoase etc). Pe de alta parte aceste funcții sunt menținute sănătoase si declinul mental este încetinit, prin consumul regulat de fructe de pădure, cereale integrale, nuci, legume cu frunze verzi etc. Așadar, data viitoare când mergeți la cumpărături, alegeți înțelept!
Lipsa activitații fizice – cu cat perioada in care nu faceți mișcare este mai mare, cu atât riscul de apariție al dementei este, si el, mai mare. Lipsa activităților fizice, este inamicul principal si pentru bolile cardiovasculare, diabet, hipertensiune arterială, toate aceste afecțiuni fiind asociate cu Alzheimer. Daca timpul, banii, anumite afecțiuni fizice sau alți factori nu va permit mersul la sala, este suficienta si o plimbare in pas mai vioi, in măcar 3 din cele 7 zile ale săptămânii si/sau efectuarea de exerciții ușoare in casa sau in parc, in aer liber etc.
Alți factori cu rol important in degradarea sănătății creierului sunt fumatul, consumul de alcool, o dieta dezechilibrata bazata pe consumul excesiv de calorii, (prea multa mâncare), lipsa vitaminei D, (prea puțin timp petrecut in lumina soarelui), volumul prea puternic al muzicii din caști etc.
Este greu sa adoptam un stil de viată in echilibru perfect însă cu acțiuni mici si repetate putem sa ne îmbunătățim nivelul sănătății fizice si mintale si putem sa creștem speranța de viată. Sănătate!
Cum să ne menținem creierul fericit sănatos?
Lasă un răspuns