Zaharul – zaharul nu este rău numai pentru dinții noștri, el ne poate afecta si ficatul. Acest organ utilizează un anumit tip de zahar, fructoza, pentru a produce grăsime. Prea mult zahar procesat poate produce o acumulare de grăsimi, care, in timp, duc la îmbolnăvirea ficatului. Anumite studii efectuate au demonstrat ca zaharul poate fi la fel de nociv pentru ficat, precum alcoolul. Încercați sa eliminați din dieta dumneavoastră (sau măcar sa le consumați in mod limitat), produsele cu zahar adăugat, precum cele de patiserie, sucurile carbogazoase sau bomboanele.
Suplimentele naturale pe baza de plante – chiar daca eticheta spune ca pastilele sunt naturale, nu puteți sa aveți încredere deplina in aceasta categorie de suplimente. Studiile efectuate asupra anumitor tipuri de pastile, au demonstrat ca aceste suplimente împiedica ficatul sa funcționeze normal. Disfuncționalitatea ficatului se poate transforma, in timp, in hepatita sau poate duce la cedarea ficatului. Încercați sa va sfătuiți cu doctorul dumneavoastră înainte de a introduce orice suplimente in dieta.
Excesul de kilograme – excesul de grăsime (dobandit in urma alimentatiei precare) se poate acumula in celulele ficatului, ducând la apariția bolii de ficat non alcoolic. In consecința, ficatul se poate umfla, întărind si rânind țesutul ficatului, ceea ce se cunoaște in termeni medicali, drept ciroza. Persoanele de vârsta mijlocie, diabeticii si persoanele supraponderale sunt mai predispuse la aceasta boala. Dieta si exercițiile fizice pot împiedica declanșarea bolii.
Consumul excesiv de acetominofen (Paracetamol) – suferi de o durere de spate, ești răcit sau te doare capul? Știm cu toții ca următorul lucru pe care îl vei face este sa mergi la raftul cu medicamente căutând un calmant. Lucru deloc de contestat, însă mare atenție la cantitate si combinație (o pastila pentru durerea de cap si inca una pentru „junghiul’ din spinare). Daca întâmplător ingerați mai multe pastile care conțin paracetamol, ficatul nu va fi prea fericit, acesta fiind afectat in mod direct. Verificați întotdeauna contraindicațiile aflate pe prospect.
Sarea – o alimentație bogată in sare, poate duce la fibroza, ceea ce reprezintă primul stadiu in leziunile celulare ale ficatului. Sunt câteva moduri ușoare de a mai “tăia” din porția de sare: evitați alimentele procesate precum baconul sau mezelurile si alegeți in locul lor legume proaspete, suprimându-va tentația de a întinde mana după sare.
Majoritatea alimentelor “gata de consumat” conțin cantități semnificative de substanțe nocive pentru ficatul nostru, însă daca acordam mai multa atenție etichetelor sau daca reușim sa ne facem timp sa gătim chiar noi, acestea pot fi evitate. Ficatul îndeplinește foarte multe funcții in organism, astfel încât, ne dorim sa îl menținem sănătos pe tot parcursul vieții. Aflați mai multe despre rolul ficatului aici.
Lasă un răspuns