“Dependenta de mâncare” este un subiect care a câștigat tot mai multa importanta in rândul cercetătorilor in ultima perioada. Ideea ca o persoana poate deveni dependenta de mâncare, este sprijinita si certificata prin diferite studii si investigații, efectuate de specialiști, la nivelul creierului. Oamenii de știința cercetează efectele supra-alimentarii compulsive asupra centrilor de plăcere din creier.
Experimente realizate de-a lungul timpului asupra animalelor si a oamenilor, au demonstrat ca, pentru anumiți indivizi, aceleași puncte de plăcere si de recompensa din creier activate de consumul de substanțe periculoase (cocaina, heroina etc), sunt activate si de consumul excesiv de mâncare, in special de mancare “nesanatos de gustoasa”. Mâncarea nesănătoasa este mâncarea cu un conținut ridicat de sare, zahar si grăsimi.
Comportându-se ca drogurile ce induc dependenta, mâncarea nesănătoasa, activează chimicalele din creier responsabile cu starea de bie, cum ar fi dopamina. Odată ce oamenii experimentează plăcere (asociata cu nivelul mărit de dopamina transmis in creier) considerata o recompensa a creierului pentru “buna alimentație”, simt nevoia imediat sa consume cantități si mai mari din alimentele ce le generează “starea de bine”.
In general, starea de bine transmisa de creier, asociata cu consumul dependent de alimente, este perceputa mai puternic decât semnalele de sațietate transmise de creier. In consecința, indivizii continua sa mănânce, chiar daca nu mai simt senzația de foame. Consumul compulsiv de alimente, este o stare de dependenta (exact ca cea data de jocurile de noroc) tradusa in faptul ca cei ce sunt afectați, sunt preocupați in permanenta de comportamentul care le declanșează sentimentul de plăcere, in acest caz, consumul de alimente.
Oamenii cu dependenta pierd controlul asupra comportamentului legat de alimentație si ajung sa “investească” timp enorm in “relația” cu mâncarea si chiar sa anticipeze efectele emoționale ale consumului compulsiv de alimente. Indivizii care prezinta simptomele dependentei alimentare, ajung chiar sa dezvolte un grad de toleranta la mâncare, astfel încât ajung sa mănânce din ce in ce mai mult si sa simtă din ce in ce mai putina plăcere.
Dependenta alimentara reprezintă una din cauzele obezității însă exista si persoane afectate de aceasta dependenta care reușesc sa rămână in limite normale de greutate, datorita structurii genetice care “administrează” cu succes surplusul de mâncare sau datorita faptului ca își dublează timpul dedicat activităților fizice, pentru a compensa cantitatea de mâncare consumata in plus.
In ciuda tuturor efectelor negative, oamenii dependenți de mâncare vor continua sa consume alimente in mod necontrolat, fără sa acorde importanta kilogramelor acumulate, relațiilor afectate de acest comportament si chiar sănătății generale. Si pentru ca vorbim de o dependenta reala, indivizii care încearcă sa renunțe la acest tip de comportament, se vor confrunta cu bariere psihice si fizice greu de depășit. De aceea este indicat sa se apeleze la un specialist, pentru a face perioada de tranziție mai ușor de acceptat de către pacient.
Câteva din simptomele dependenților de mâncare (manifestate atunci când nu reușesc sa consume cantitatea dorita) sunt: stare de nervozitate si agitație crescuta, irascibilitate, senzație de nemulțumire.
Cercetătorii susțin ca dependenta de mâncare este una din cele mai greu de tratat, pentru ca de exemplu, un alcoolic va renunța in cele din urma la consumul de alcool, reușind astfel sa-si înfrângă dependenta însă un dependent de mâncare tot are nevoie sa consume alimente pentru a-si asigura traiul zilnic, fiind foarte vulnerabil in a încalca limita de consum.
Daca dumneavoastră sau cineva apropiat experimentați simptomele dependentei, adresați-va medicului specialist si împreuna veți reuși sa depășiți perioadele critice din procesul renunțării.
La Dentirad Hospital o echipa profesionista va sta la dispoziție pentru a va face experiențele legate de sănătate si tratarea acestora cat mai ușor de suportat.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns