Back to Media
Back to Media
Sistemul imunitar este o retea complexa de organe, tesuturi si celule care functioneaza impreuna, cu scopul de a apara organismul de infectii, bacterii si boli in general.
Sistemul imunitar are functia de a impiedica patrunderea “inamicilor” in organism sau atunci cand aceasta se intampla de a localiza si distruge factorul problema. In momentul in care sistemul imunitar nu isi mai poate indeplini functia, rezultatele pot fi dintre cele mai serioase, printre tulburaile sistemului imunitar, numarandu-se: deficienta imunitara primara, alergii sau astm, boli autoimune (Diabet I, Lupus etc).
Deficienta Imunitara Primara slabeste sistemul imunitar, permitand infectiilor si altor tipuri de boli sa se instaleze mai des si mai usor in organismul pacientului depistat cu aceasta deficienta. Majoritatea pacientilor cu imunodeficienta primara se nasc cu deficienta de aparare a sistemului imun , ceea ce usureaza aparitia, instalarea si dezvoltarea germenilor cauzatori de infectii. Anumite forme de imunodeficienta au simptome foarte usoare astfel incat pot trece neobservate perioade lungi de timp. Alte forme insa sunt foarte severe astfel incat sunt depistate inca de la nasterea copilului afectat.
Depistata la timp, aceasta tulburare poate fi mentinuta sub control cu tratament, facilitand astfel desfasurarea unei vieti normale a pacientului. Unul dintre semnele definitorii ale imunodeficientei este riscul crescut al pacientului de a contacta infectii. Infectiile pot fi mai frecvente, pot avea o perioada de rezistenta mai mare la tratament si astfel pot dura mai mult comparativ cu o persoana cu un sistem imunitar sanatos. De asemenea, un organism cu imunodeficienta poate facilita aparitia unor infectii care in mod normal nu s-ar declansa intr-un organism al carui sistem imunitar nu este afectat.
Simptomele si semnele unui sistem imunitar deficient sunt diferite in functie de tipul deficientei si pot suferi modificari de la pacient la pacient, insa cele mai des intalnite si generale sunt: pneumonie frecventa si cu recidiva, bronsite, infectii ale sinusurilor, infectii ale urechilor, meningite, infectii la nivelul pielii, inflamarea si infectarea organelor interne, boli ale sangelui cum ar fi anemia sau scaderea numarului de trombocite, probleme digestive, cum ar fi aparitia crampelor, pierderea apetitului, diaree, greata, cresterea si dezvoltarea lenta in randul copiilor, boli autoimune, cum ar fi Lupus, Diabetul de tip 1, artrita reumatoida.
Este indicat sa apelati la un medic specialist in momentul in care dumneavoastra sau copilul dumneavoastra experimentati una sau mai mute din simptomele enumerate mai sus sau daca racelile sau anumite infectii nu cedeaza la tratamentul obisnuit. Diagnosticarea la timp si inceperea tratamentului adecvat va poate salva de la infectii ce pot cauza probleme pe termen lung asupra sanatatii generale.
Cauzele aparitiei imunodeficientei sunt prezente, in general, pe linie ereditara. Acestea pot fi mostenite de la unul sau chiar ambii parinti. Dereglari ale ADN ului – structura genetica care actioneaza ca un sistem de clonare al celulelor in formare. (celulele copilului copiaza celulele parinetelui, functie transmisa prin ADN). Celulele responsabile cu formarea si intarirea sistemulului imunitar actioneaza programate sa copieze celulele mostenite de la parinti, astfel un ADN cu deficienta imunitara va transmite ereditar aceasta problema.
Exista mai multe tipuri ale imunodeficientei primare, in functie de partea sistemului imunitar afectata. Complicatiile ce pot aparea ca urmare a imunodeficientei primare pot, de asemenea, sa varieze in functie de tipul acestei boli si pot fi: infectii recurente, boli autoimune, degradarea anumitor organe, cum ar fi: plamanii, inima, sistemul nervos, tarctul digestiv, dezvoltarea lenta la copii, cresterea riscului aparitiei anumitor forme de cancer, si afectarea grava a sanatatii in urma unor infectii severe.
Pentru analize de laborator cat si pentru un consult de specialitate, Dentirad Hospital va pune la dispozitie aparate de inalta performanta si medici renumiti.
Si pentru ca sustinem sanatatea indiferent de anotimp, in luna octombrie toate pachetele de ozonoterapie concepute special pentru intarirea sistemului imunitar si pregatirea organismului pentru lupta cu frigul, au o reducere de 15%.
Related Posts
Cum să ne menținem creierul fericit (a se citi sănatos)?
Creierul nostru conține miliarde de celule nervoase aranjate in tipare care coordonează gândurile, emoțiile, comportamentul, mișcările si trăirile individuale. Un... read more
Sindromul de Tunel Carpian
Daca vi se întâmplă să simțiți amorțeală, furnicături sau că pierdeți controlul mâinii, gândiți-vă să vă întrebați doctorul despre Sindromul... read more
Lichen Plan – afectiune autoimuna.
Lichen plan este o iritatie a pielii cauzata de o dereglare a sistemului imunitar. Este o afectiune care se trateaza... read more
Lasă un răspuns