Termenul de diabet este cunoscut pentru denumirea unui grup de boli care implica un nivel ridicat de glucoza (nivelul zaharului) din sange. Fiecare celula a corpului are nevoie de energie pentru a functiona. Pancreasul sanatos produce hormonul numit insulina. In momentul in care ingeram hrana, insulina se elibereaza in fluxul sanguin, cu rolul de a distribui glucoza in sange. Mai are si rolul de a transporta excesul de glucoza catre ficat pentru depozitare.
Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism, iar fara insulina care permite distribuirea glucozei, aceasta din urma, se depune in sange. Aceasta actiune goleste celulele de energie. La persoanele cu diabet, insulina este secretata in cantitate mai mica, insuficienta sau chiar deloc, ceea ce face ca celulele sa nu raspunda in mod adecvat la insulina secretata, ajungandu-se astfel ca organismul sa isi piarda principala sursa de “hrana”.
Simptome care tradeaza diabetul pot fi: setea si urinarea in exces – cand diabetul se instaleaza, zaharul in exces (glucoza) se depune in sange. Rinichii sunt fortati sa lucreze in plus pentru a filtra si a absorbi zaharul in exces. Daca rinichii nu reusesc sa tina pasul, zaharul in exces este eliminat prin urina, impreuna cu alte fluide din tesuturi. Aceasta declanseaza o nevoie mai frecventa de a urina, ceea ce poate conduce la deshidratare, iar cu cat cantitatea de lichide, ingerata pentru a potoli setea, creste cu atat nevoia de a urina creste.
Oboseala – pacientii cu diabet experimenteaza frecvent oboseala. Multi factori “contribuie” la aceasta senzatie (deshidratarea, urinarea in exces). Inclusiv “lupta” organismului de a se comporta normal, in lipsa energiei produsa de zahar.
Pierderea in greutate – fluctuatiile de greutate (cresterea/scaderea) pot fi simptome ale diabetului. Atunci cand glucoza este eliminata prin urina, apare si pierderea in calorii. In acelasi timp insa, diabetul poate tine zaharul ingerat prin mancare departe de celulele sanguine, generand astfel senzatie e foame continua.
Vederea afectata (blurata) – unul din semnele instalarii diabetului include vederea. Nielul ridicat al glucozei din sange, absoarbe fluide din tesuturi, incluzand cristalinul ochiului (lentila/obiectivul responsabil cu focalizarea) ceea ce duce la ingreunarea vederii.
Cicatrizarea lenta a ranilor sau infectii frecvente –doctorii au observant ca infectiile apar mult mai des in randul pacientilor diagnosticati cu diabet. Aceasta poate fi pusa pe seama faptului ca nivelul ridicat de zahar (glucoza) afecteaza capacitatea de vindecare a organismului si abilitatea in lupta cu infectiile.
Maini si picioare amortite – zaharul in exces din organism poate produce distrugerea nervilor, pacientii cu diabet experimentand “furnicaturi” si pierderea simturilor din maini si din picioare, dureri in brate, picioare si talpi.
Gingii rosii si inflamate – diabetul slabeste organismul in lupta impotriva germenilor, ceea ce duce la cresterea riscului de infectare a gingiilor si a maxilarului. Gingiile se pot indeparta de dinti, ceea ce va duce la distantarea dintilor sau pot aparea infectii sub forma de “pungute cu puroi”.
Tipuri de diabet: Diabetul de tip 1: este afectiunea in care pancreasul nu mai poate produce insulina. Se mai numeste si diabet juvenil. Este diabetul cunoscut si “insulino-dependent”, pacientii diagnosticati cu acest tip de diabet fiind nevoiti sa isi injecteze insulina in fiecare zi, pentru a asigura cantitatea necesara pentru functionarea organismului.
Diabetul de tip 2: este forma diabetului in care pancreasul poate produce insulina, insa in cantitati insuficiente, pentru ca organismul nu o gestioneaza corect. Majoritatea pacientilor diagnosticati cu diabet nu necesita insulina suplimentara, insa exista si cazuri de pacienti cu diabet de tip 2 care isi injecteaza insulina. In majoritatea cazurilor, acest tip de diabet poate fi tinut sub control cu medicamente si adoptarea unui regim alimentar sanatos, in conformitate cu sfatul nutritionistului.
Diabetul gestational (diabetul sarcinii): este diabetul ce se dezvolta in timpul sarcinii. Afecteaza pana la 8% din femeile insarcinate. Nedescoperit si netratat, poate duce la probleme de sanatate atat ale fatului cat si ale mamei. Femeile insarcinate sunt de obicei testate intre saptamanile 24 – 28 ale sarcinii pentru descoperirea diabetului.
La Dentirad Hospital puteti efectua analizele de testare a glicemiei, pentru a verifica nivelul zaharului din sange, puteti beneficia de tratament medicamentos si de toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va putea desfasura activitatea in conditii normale, in urma diagnosticarii cu diabet. De asemenea, puteti beneficia de consultatii oftalmologice realizate cu aparatura perfomanta si de verificari stomatologice realizate de echipa noastra de profesionisti.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici sau apelati 0244 972.
Lasă un răspuns