Dietele de detoxifiere sunt mai populare ca niciodată. Aceste diete promit curățarea corpului si eliminarea toxinelor nocive din organism. Chiar cu toate reclamele existente si recomandările nutriționiștilor, nu este exact cunoscut felul in care acestea acționează, ce compuși elimina, si mai ales daca au, într-adevăr, rezultatele pe care le susțin.
Aflam împreuna mai jos ce se întâmpla mai exact in corpul nostru si in ce consta dietele de detoxifiere.
Ce este detoxifierea? Dietele de acest fel, sunt, in general, intervenții alimentare cu acțiune pe termen scurt, menite sa elimine toxinele din corp. O dieta tipica de „detox”, implica o perioada de post (cel care este in procesul de detox are voie sa consume numai apa), urmata de o dieta restrictiva, ce se va rezuma numai la fructe, legume, suc din fructe (făcut in casa, neprocesat si fără zaharuri adăugate) si apa.
Aceasta dieta promite: – o pauza de odihna pentru organe (data de post)
- Stimularea ficatului pentru eliminarea toxinelor
- Promovează eliminarea toxinelor prin fecale, urina sau/si transpirație
- Îmbunătățește circulația
- “Încarcă” organismul cu nutrienti sănătoși/naturali
Terapiile de detoxifiere sunt recomandate adesea pentru a combate eventualele expuneri la chimicalele toxice din mediul profesional, alimentar sau chiar mediul înconjurător. Acestea includ poluanți, chimicale sintetice, intoxicarea cu metale grele si/sau alți compuși nocivi.
Promotorii acestor diete susțin ca ele ajuta si la eliminarea unor probleme de sănătate, incluzând obezitatea, problemele digestive, bolile autoimune, inflamațiile, alergiile, balonarea si chiar oboseala cronica. Însă in pofida tuturor reportajelor, articolelor si recomandările specialiștilor sau chiar ale prietenilor, cercetările asupra efectelor acestei diete in ceea ce privește organismul uman, lipsesc, iar putinele care au fost totuși realizate, au fost combătute de oamenii de știința, dovedindu-se greșite.
Una din cele mai comune diete de „detox” este formata dintr-o cursa de înfometare totala (post), urmata de eliminarea completa a alimentelor, cu excepția fructelor si legumelor, si se desfășoară astfel:
- Post intre 1 si 3 zile
- Consumul de sucuri proaspete de fructe si legume, apa si ceai
- Consumul de lichide specifice acestei diete, precum apa cu săruri sau suc de lămâie
- Eliminarea oricăror alimente ce pot conține substanțe contaminate, hormoni de creștere sau de colorare, alergeni
- Introducerea suplimentelor alimentare, a ceaiurilor sau medicamentelor laxative, pentru a ajuta la curățarea colonului
- Creșterea sau începerea seriilor de mișcare fizica regulata
- Eliminarea completa a alcoolului, cafelei, țigărilor si a zaharului.
Ce toxine sunt eliminate prin aceasta dieta? Nu sunt specificate toxinele pe care „detoxul” își propune sa le atace, la fel de neclar fiind si mecanismul de funcționare al acestei diete. Astfel ca, in literatura de specialitate, exista foarte puține, spre zero dovezi ca, într-adevăr, in urma acestei “curățări” sunt eliminate toxine din corp. In general, organismul uman este capabil sa își pornească funcția de auto curățare prin intermediul ficatului, fecalelor, urinei si transpirației: ficatul transforma substanțele toxice in substanțe inofensive, apoi are grija ca acestea sa fie eliminate din organism. In ciuda acestui proces, exista si substanțe nocive care se instalează in sânge sau in stratul adipos, acumulându-se si rămânând acolo pentru câțiva ani, acesta fiind cazul metalelor grele sau a poluanților organici persistenți. (acestea pot pătrunde in organism prin prezenta constanta intr-un mediu toxic sau prin utilizarea de produse de îngrijire/înfrumusețare) In ultimii ani, producătorii liniilor de cosmetic au început sa elimine substanțele chimice, axându-se mai mult pe elemente naturale.
Cat de eficiente sunt aceste diete? Anumite persoane susțin ca se simt mult mai energice si ca se pot concentra mai ușor pe parcursul zilei, însă un număr aproape la fel de mare de respondenți au menționat ca au experimentat stări de oboseala, amețeala.
Ce efecte au asupra pierderii in greutate? La fel ca si in cazul eliminării toxinelor, cercetările asupra pierderii in greutate, ca rezultat al detoxului, sunt aproape zero. Chiar daca cei care au încercat dieta au susținut ca au pierdut foarte multe kilograme, într-o perioada foarte scurta, aceasta se datorează eliminării apei din organism si al carbohidraților, si nicidecum al grăsimii. Astfel încât, la scurt timp după reintroducerea alimentației normale, kilogramele pierdute sunt recâștigate.
Chiar daca efectele generale asupra sănătății sunt benefice, este recomandat sa discutați cu un medic înainte sa urmați orice fel de dieta. Acesta vă va ajuta sa înțelegeți mai bine cum funcționează, si riscurile la care va puteți expune. Exista riscul consumului de alimente in exces, precum si de medicamente cu efecte laxative si /sau diuretice sau al intoxicării cu apa.
Lasă un răspuns