Ce înseamnă mai exact distanțarea sociala, de care tot auzim vorbindu-se?
Autoritățile se confrunta cu încăpățânarea oamenilor de a nu respecta regulile impuse iar aceasta se întâmpla pentru ca indivizilor le este foarte greu sa ia decizii radicale, ce le modifica complet viața de zi cu zi, bazate pe o amenințare “teoretica” atâta vreme cat ei înșiși nu se confrunta cu boala, invocând bine-cunoscutul motto: “nu o sa mi se întâmple chiar mie”!
Distanțarea sociala nu înseamnă doar ca nu avem voie sa mergem la lucru (daca ne încadram in categoriile calificate sa muncească de la distanta) dar putem sa mergem la coafor, la sala sau la mall. Înseamnă ca trebuie sa stăm in casa si sa ieșim exclusiv pentru alimente sau medicamente. Aceste instrucțiuni trebuie tratate cu seriozitate si discernământ, pentru ca fiecare mișcare, individuala sau colectiva poate fi decisiva in punerea vieții in pericol.
Cel mai recent exemplu de răspândire a virusului prin adunările sociale este o conferința a unei companii din Boston (SUA), la care au participat 175 de oameni, din care mai mult de 100 au fost infectați cu COVID.
Chiar daca nu toate adunările publice au un risc atât de crescut de contaminare, este imposibil sa prezicem daca cineva o sa strănute sau o sa tușească exact in momentul in care noi suntem in apropiere, astfel, cel mai eficient mod de a rămâne in siguranța este acela de a respecta indemnul autorităților de a ne izola in case si de a păstra distanta fata de orice individ din afara gospodăriei, atunci când situația ne impune sa ieșim. Si nu uitați: nu este o condiție obligatorie sa prezinți simptome pentru a fi infectat sau contagios.
Virusul care cauzează aceasta îmbolnăvire rămâne activ câteva ore si poate supraviețui chiar si câteva zile in picăturile pe care oamenii infectați le secreta, prin tuse sau strănut, si care aterizează pe suprafețe, care mai apoi sunt atinse de alte persoane, răspândind astfel infecția. Cealaltă modalitate de a fi infectat fiind contactul direct cu persoana bolnava, prin strângere de mana, atingerea fetei, sărut sau îmbrățișare. Respectați deci, masurile de igienă atât de des auzite in ultima perioada, si folosiți șervetele de hârtie atunci când tușiți sau strănutați, spălați-va sau dezinfectați-va pe mâini si pe fata, dezinfectați suprafețele si obiectele cu care intrați in contact (birou/masa de lucru, telefon, volan, mânerele ușilor etc).
Din cauza acestor modalități de răspândire aproape incontrolabile, autoritățile au decis interzicerea adunărilor sociale cu mai mulți de 50 de participanți, frecventarea spatiilor comerciale (malluri/locuri de joaca) si/sau a lanțurilor de industrie alimentara (restaurant/cafenele) si deplasările in alte scopuri decât esențiale existentei. Din același motiv au fost închise si toate unitățile de învățământ si porțile industriilor mici si mijlocii, iar in cazul companiilor mari, a fost implementat programul de lucru de acasă.
Fiți solidari, demonstrați spirit civic, respectați instrucțiunile autorităților si protejați-va atât pe voi cat si pe cei din jurul vostru.
Recomandările Ministerului Sănătății:
- Spălați-vă mâinile de multe ori;
- Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
- Acoperiți-vă gura și nasul daca strănutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimina virusul.
Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
Lasă un răspuns