Back to Media
Back to Media
Exista o legatura, studiata de-a lungul timpului, intre durerile de cap si anumite afectiuni ale inimii.
Chiar daca migrena este considerata o afectiune primara, ea este de multe ori asociata cu boli ale diferitelor organe. Vorbim astazi despre durerile de cap asociate cu boli cardiovasculare.
Adeseori cand vorbim despre migrene ne gandim ca acestea sunt legate de vasele de sange sau tesutul vascular. Palpitatiile resimtite in durere ne duc cu gandul la vasele de sange, de aceea migrenele acute sunt, in mare parte, asociate cu efortul crescut, situatii stresante si apar insotite de o tensiune arteriala crescuta, dureri in piept, simptome care pot fi asociate chiar si cu infarctul.
Afectiuni cardiovasculare intalnite mai des in randul pacientilor cu migrene pot fi: Hipertensiunea arteriala, Fenomenul Raynaud sau Cardiopatia Ischemica. Aceste boli nu cauzeaza dureri de cap insa este demonstrat ca apar mai frecvent in randul celor care experimenteaza migrene acute. Istoricul bolilor de inima este cateodata in legatura directa cu migrenele, acest rezultat fiind pus pe seama modificarilor aparute in camerele si valvele cordului.
Sindromul Reynaud – este o boala caracterizata prin racirea mainilor si picioarelor, racire asociata cu invinetirea si aparitia durerilor locale. In locul unde fluxul sanguin este redus, arterele se ingusteaza si apar zonele reci. Sindromul Reynaud este asociat si cu alte boli, care afecteaza vasele de sange care nu sunt localizate in inima si cap, numite boli vasculare periferice. Aparitia acestor boli este asociata cu un grad mare de risc pentru dezvoltarea de boli coronariene.
Bolile coronariene – au grad mai mare de risc de aparitie in randul pacientilor care acuza migrene. In acelasi timp, factori “favorizanti” ai acestei boli sunt considerati fumatul si pastilele contraceptive, care sunt cunoscute pentru ingrosarea vaselor de sange ducand astfel la aparitia bolilor coronariene.
Hipertensiunea arteriala – de-a lungul timpului a fost verificat si demonstrat, atat din partea pacientilor cat si din partea medicilor, ca hipertensiunea arteriala cauzeaza dureri puternice de cap. Studiile efectuate au aratat ca la pacientii cu migrene tensiunea diastoloica (indicele mai mic) creste. Presiunea sangelui (ceea ce noi numim tensiune), este data atat de cantitatea sangelui pompat de inima cat si de gradul de rezistenta al arterelor in fata fluxul sanguin. Cu cat inima pompeaza mai mult sange si arterele sunt mai inguste, cu atat mai mare este tensiunea.
Pacientii cu hipertensiune pot trai foarte multi ani fara sa stie ca sufera de aceasta boala, insa chiar si fara simptome, aceasta boala afecteaza vasele de sange si inima. Hipertensiunea neidentificata si netratata poate conduce la probleme serioase de sanatate, inclusiv la infarct miocardic sau atac vascular cerebral.
Hipertensiunea se dezvolta in ani si in general afecteaza aproape orice individ pana la sfarsitul vietii. Din fericire insa, este o afectiune care poate fi foarte usor detectata si in consecinta tratata.
Simptomele acestei boli nu sunt foarte bine conturate, insa in majoritatea cazurilor este prezenta migrena, insuficienta respiratorie si in cazurile foarte severe sangerare nazala. Anumiti factori externi pot cauza hipertensiunea, cum ar fi: fumatul, alcoolul consumat in exces, stresul, sedentarismul, obezitatea, consumul excesiv de sare etc.
O alimentatie sanatoasa poate insemna salvarea organismului de la captarea acestei boli si nu numai. Pentru ca odata instalata, hipertensiunea, poate duce la complicatii cum ar fi: infarct miocardic, anevrism, cedarea inimii, afectarea ireversibila a rinichilor sau ochilor pana la probleme de memorie si intelegere.
Pentru ca cel mai bun tratament este preventia, la Dentirad Hospital puteti beneficia de consultatii de cardiologie, ecografii cardiace si vasculare si multe alte investigatii, efectuate de medicii specialisti ajutati de cele mai performante aparate.
Related Posts
Diareea: simptome si tratament
Diareea este o afecțiune foarte periculoasa , mai ales in rândul bebelușilor si al copiilor de pana la 5 ani. La... read more
Zâmbetul tău, cartea de vizită: învață cum să ai grijă de sănătatea dentară și să strălucești mereu
#Stomatologie #SănătateDentară #ÎngrijireDentară #DințiSănătoși #implant #dentar #Dentirad #stomatologieplopeni #stomatologieploiesti #stomatologieprahova servicii stomatologice de calitate implanturile dentare Acest articol oferă sfaturi practice... read more
Sindromul Oboselii Cronice (SOC)
Sindromul Oboselii Cronice (SOC) – este o afectiune medicala complexa, caracterizata prin oboseala extrema, care nu dispare dupa starea de... read more
Lasă un răspuns