Fibromialgia este o afecțiune caracterizata prin dureri răspândite la nivelul musculo-scheletal.
Aceste dureri sunt însoțite de oboseala, stări de somnolenta, probleme de concentrare si memorie si de schimbarea brusca a stării de dispozitie.
Fibromialgia este destul de greu de diagnosticat, simptomele acesteia fiind asociate cu alte boli.
Oamenii de știința au concluzionat ca fibromialgia afectează modul in care creierul procesează semnalele dureroase si nedureroase, prin amplificarea senzațiilor de durere.
Simptomele debutează de cele mai multe ori in urma unui eveniment, precum un accident, trauma fizică in urma unei lovituri/căzături, intervenții chirurgicale, infecții prelungite sau stări prelungite de stres psihic.
Foarte adesea pe lângă durerile fizice, pacienții experimentează si tulburări ale articulației temporo-mandibulare, sindromul colonului iritabil, anxietate si stări depresive.
Fibromialgia este destul de greu de diagnosticat, simptomele acesteia fiind asociate cu alte boli.
Printre simptomele care afectează pacienții cel mai des, amintim:
- Durere la nivelul întregului corp – durerea cauzata de firbomialgie este descrisa ca fiind o durere ‘’surda’’ , constanta, care durează de cel puțin 3 luni.
- Pentru a se considera răspândită, durerea trebuie sa afecteze ambele părți ale corpului si sa existe atât in partea de sus a corpului (deasupra taliei) cat si in picioare.
- Oboseala – persoanele care suferă de fibromialgie se trezesc adesea obosite, fără energie si epuizate de durerile din timpul nopții, indiferent de cat de mult au dormit.
- Pe lângă durerile care afectează calitatea somnului, pacienții pot dezvolta ca tulburări asociate cu fibromialgia, sindromul picioarelor neliniștite si/sau apneea in somn, toți acești factori afectând cantitatea si calitatea somnului de care are parte pacientul diagnosticat.
- Probleme de concentrare – pacienții au raportat un simptom denumit ‘’ceata fibroasa’’, care le afectează capacitatea de concentrare, atenție, si reușita in îndeplinirea cu succes a sarcinilor de zi cu zi.
Adesea după diagnosticarea cu fibromialgie apar si alte afecțiuni, precum: sindromul colonului iritabil, sindromul oboselii cornice, migrenele si durerile de cap, sindromul vezicii dureroase, tulburări ale articulației temporomandibulare, anxietate, depresie, tahicardie.
Fibromialgia este destul de greu de diagnosticat, simptomele acesteia fiind asociate cu alte boli.
Cauzele apariției pot fi :
- genetice (ereditare sau cauzate de apariția mutațiilor genetice)
- in urma infecțiilor prelungite (anumite infecții pot favoriza apariția sau agravarea fibromialgiei)
- evenimente cu impact fizic sau emoțional puternic (fibromialgia poate fi cauzata de un accident de mașină , de stres prelungit sau depresii nediagnosticate)
Tratament:
Nu s-a descoperit încă un tratament pentru a elimina complet aceasta afecțiune.
Medicamentele analgezice, terapia fizica de recuperare, schimbarea alimentației si psihicul pacientului sunt printre cele mai de succes metode pentru a ameliora simptomele si evoluția acestei afecțiuni medicale.
Fibromialgia este destul de greu de diagnosticat, simptomele acesteia fiind asociate cu alte boli.
In vederea diagnosticării se realizează o serie de investigații si analize de laborator.
Daca dvs sau cineva apropiat va confruntați cu simptomele descrise mai sus, nu amânați programarea la medicul specialist.
*Acest articol nu înlocuiește sfatul medicului si nu tine loc de diagnosticarea oficiala!
Surse art: mayoclinic.org, healthlinemedical.com, sapnamed.com
Lasă un răspuns