Termenul “idiopatic” se refera la o afecțiune care nu este legata de alte tulburări ale organismului si care, in general, are cauze necunoscute.
Fibroza Idiopatica pulmonara (FIP) este o boala a plămânilor care transforma țesutul din interiorul acestor organe într-unul rigid, dur, ceea ce duce la incapacitatea pacientului de a inspira si expira in mod natural.
Fiecare caz de FIP este diferit, astfel ca, este indicat sa vorbiți cu medicul dumneavoastră despre tratamentul, progresul sau regresul acestei boli.
Ce cauzează FIP?
Anumite cazuri de fibroza pulmonara sunt rezultatul unor infecții, medicamente, expuneri la profesii cu risc sau chiar derivate ale altor afecțiuni.
Însă in majoritatea cazurilor de FIP, medicii nu au reușit sa identifice factorul determinant.
Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu fibroza pulmonara, dezvolta FIP.
Pentru a determina cauza, medicii specialiști analizează diferite aspect din viața pacientului, in vederea stabilirii diagnosticului, printre care sunt incluse: toxinele si gradul de poluare, radioterapia, alte afecțiuni medicale existente, tratamente medicamentoase pe care pacientul le administrează sau le-a administrat in trecut, factorul ereditar.
Daca in urma acestor investigații nu găsesc nicio legătură cu fibroza pulmonara, aceasta va fi denumita FIP.
Care sunt simptomele FIP?
Printre cele mai des menționate amintim: dificultatea in respirare, tuse cronica, slăbiciune, oboseala, scăderea in greutate, disconfort la nivelul pieptului.
Daca stadiul bolii este unul avansat, plămânii nu vor mai avea capacitatea de a inspira cantități suficiente de oxigen, pentru a livra organismului nivelul necesar, ceea ce va duce la afecțiuni respiratorii grave, cedarea organelor vitale sau alte tulburări ale organismului.
FIP nu se dezvolta in stadii, însă exista niște perioade unice in care boala progresează.
Pentru început, după diagnosticare, pacientul se poate descurca singur in ceea ce privește respirația, urmând ca in scurt timp sa aibă nevoie de oxigen “artificial” pentru crize, deoarece in timpul anumitor activități precum mersul, activități in jurul casei sau treburi gospodărești, pacientul nu își va mai putea controla respirația, confruntându-se cu dificultăți de respirație severe.
Cu trecerea timpul, pacientul poate ajunge să fie dependent de oxigenul asistat, pentru ca acesta din urma să poată să asigure cantitatea de oxigen necesara organismului.
Din fericire, tehnologia medicală este foarte avansată, existând acum si mici mașini de oxigen portabile, ușurând astfel, mobilitatea pacientului.
Cum este FIP diagnosticata?
Întrucât semnele si simptomele FIP se dezvolta treptat și boala nu are un debut brutal, este dificil pentru doctori să elibereze un diagnostic imediat.
Semnele din plămâni pe care le lasă FIP, sunt adesea similare cu cele lăsate de alte afecțiuni ale acestor organe, astfel că, pentru specialist, va fi foarte greu la început să facă diferențierea și să atribuie corect semnele descrise de pacient sau descoperite in investigații.
Testele incluse in diagnosticare pot include : radiografierea plămânilor, puls oximetria, teste pentru verificarea funcționarii plămânilor, scanarea la rezoluție înaltă, verificarea tensiunii arteriale, biopsia plămânilor.
Cum se tratează FIP?
Până în prezent nu s-a descoperit un remediu pentru eliminarea acestei afecțiuni, însă exista opțiuni de tratament menite sa amelioreze și să reducă simptomele, in principal prin reducerea inflamațiilor plămânilor, protejarea țesutului și încetinirea pierderii funcționalității organelor.
Toate acestea ajuta pacientul să respire mai ușor.
Pe lângă tratamentul prescris, adoptarea unui stil de viață sănătos poate îmbunătăți starea pacientului și poate ajuta la prelungirea vieții acestuia: renunțarea la fumat (acolo unde este cazul), slăbirea și menținerea unei greutăți normale, monitorizarea nivelului de oxigen pentru ca acesta sa fie mereu la nivelul optim.
Este foarte important ca atunci când observați modificări la nivelul corpului dumneavoastră să mergeți să discutați despre ele cu un medic specialist.
Împreună cu acesta vă măriți șansele pentru o diagnosticare corecta și rapidă și vă asigurați că tratamentul primit este unul adecvat pentru afecțiunile dumneavoastră.
Echipa de medici Dentirad Hospital vă stă la dispoziție.
Pentru programări vizitați pagina noastră de internet aici sau apelați 0244 997.
Lasă un răspuns