Întâlnim tot mai des in reviste sau in mediul online, articole care ne învață să prețuim fericirea si starea de bine, responsabile in esență inclusiv pentru starea noastră de sănătate. Însă de multe ori avem nevoie de ajutor sa găsim echilibrul interior, să cunoaștem si sa menținem acel sentiment de bine. În articolul de astăzi, vă sugerăm câteva moduri in care puteți să conștientizați și să apreciați lucrurile bune care vi se întâmplă in fiecare zi: in fond, fericirea este o știință!
Savurați orice. Primul lucru la care va gândiți, este cu siguranța un desert delicios însă cercetătorii ne sfătuiesc să savuram orice mic eveniment sau întâmplare care ne produce plăcere, inclusiv o înghețată sau o tabletă de ciocolată. Această acțiune simplă reprezintă un mod excelent de a reduce stresul si emoțiile negative. Este un exercițiu de conștientizare si apreciere al lucrurilor mărunte din jurul tău, cum ar fi sa prelungești cat mai mult cu putință un moment de bucurie, să-l intensifici si să-l faci sa devină o experiență de care să-ți amintești cu plăcere, in loc de o simplă cina, de exemplu. Așa că luați-vă mai mult timp sa admirați cerul înstelat, apusul sau răsăritul soarelui, pregătirea unei mese in familie, mica bârfă cu prietenii apropiați, fiți prezenți in acțiuni, acordați-le mai multă importanță și cu siguranță veți simți totul mai intens si mai încărcat pozitiv. Împărțiți momentele savuroase cu cei dragi, concentrați-vă pe ceea ce faceți, nu pe momentul in care se va termina, adăugați puțin umor, chiar si ironic si totul se va transforma. După un timp, va deveni un obicei, unul de care nu veți vrea sa va despărțiți.
Mulțumiți. Simplul gest de identificare si apoi apreciere al gesturilor mărunte pe care oamenii le fac pentru noi, este un medicament modern al zilelor noastre. Faptul ca sunt oameni acolo pentru noi,
ne furnizează optimism si încredere in sine. Ne sporește dorința de a face mai mult din orice si adâncește relațiile cu cei din jur. Atunci când ne manifestam recunoștința față de o persoană primim si noi la rândul nostru, suntem răsplătiți cu apreciere si gânduri bune. Studii realizate de cercetători, au demonstrat că atunci când o persoană a îmbrățișat metoda aprecierii si a mulțumirii, nivelul de fericire a crescut cu pana la 25% iar stresul a scăzut cu pana la 20%. Pe lângă beneficiile psihice, aceasta metoda ajuta si la îmbunătățirea unor probleme de sănătate precum insomnia si creșterea calității somnului.
Aspirați! Nu, nu cu mașina de strâns praful. Aspirați la lucruri mai bune, nutriți speranță, setați-vă teluri si luptați pentru a le atinge, fiți optimiști. Studiile arată că oamenii care si-au trasat un scop in viață si încearcă sa îl atingă, trăiesc mai fericiți, sunt mai motivați, mai împliniți cu propriile vieți si prin urmare mai optimiști. Faceți un exercițiu: încercați să vă stabiliți un tel si începeți sa lucrați la îndeplinirea lui. Oricât de mic ar fi, acesta vă va creste calitatea vieții si vă va infuza energie pozitivă. Nivelul de performanță al individului este corelat cu nivelul de speranță al acestuia. Folosind aceasta metoda, veți reduce stresul, va veți ocupa de activitățile zilnice fără sa le simțiți ca pe o povară si veți fi mai pozitivi.
Dăruiți! Dintre toate, pentru această acțiune, studiile nici nu mai sunt necesare. Este un lucru bine-cunoscut că, dăruind ceva cuiva, îl faci fericit. Dar ceea ce se află in spatele studiilor realizate, este însă faptul ca cel care dăruiește, experimentează mai multe beneficii decât cel care primește, astfel încât este o situație de câștig reciproc. S-a demonstrat că dăruind, nu numai ca ne creste nivelul de fericire, dar reduce si stresul, ne face sa ne simțim mai puțin izolați si nervoși, mai conectați cu lumea si mai deschiși la diverse oportunități. In această categorie nu intra numai lucrurile materiale sau palpabile. Dăruirea timpului sau înțelegerii si compasiunii, reprezintă daruri foarte valoroase pe care le putem oferi celor dragi. Atunci când alegem sa dăruim, starea de bine creste, stresul este eliminat, depresia este înlăturată, gradul de mulțumire de sine este mărit.
Empatizați! Empatia este un cuvânt puternic, care generează foarte multe interpretări. In esență este capacitatea unei persoane de a ii păsa despre o altă persoană, de a nu rămâne imun la suferința sau la bucuria semenilor. Este capacitatea de a iți imagina si a încerca sa înțelegi gândurile, comportamentul sau ideile altor persoane. Empatia creste semnificativ nivelul fericirii si calitatea relațiilor interumane. Atunci când empatizăm devenim mai puțin frustrați, judecam mai puțin, nu mai suntem la fel de nervoși si nu ne mai simțim la fel de dezamăgiți si suntem mai dispuși sa fim îngăduitori cu noi înșine, reducând astfel nivelul de stres impus de propria persoana.
Urmând aceste sfaturi veți observa o îmbunătățire a stării generale de sănătate fizică si psihică iar cei din jurul vostru vor fi cu siguranță si ei mai fericiți. Si totul cu atât de puțin efort si într-un mod atât de plăcut!
Lasă un răspuns