*aceste recomandari nu tin locul consultatiilor de specialitate, orice pacient diagnosticat pozitiv, fiind obligat sa raporteze medicului si sa urmeze intocmai protocolul indicat de acesta.
Dacă ai fost testat pozitiv pentru COVID-19, este normal să fii îngrijorat atât pentru tine și cat si pentru cei cu care locuiești sau cu care ai petrecut timp in ultima perioada. Mai jos sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a te asigura că beneficiezi de cele mai bune șanse de recuperare și pentru a reduce șansa de a-i infecta și pe alții.
Cu un test COVID-19 pozitiv confirmat , cel mai probabil vei primi recomandarea de a sta acasă , de a te odihni si de a sta departe de ceilalți, pentru a grăbi recuperarea. Acesta recomandare se aplică pentru mai mult de 95% dintre pacienți, deoarece simptomele acestora nu necesită spitalizare.
*Unele persoane prezintă un risc mai mare de complicații și ar trebui monitorizate cu atenție.
Simptomele tind să dispară, pentru majoritatea oamenilor, in aproximativ 10 zile de la infectarea cu COVID-19, deoarece organismul lupta pentru vindecare. Recuperarea completă durează de obicei două sau trei săptămâni.
Daca dupa 10 zile de la apariția simptomelor, acestea dispar si numai dupa ce aveti acceptul medicului, puteti încheia izolarea, însă recomandarea este ca, acolo unde este posibil, izolarea sa se prelungească pana la 15 – 20 zile.
In cazul in care trebuie să ajungi la spital pentru că ai o urgență medicală, apelează 112 sau solicita îndrumarea medicului de familie. Contactează-ti furnizorul de servicii medicale sau ia în considerare prezentarea la camera de garda dacă apar simptome severe de corona virus, cum ar fi:
respirație dificila
pierderea cunoștinței
deshidratare
febră peste 37 grade
* Această listă nu cuprinde toate simptomele posibile. Te rugăm să te adresezi medicului tău pentru orice simptome care sunt severe sau îngrijorătoare.
Monitorizează-ți simptomele cu atenție. Dacă acestea se agravează, apelează imediat 112. Pentru situații de urgență medicală, atunci când apelezi serviciul 112, notifica dispecerul că ai fost diagnosticat COVID-19 sau ca ai simptome specifice.
Râmai acasă, cu excepția deplasărilor in scopul îngrijirilor medicale necesare. In cazul in care concediul nu este o opțiune, se impune lucrul de acasă si/sau după caz, accesarea cursurilor online. Evita alte locuri publice, inclusiv magazinele. Dacă trebuie să ieși afară, evita transportul public sau transportul în comun / taxiuri. Stai departe (2 m sau mai mult) de alte persoane. Poarta în permanență mască și spală-te sau dezinfectează-ti mâinile des.
In cazul in care ai fost diagnosticat cu COVID19 si te tratezi acasă, stai departe de ceilalți locuitori ai gospodăriei. Pe cât posibil, stai într-o singura cameră, departe de alte persoane din casa. Asigura-te că ai ușa închisă. Folosește o baie separată, acolo unde situația permite acest lucru (daca împarți baia cu ceilalți membri ai familiei, dezinfectează toate suprafețele pe care le atingi pe timpul șederii in încăpere, si daca se poate, realizează dezinfectarea aerului si aerisirea camerei). !!!Curăța toate suprafețele pe care le atingi și pe care le pot atinge si alte persoane.
Poartă mască. Dacă este necesar să fii în preajma altor persoane atât în interior, cat si în exterior, poartă o mască faciala de tip chirurgical. Dacă din anumite motive portul măștii este imposibil (dificultăți in respirație sau alergii), alege o viziera.
Acoperă-ți gura si nasul atunci când strănuți sau tușești. Folosește un șervețel sau cotul. Arunca șervețelul imediat și spală- te pe mâini.
Folosește apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool. Este deosebit de important să iți cureți mâinile după ce ti-ai suflat nasul, ai tușit, ai strănutat, daca ai fost la baie sau daca te pregătești sa mănânci. Pentru mâinile vizibil murdare, săpunul și apa sunt cele mai bune opțiuni.
Evita să împărțiți obiecte personale cu alții. (inclusiv vesela, prosoapele și lenjeria de pat)
Evita contactul cu animale de companie sau alte animale cât timp ce sunteți bolnav.
Dacă o persoana apropiată este confirmată cu COVID-19 si este trimisă acasă, iată câteva modalități in care ii poți ajuta protejându-te de asemenea, si pe tine, și pe ceilalți.
Monitorizează-ți propria sănătate îndeaproape. Apelează imediat 112 dacă dezvoltați orice simptom care sugerează COVID-19 .
Asculta si înțelege instrucțiunile medicale primite de la specialiști. Asigura-te că înțelegi și poti ajuta pacientul să urmeze instrucțiunile furnizorului de servicii medicale pentru îngrijire și medicație.
Ajută pacientul să se odihnească, oferă-i ajutor in acoperirea nevoilor de bază în casă. Oferă-i asistență pentru obținerea de alimente, rețete și alte nevoi personale.
Monitorizează simptomele pacientului . Dacă starea pacientul se înrăutățește, apelează imediat serviciul unic de urgenta sau medicul de familie care este la curent cu starea acestuia.
De asemenea, este obligatoriu să porți o mască ori de câte ori te afli în aceeași cameră cu pacientul. Poarta și mănuși atunci când ai contact cu fluidele corporale ale pacientului, cum ar fi saliva, sputa, mucus nazal, vărsături, urină, sânge și scaun. Aruncă măștile de unică folosință și mănușile după ce le folosești.
Asigură-te că spațiile comune din casă beneficiază de aerisire constanta, prin deschiderea ferestrelor.
Folosește apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Sau utilizează un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool care conține cel puțin 60% alcool. Pentru murdărirea vizibilă, săpunul și apa sunt cele mai bune.
Evită să-ți atingi ochii, nasul și gura. Nu iți atinge niciodată fața cu mâinile nespălate.
Curăță zilnic toate suprafețele de uz comun- clanțele ușii, blaturile, corpurile de baie, toaletele, telefoanele / tabletele, tastaturile și noptiere. Asigura-te că ai curățat orice suprafață care poate avea picături/stropi de lichide corporale.
Poartă mănuși de unică folosință atunci când manipulezi rufele și alte obiecte murdare. Spală obiectele infectate separat de cele ale persoanelor neîmbolnăvite . Curăță-ți mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
Urmărirea contactelor este procesul de urmărire a unei persoane care a avut sau are o boală infecțioasă și a persoanelor cu care persoana respectivă a fost în contact. Este un proces care ajuta la stoparea răspândirii bolilor infecțioase și la evitarea focarelor. Urmărirea contactelor oferă o alertă timpurie persoanelor care ar fi putut fi expuse, astfel încât să poată lua măsuri de precauție și să limiteze răspândirea în continuare .
**Aceste sugestii sunt cu caracter informativ si nu țin locul diagnosticării sau recomandărilor autorităților si/sau ale medicilor specialiști. Apelați serviciul unic de urgenta 112 in cazul in care aveți simptome.
Lasă un răspuns