Gripa este o infectie virala (raspandita de virusi) care se transmite pe calea aerului prin tuse si stranut. Este o afectiune ce pote fi foarte neplacuta, insa, in cele mai multe situatii, pacientul se va reface in aproximativ o saptamana.
Gripa poate fi contactata pe toata perioada anului, insa sezonul preferat al acesteia, este iarna, de aceea, aceasta afectiune mai poarta denumirea de “gripa de sezon”.
O mare confuzie apare adesea, in randul pacientilor, intre gripa si raceala, afectiuni diferite. Gripa este provocata de un grup diferit de virusi fata de cei “responsabili” cu raceala (rinovirusi), simptomele apar “peste noapte”, sunt mai intense si dureaza mai mult ca in cazul unei simple raceli. In cazul in care se instaleza gripa, de cele mai multe ori, pacientul nu isi mai poate desfasura activitatile zilnice in conditii normale, fata de un pacient cu raceala, care poate merge la munca aproape ca in zilele normale in care nu suferea de nicio afectiune.
Printre simptomele gripei, amintim: temperatura de 38 grade Celsius sau mai ridicata, slabiciune si oboseala, dureri musculare si de articulatii, dureri de cap, senzatie de durere a intregului corp, aparitia tusei seci, cu dureri in piept, frisoane, diaree si dureri abdominale, nas infundat, gat inflamat, aparitia stranutului, pierderea poftei de mancare, greata, ameteala si varsaturi, aparitia unor usoare forme de insomnie (cauzate de dificultatea in respirare si dureri).
Simpla raceala este caracterizata prin nas infundat, usoara iritare a gatului si stranut, simptome care dureaza, spre deosebire de gripa, 2-3 zile si se prezinta sub forme mult mai usoare.
Daca starea generala de sanatate a pacientului care a fost virusat cu gripa este buna, nu exista motive de ingrijorare din punct de vedere medical, aceasta putand fi tratata cu usurinta in baza unui plan de tratament eliberat de medicul curant.
Exista insa, si pacienti care pot suferi complicatii in urma contactarii gripei, si anume: pacientii mai in varsta (peste 65 de ani), femeile insarcinate, pacientii diagnosticati cu boli cornice, cum ar fi diabetul, afectiuni ale inimii, afectiuni ale rinichilor sau afectiuni neurologice, pacienti cu un sistem imunitar foarte slabit (ca urmare a efectuarii chimioterapiei sau a altor interventii asemanatoare), pacientii carora le apar dureri acute in piept si tusea este insotita de sangerari, si de asemena poate fi vorba de o complicatie in cazul pacientilor carora dupa o saptamana de tratament, simptomele nu s-au ameliorat ori s-au inrautatit.
Raspandirea virusului de gripa se face prin aer in momentul in care o persoana afectata stranuta sau tuseste. Prin milioane de stropi de dimensiuni miscroscopice imprastiate in aer, pe o distanta de maxim un metru, orice persoana aflata in acea zona se poate infesta. Acesti microbi plutesc o perioada in aer pana cand se asaza pe anumite suprafete, iar odata asezati, pot supravietui pana la 24 de ore, astfel ca, acestia se pot transmite si in momentul in care o persoana sanatoasa vine in contact cu obiecte pe care virusii s-au asternut, prin atingerea suprafetelor contaminate si apoi a gurii sau nasului.
Cele mai uzuale obiecte, de acasa, de la birou sau din locurile publice, devin foarte usor tinta virusilor, astfel ca este foarte important in preventie sa ne spalam pe maini ori de cate ori venim in contact cu ele sau daca situatia nu ne permite, sa folosim un gel antibacterian. Dintre sursele principale, amintim: mancarea, manerele usilor (in special cele folosite de oameni din afara familiei), telecomenzile sau cartelele de acces, tastatura calculatorului, balustardele cladirilor publice sau scarilor de bloc etc.
Pentru a restrange raspandirea virusilor si pentru a minimaliza contaminarea, persoanele purtatoare pot aplica o serie de actiuni menite sa ajute la restrangerea ariilor/persoanelor “vizate”: spalatul mainilor cu sapun si apa calda ori de cate ori este posibil si in special dupa starnut sau tuse, curatarea in mod regulat a obiectelor de uz comun, folosirea servetelelor pentru acoperirea gurii si a nasului la tuse si stranut cat si aruncarea cat mai rapida a acestuia dupa folosire. In general, atunci cand situatia permite, se recomanda repaos la domiciliu pentru perioada de vindecare, evitand astfel contactul cu alte persoane.
Pentru administrarea unui tratament adecvat impotriva gripei, in functie de fiecare individ, medicul specialist va elibera un plan de tratrament menit sa amelioreze sau chiar sa inlature complet gripa in maxim o saptamana, in cazul in care nu apar complicatii. Pentru a evita contactarea virusului gripal, pe langa masurile de precautie uzuale, pacientii sunt asteptati la Dentirad Hospital, pentru un pachet de tratament cu ozonoterapie, o terapie revolutionara, cu rezultate spectaculoase si multiple beneficii, resimtite de pacient chiar dupa prima sedinta, printre care amintim intarirea sistemului imunitar si pregatirea organismului pentru lupta cu afectiunile sezonului rece, fara efecte secundare, ca in cazul tratamentelor medicamentoase. Afla mai multe despre beneficiile ozonoterapiei aici.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina Dentirad Hospital aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns