Helicobacter pylori este o bacterie ce poate patrunde in corpul nostru si se poate instala in tractul digestiv, in mucoasa stomacului sau in partea superioara a intestinului subtire. Dupa o perioada indelungata, poate produce ulcer. Pentru anumiti pacienti, o infectie poate duce chiar la declansarea cancerului de stomac.
Infectarea cu Helicobacter este extrem de comuna. Aproximativ doua treimi din populatia lumii poarta infectia in corp. Pentru o mare parte din indivizi insa bacteria nu produce ulcere sau alte simptome, pacientii aflati in aceasta situatie, nestiind ca sunt purtatori ai bacteriei.
Mucoasa ce protejeaza stomacul de acidul folosit de corpul nostru pentru a digera mancarea, este atacata, si in timp, distrusa de Helicobacter. Dupa ce bacteria distruge mare parte din mucoasa, acidul patrunde prin acesta si provoaca ulcer. Ulcerul poate produce sangerari, infectii sau poate impiedica mancarea sa se deplaseze prin tractul digestiv.
Helicobacter se poate transmite prin mancare sau apa contaminata, unelte de lucru care intra in contact cu saliva sau alte lichide ale organismului infectat. Rata de contaminare este mult mai crescuta in zonele geografice defavorizate, unde nu exista apa curenta si igiena este precara. Bacteria se mai poate transmite si prin contactul direct cu saliva sau alte lichide ale persoanei infectate (pahar, periuta de dinti, sarut etc.)
Foarte multe persoane sunt infectate cu Helicobacter in timpul copilariei, bacteria traind ani intregi in organism fara sa provoace simptome si de asemenea o mare parte a pacientilor infectati, reusesc sa nu dezvolte ulcer.
Simptomele prezentei bacteriei Helicobacter: sunt asociate cu prezenta bacteriilor in cazul pacientilor cu ulcer, durerile intepatoare la nivelul stomacului. Aceste dureri sunt episodice (apar si dispar), cel mai des apar cand stomacul este gol, intre mese sau in timpul noptii. Pot dura cateva minute sau chiar ore, pacientii care consuma alimente sau lapte sau isi administreaza un medicament antiacid, pot experimenta o eliberare mai rapida a durerii. In cazul pacientilor fara alte boli asociate, simptomele pot ramane inexistente sau pot fi: greata, varsaturi, dureri la nivelul abdomenului, pierderea in greutate, eructatii, balonare.
In anumite situatii, Helicobacter, poate declansa cancerul de stomac. Printre simptomele acestei afectiuni mentionam: senzatie de “arsuri stomacale”, modificarea materiilor fecale sau aparitia de sange in acestea, dificultati la inghitire, senzatie de oboseala, ameteala, varsaturi cu sange sau cu aspect de zat de cafea, dureri si crampe severe la nivelul abdomenului.
Daca experimentati una sau mai multe dintre simptomele mai sus mentionate, sau daca ati fost diagnosticat cu ulcer, este bine sa va prezentati la medicul specialist pentru mai multe investigatii. Analizele de laborator sau alte investigatii vor ajuta doctorii sa stabileasca un diagnostic corect si de asemena sa elibereze un plan de tratament corespunzator.
La Dentirad Hospital este acum disponibila ozonoterapia, terapia revolutionara cu rol antibacterian care va creste rezistenta organismului la infectarea cu bacterii sau in cazul in care sunteti deja infectat, sansele de vindecare vor creste exponential. Aflati mai multe depre beneficiile ozonoterapiei aici.
Pentru relatii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns