Fiecare ocazie de întâlnire intre doi sau mai mulți copii, este un prilej bun pentru ca o infecție existenta sa se răspândească. Aceasta situație se aplica mai ales in cazul celor mici, care nu conștientizează încă importanta igienei, si care se șterg la nas si se scarpină la ochi si apoi ating alți copii sau jucării, cu care se vor juca si alții, in felul acesta infecția/virusul, migrând in permanenta. Întrucât in primii ani de viată copii încă își construiesc imunitatea, ajung sa se îmbolnăvească foarte ușor si destul de des.
In multe unități de învățământ sau de îngrijire dedicate copiilor, personalul angajat nu poate sa urmărească si sa ofere atenție unui copil bolnav, din cauza spațiului sau personalului limitat, pe când in altele, copiii îmbolnăviți sunt îngrijiți sau lăsați sa se refacă in camera special amenajata in acest sens, singuri sau împreuna cu alți copii deja îmbolnăviți. In funcție de organizarea fiecărei unități de învățământ/îngrijire, copiii virusați nu ar trebui sa atingă obiecte sau sa folosească rute pe care ar putea sa se intersecteze cu copii sănătoși, pentru evitarea răspândirii microbilor.
Însă chiar si cu toate aceste masuri de precauție, este posibil ca anumite infecții sa se răspândească totuși in întreaga unitate de învățământ. De obicei, un copil este infectat cu o zi sau 2 înainte ca simptomele sa apară si sa poată fi separat de comunitate. Asigurați-va ca mâinile dumneavoastră si ale copilului dumneavoastră sunt spălate in mod constant. Nu se știe niciodată momentul sau modul de transmitere al bacteriei, precauția este foarte importanta. De asemenea, este foarte importanta organizarea familiei si a unității de îngrijire, in cazul in care copilul se îmbolnăvește in mijlocul zilei, e bine sa aibă la dispoziție un mijloc de transport pentru a ajunge in siguranța acasă sau la cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile necesare.
Din fericire, nu toate bolile sunt contagioase (de exemplu: infecțiile de urechi). In aceste cazuri, copiii afectați, nu necesita carantina, iar majoritatea medicamentelor pot fi programate pentru administrarea acasă. Daca aveți totuși medicamente care trebuie administrate in timpul programului, asigurați-va ca unitatea de învățământ are personal instruit in acest sens, pentru ca “pacientul” sa primească medicamentul potrivit in doza corespunzătoare.
Masuri pentru promovarea unei bune igiene in unitățile de învățământ/îngrijire:
Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii in unitățile publice frecventate de copii, acestea ar trebui sa îndeplinească si sa asigure niște condiții de igiena:
- Fiecare camera sa fie dotata cu chiuvete, iar acestea sa fie utilizate separat pentru spălarea alimentelor si pentru spălarea mâinilor. Alimentele sa fie preparate si depozitate in condiții speciale de igiena, in afara locurilor de spălare sau schimbare ale copiilor.
- Toaletele si chiuvetele sa fie in permanenta curățate si dezinfectate, sa fie dotate cu hârtie igienica si fiecare copil sau membru al personalului sa aibă prosopul propriu.
- Jucăriile sa fie in permanenta sterilizate sau igienizate după caz.
- Mânerele ușilor, sertarelor, dulapurilor etc, sursa de alimentare cu apa, toate suprafețele din toalete sau din zona de schimbat scutece sa fie dezinfectate in fiecare zi si/sau la schimbarea grupelor.
- Toți copiii primiți in comunitate si personalul sa fie imunizați (vaccinați), in special împotriva gripei.
- Mâncarea (atât cea adusa de părinți cat si cea preparata in unitate) sa fie depozitata si procesata corect. Inclusiv laptele matern depozitat si etichetat corect, pentru a fi administrat “beneficiarului” vizat.
- Respectarea regulilor de igiena(atât a personalului cat si a copiilor): spălarea pe mâini la intrarea in unitate, înainte si după masa sau joaca, înainte si după utilizarea toaletelor, după suflarea nasului, sau schimbarea scutecului, după pansarea unei răni sau dezinfectarea acesteia, după atingerea unui animal, după aruncarea sau depozitarea gunoiului etc.
In general, infecțiile contactate in unitățile de învățământ sau îngrijire, nu sunt foarte grave si de obicei perioada de tratament este de scurta durata însă este de preferat ca acestea sa fie evitate si este necesar ca atât părinții cat si personalul autorizat sa tina cont ca orice boala se poate manifesta diferit de la copil la copil, prin urmare si îngrijirile ar trebui acordate diferit si individual.
Dentirad Hospital susține sănătatea dumneavoastră si a copilului dumneavoastră, iar personalul specializat va sta la dispoziție pentru tratarea, explicarea sau modul de abordare al fiecărei infecții in parte.
Pentru detalii sau programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns