Incepem cu Zana Maseluta, mai apoi mancam mere verzi perfecte ca in reclama, iar mai tarziu visam la un zambet imaculat ca al vedetelor de la Hollywood.
Dantura este foarte importanta si are multiple functii, pe langa cea estetica binecunoscuta, de aceea ingrijirea ei este esentiala.
Chiar daca dintii nostri arata ca niste “stanci”, sunt de fapt structuri vii si dinamice. Smaltul cu aspect osos pe care il vedem la suprafata fiecarui dinte, imbraca cate o camaruta plina cu o substanta rigida, tesut conectiv mineralizat (dentina). Sub acest strat, al dentinei, “inima” fiecarui dinte este reprezentata de pulpa dentara, alcatuita din nervi si vase de sange, cu rol de vitalizare si nutritie. Traseul vaselor si nervilor se realizeaza cu ajutorul canalelor aflate in centrul fiecarei radacini a dintelui. Dintele este ancorat in maxilar printr-un ligament foarte dur si un material natural care poarta denumirea de cement dentar.
Incisivii cu forme de lame, actioneaza ca un set de cutite, caninii ajuta la felierea alimentelor, molarii si premolarii au suprafete mari si rotunjite si ajuta la strivirea/maruntirea alimentelor. Mestecatul este primul pas in procesul digestiei. Ar fi foarte greu sa inghitim mancarea fara sa o mestecam mai intai. Un lucru mai putin evident insa, este faptul ca mestecatul ajuta la marirea suprafetelor unde enzimele digestive actioneaza pentru a transforma hrana in energie.
Legatura dintre sanatatea orala si cea generala. Importanta sanatatii dentare si orale a capatat amploare in ultimii ani iar cercetatorii au descoperit ca exista legaturi intre afectiuni ale corpului si starea precara a sanatatii dentare. Altfel spus, o gura sanatoasa va ajuta sa va pastrati un corp sanatos, si invers. Conform unor studii, bacteriile orale sunt asociate cu boli ca Osteoporoza, Diabet sau Alzheimer. Mai mult decat atat, bacteriile se pot raspandi din cavitatea orala in celulele sanguine, cauzand infectii severe, chiar letale.
Medicul stomatolog va recomanda preventiv un tratament cu antibiotic inainte de efectuarea unei interventii care ar putea raspandi bacteriile. Cavitatea orala reprezinta o “atractie” pentru diferite tipuri de bacterii, virusi sau ciuperci. Unele dintre acestea fac parte din flora naturala a gurii si in cantitati mici, sunt, in general, inofensive.
De exemplu, intr-o alimentatie bogata in zaharuri, acestea, genereaza cresterea productiei de acid care produce bacterii. Acidul dizolva smatul dintilor si cauzeaza cariile.
Pe linia gingiei si imediat sub aceasta, bacteria formeaza o pelicula lipiciosa, numita placa. Daca placa nu este indepartata in mod regulat, prin periere si folosirea atei dentare, se depoziteaza masiv, devine dura si migreaza pe lungimea dintelui.
Aceasta poate duce la inflamarea gingiilor si poate cauza afectiunea cunoscuta sub denumirea de Gingivita.
Cu cat inflamatia creste, gingiile se indeparteaza de dinti, formandu-se pungute in care in anumite cazuri se depoziteaza puroiul. Acest stadiu avansat al degradarii gingiei este cunoscut sub denumirea de Periodontita.
Gura poate sa fie locul preferat al abceselor, infectiilor sau chiar al anumitor forme de cancer. Aproape toti adultii au fost la un moment dat in viata infectati cu un herpes, cu un virus, ce cauzeaza leziuni la nivelul buzelor sau in interiorul gurii. Virusul poate sa “dispara” temporar, insa va ramane in mod permanent “en garde” si se poate reactiva oricand. O sanatate orala adecvata presupune si o sanatate generala potrivita si de bun simt si se poate obtine/mentine prin perierea de cel putin 2 ori pe zi a dintilor si folosirea atei dentare zilnic. Folosirea atei dentare este cea mai benefica activitate asupra dintilor, aceasta avnd rolul de a curata si de a mentine afectiunile departe de cavitatea orala.
O curatare profesionala la fiecare 6 luni este necesara pentru a inlatura placa ce nu poate fi indepartata cu periajul normal. Evitati zaharul si alimentele bogate in zaharurui, consumati cat mai multe legume si fructe si alimente bogate in fibre. Acest tip de alimentatie este bogat in vitamina D, ce ajuta corpul sa absoarba si sa mentina calciul si fosforul, minerale ce se regasesc in dinti si in oase. Evitati sau limitati pe cat se poate consumul de produse bogate in zaharuri precum: bauturile carbogazoase, batoanele de ciocolata (in afara celor dietetice), ceaiurile imbuteliate, ketchupul, conservele de fructe, iaurtul cu fructe etc.
Pentru zambetul dumneavoastra si mai ales pentru sanatatea dumneavoastra echipa noastra de medici stomatologi si medici chirurgi stomatologi va asteapta zilnic in locatiile Dentirad cu aparate de inalta perfomanta si tehnici moderne de tratament, pentru dureri minime si rezultate maxime.
Pentru relatii si programari, vizitati pagina noastra aici, sau sunati la numarul 0244 972.
Back to Media
Back to Media
Related Posts
Tomografii computerizate (CT)
Scanarea in timpul Tomografiei Computerizate (CT) combina o serie de imagini capturate cu ajutorul razelor X, din unghiuri diferite ale... read more
Implantul dentar. Întrebări și răspunsuri – 3
Î – Ce se întâmplă dacă spațiul de unde au fost efectuate extracțiile s-a îngustat in anii ce au trecut... read more
Afectiuni ale glandelor endocrine
Sistemul endocrin este format dintr-o retea de glande care au rolul de a controla si regla buna functionare... read more
Lasă un răspuns