Î – Ce se întâmplă dacă spațiul de unde au fost efectuate extracțiile s-a îngustat in anii ce au trecut pana la decizia inserării implantului?
R – In mod fiziologic, dinții au tendința de deplasare dinspre spate către fata, de sus in jos, dinspre obraz către limba. Aceasta deplasare nesusținuta de factori intermediari , de coroane provizorii ( lucrări protetice provizorii sau elemente de susținere ortodontica (aparat ortodontic) nu se produce corpo-real (nu migrează întregul corp al dintelui), ci prin inclinare, ceea ce duce la 2 aspecte importante:
- Micșorarea spațiului edentat
- De cele mai multe ori, compromiterea funcționala a dintelui migrat
Pentru abordarea unei soluții terapeutice bazata pe implanturi, se impune menținerea sau expunerea unui spațiu adecvat la nivelul crestei alveolare. Lucrul acesta poate sa impună abordarea unei soluții ortodontice, de la aplicarea unor menținătoare de spațiu, pana la remodelarea protetica a coroanei dintelui migrat, sau chiar pana la extracția acestuia când unghiul de inclinare a depășit valoarea acceptata pentru o soluție protetica. Urmând ca in locul acestuia, sa fie inserat un implant.
Î – Cei din jur vor observa diferența dintre dinții naturali si implanturi?
R – Problema fizionomiei este o problema ce a dat bătăi de cap din totdeauna implantologilor. Ca sa încercam sa sistematizam, exista 2 feluri de zâmbet: cel cu expunere gingivală (acele persoane care in momentul in care zâmbesc, expun si o parte din gingie) sau zâmbetul doar cu expunere dentară. La persoanele cu expunere dentară, zona papilelor este vizibila. Papilele reprezintă acele triunghiuri din gingie situate intre 2 dinți, la baza acestora. Din aceasta cauza exista doua probleme de estetica:
- Problema coroanelor dentare, ce a fost demult rezolvata, datorita materialelor din care acestea au fost realizate: zirconiu sau ceramic, ceea ce duce la obținerea unor rezultate cu prezenta absolut naturala.
- Problema naturaleței zonei gingivale. Aceasta la rândul ei, suporta 2 discuții:
- Naturalețea valorii estetice a gingiei
- Reducerea efectului de umbra (mai ales la purtătorii de zâmbet cu expunere gingivala) al implantului.
Exista posibilitatea ca la persoanele publice, expuse foarte mult in lumina reflectoarelor, linia unor implanturi amplasate in zona frontal sa fie vizibila, dând impresia unor dinți falși. Pentru aceasta exista posibilitatea utilizării unor implanturi din zirconiu.
Î – Se pot pune implanturi la persoane care suferă de osteoporoza?
R – In mod normal, orice persoana, mai ales de sex feminin, de peste 45 de ani, are obligativitatea de a efectua un examen pentru determinarea nivelului de osteoporoza.
Atâta vreme cat gradul de afectare nu depășește o valoare medie, se poate lua in calcul abordarea unui tratament implantologic. Restricții pot apărea in cazul utilizării bifosfonatilor pentru tratamentul afecțiunii mai sus menționate. In cazul utilizării bifosfonatilor de clasa 1, tratament foarte rar utilizat in ultima perioada, exista ca si contraindicație majora, implantul dentar. Odată cu trecerea la clasa a 2-a de bifosfonati, acest impediment a fost depășit.
La Dentirad Hospital, in cadrul clinicii de Medicina Dentara, echipa de medici stomatologi, coordonata de Prof. Asoc. Dr. Mircea Drăghici – Specialist Implantologie, vă stă la dispoziție pentru a va consilia in luarea unei decizii potrivite pentru sănătatea dumneavoastră orala si generala, prin consultații specializate, efectuate cu aparatura ultra-moderna. In cazul in care soluția dumneavoastră este inserarea unuia sau mai multor implanturi, medicii specialiști va vor prezenta toate opțiunile de forme si dimensiuni aplicabile cazului dumneavoastră.
Pentru programări si informații vizitați pagina noastră aici accesând secțiunea Medicina Dentara. Sau apelând numerele de telefon afișate si cel unic: 0244 972.
Lasă un răspuns