Incontinenta urinara – pierderea controlului vezicii – este o problema foarte des întâlnită care pune pacientul in situații jenante.
Se estimeaza ca la nivel mondial, 1 din 5 oameni sufera de incontinenta urinara.
Aceasta poate aparea din cauza inaintarii in varsta, prin pierderea rezistentei muschilor, in urma unor accidente sau din cauza anumitor boli.
Incontinenta urinara este cauzata de factori de risc diverși
Regasim mai jos cateva informatii generale despre acesata afectiune care atinge din ce in ce mai multi pacienti.
Severitatea acestei boli variază de la scurgeri ocazionale de urina apărute la strănut sau tuse, pana la senzația iminenta de urinare, care adesea nu mai poate fi controlata pana la toaleta.
Deși aceasta afecțiune apare mai des la persoanele in vârsta, incontinenta urinara nu este o cauza inevitabila a îmbătrânirii.
Incontinenta urinara este cauzata de factori de risc diverși
Daca incontinenta urinara iți afectează desfășurarea activităților zilnice, nu amâna prezentarea la doctorul specialist.
Pentru majoritatea pacienților, modificarea dietei alimentare si/sau medicale pot trata cu succes simptomele incontinentei urinare.
Simptomele incontinentei urinare
Tuturor li se întâmplă, la un moment dat, sa experimenteze scurgeri minore de urina (pana la ajungerea la toaleta).
Pentru o parte dintre aceste persoane cantitatea de urina pierduta este mai mare iar frecventa cu care apar aceste scurgeri este mult mai ridicata.
Incontinenta urinara este cauzata de factori de risc diverși
Exista câteva tipuri de incontinență:
- Incontinența sub presiune – eliminarea de urina apare atunci când exercitam presiune asupra vezicii urinare, prin strănut, tuse, ras, ridicare de greutăți sau exerciții fizice.
- Incontinenta de urgenta – se întâmplă atunci când apare dintr-o data nevoia urgenta de a urina, fără ca pacientul sa mai aibă ocazia sa ajungă la toaleta. Este una dintre situațiile in care, inevitabil, apar pierderile de urina. Aceasta nevoie apare foarte des, inclusiv in timpul nopții si poate fi cauzata de anumite infecții (in general minore) sau de anumite boli precum diabetul sau afecțiuni neurologice.
- Incontinenta de ‘’surplus’’ – pacienții experimentează nevoia frecventa de urinare din cauza vezicii care nu se golește complet.
- Incontinența funcționala – apare atunci când are loc o desincronizare fizica sau psihica va împiedica sa ajungeți in timp util la toaleta. (De exemple, in cazul artritei, pacientul nu reușește sa desfacă nasturii de la pantaloni in timp util, ducând la pierderi urinare)
- Incontinenta mixta – este atunci când pacientul se confrunta cu mai multe tipuri de incontinenta, in majoritatea cazurilor fiind vorba despre o combinație intre incontinenta sub presiune si incontinenta de urgenta.
Incontinenta urinara este cauzata de factori de risc diverși, printre care enumeram alimentația si obiceiurile nesănătoase de a consuma substanțe toxice, infecții de tract urinar, sarcina, diabet, paralizii, afecțiuni neurologice sau locomotorii etc.
Daca pierderile urinare încep sa interfere cu activitățile dvs zilnice, daca evitați sa părăsiți locuința din teama de a nu va face de rușine sau daca aceasta afecțiune durează de mai mult de o luna, nu amânați programarea unei consultații.
Împreună cu medical dvs puteți găsi soluția optima pentru a trata afecțiunile.
Pentru detalii sau programări apelați 0244 997
!Acest articol nu înlocuiește sfatul medicului sau consultația.
Lasă un răspuns