Majoritatea copiilor sunt atrași de apa. Este strălucitoare, jucăriile plutesc in ea, e foarte distractiv sa te stropești, sa vezi apa sărind in timp ce plonjezi si motivele continua. Însă siguranța in apa sau in jurul acesteia nu este deloc o gluma. Oricine poate suferi un accident când vine vorba de apa, inclusiv copiii sau adulții care știu sa înoate. Pentru a va proteja copiii in apa si in apropierea acesteia, trebuie sa țineți cont de câteva sfaturi.
Trebuie sa le acordați atenție mărita acestora când se joaca sau înoată in piscina sau când plonjează in mare. Va asigurați întotdeauna ca un salvamar este pregătit sa intervină, nu ii lăsați niciodată nesupravegheați atunci când sunt in apa, nici măcar atunci când sunt in cada. Pe lângă toate aceste masuri mai sunt lucruri pe care le puteți face pentru a ii menține in siguranța. Va prezentam mai jos semnele si pericolele la care sunt expuși copiii chiar si după ce ies din apa, si cum puteți sa ii protejați:
Experții in sănătate definesc “înecul” ca o problema respiratorie apăruta după ce apa pătrunde in căile respiratorii. Uneori lucrul acesta se întâmpla in momentul in care înotați sau pur si simplu faceți baie. Însă poate surveni si din lucruri mult mai simple precum înghițirea apei.
Chiar daca acest lucru poate fi fatal, sunt cazuri in care se reușește salvarea pacientului. Supraviețuirea unui înec este posibila daca persoana in cauza primește ajutor imediat.
Poate ca ați auzit de “înecul uscat” si “înecul secundar”. Aceste expresii nu reprezintă termeni medicali dar pot fi sursa unor complicații medicale rar întâlnite, care apar cel mai des la copii si pe care ar trebui sa le cunoașteți.
In cazul “înecului uscat”, apa nu ajunge in plămâni in schimb, respiratul in apa cauzează copilului dumneavoastră spasme si obturarea corzilor vocale. Aceasta din urma blochează căile respiratorii si instalează imposibilitatea de a respira. Aceste semne apar imediat după ieșirea din apa.
“Înecul secundar” este un alt termen folosit pentru a descrie complicațiile înecului. Acesta apare in momentul in care apa pătrunde in plămâni. (apa acumulata in timpul unei sesiuni de înot, scufundări sau de joaca in piscina/mare) Ajunsa acolo, aceasta inunda organele (plămânii), țesuturile si lichidele se comprima, in cele din urma apărând edemul pulmonar – condiție medicala ce poate avea drept consecința decesul.
Veți observa primele semne la copilul dumneavoastră imediat la ieșirea din apa iar acestea se pot înrăutăți in următoarele 24 de ore.
Ambele evenimente “înecul uscat” si “înecul secundar” sunt înregistrate foarte rar, rata de incidenta fiind de 1-2% din suma tuturor înecurilor survenite, conform statisticilor.
Simptomele la care trebuie sa fiți foarte atenți sunt: apariția tusei, dureri in piept, dificultate in respirație, senzația foarte accentuata de oboseala. Copiii pot suferi si schimbări de comportament, ca de exemplu iritabilitate crescuta sau scăderea nivelului de energie, ca urmare a oxigenării insuficiente a creierului.
Daca observați la copilul dumneavoastră probleme de respirație după ieșirea din apa, nu amânați un control medical, chiar daca, de cele mai multe ori, simptomele pot dispărea de la sine, este important ca acestea sa fie verificate de un specialist. Daca simptomele nu dispar sau se înrăutățesc, duceți copilul la camera de garda a unui spital, nu la medicul pediatru. Diagnosticate la timp si tratate in consecința înecul uscat sau înecul secundar, pot fi depășite, fără urmări fatale.
Cel mai important pas in evitarea înecului de orice fel, este prevenția, așa ca supravegheați copiii non-stop in timpul contactului acestora cu apa.
De asemenea un alt aspect important pe timpul verii este factorul de protecție. Protejați pielea copilului dumneavoastră cu factor de protecție ridicat (30-50) in timpul expunerii la soare.
Cu atenția cuvenita, vara nu trebuie sa reprezinte o problema.
Pentru diagnosticare sau mai multe sfaturi medicale oferite de specialist, obțineți o programare la Dentirad Hospital, unde echipa de medici va sta la dispoziție pentru eliminarea oricăror suspiciuni legate de sănătatea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră.
Pentru relații si programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns