- Pielea este cel mai mare organ al corpului. Este nevoie de aproximativ 2mp de piele pentru a inveli structura osasa si muschii. Pielea reprezinta aproximativ 16% din greutatea totala a corpului.
- Exact ca orice alt organ, pielea indeplineste anumite functii pentru organism, functii specializate pe care niciun alt organ nu le poate indeplini.
- Pielea ajuta la reglarea temperaturii corpului, detectand si recunoscand frigul si caldura.
- Este responsabila cu protejarea organelor interne, muschilor si a structurii osoase, impotriva infectiilor si bolilor externe.
- Pielea are functia de regenerare, o data la 28 de zile, pielea de pe intregul corp este regenerata.
- Pentru a se regenera, “pielea moarta” (celulele moarte) trebuie eliminata iar acest lucru se intampla cu o frecventa de 30 000 pana la 40 000 de celule moarte pe minut.
- In medie un om elimina aproximativ 5 kg de piele moarta intr-un singur an.
- Pielea umana are in medie 300 de milioane de celule. Exista aproximativ 19 milioane de celule pe fiecare 2 cm de piele.
- Fiecare centimetru patrat al pielii este “dotat” cu aproximativ 300 de glande sudoripare (responsabile cu producerea transpiratiei).
- Aproximativ 18 km de vase de sange traverseaza pielea pentru a produce si a alimenta celulele cu sange si oxigen.
- Aproximativ 1 miliard de tone din praful gasit in atmosfera este reprezentat de celulele moarte eliminate din piele.
- Din cantitatea de praf dintr-o casa, jumatate este produs de celulele moarte.
- Pielea contine 5 tipuri de receptori diferiti, acestia fiind responsabili de felul in care reactionam la atingere si la durere.
- Pielea umana gazduieste cel putin 1000 de specii diferite de bacterii.
- Atunci cand este expusa la presiune sau frecare repetata, pielea capata o intarire si o ingrosare aditionala, cunoscuta sub denumirea de “bataturi”.
- Aparitia unor modificari la nivelul pielii, tradeaza adesea modificari in organism si trebuie tratate cu seriozitate.
- Cea mai groasa portiune a pielii se gaseste pe talpi si masoara 1.4mm grosime iar cea mai subtire este pleoapa, cu o grosime de 0.02mm.
- Pielea ranita are proprietatea de a se autovindeca prin formarea de tesut cicatrizant. Tesutul cicatrizant este diferit de tesutul normal, pentru ca nu contine glande sudoripare si nici par.
- Pe timp de canicula, glandele sudoripare pot produce pana la 6 L de sudoare intr-o zi.
- Lobul urechii, marginea buzelor, patul unghial si varful penisului nu transpira niciodata.
- Un tip de glande sudoripare – cele apocrine se gasesc in jurul subratului, organelor genitale si a anusului. Aceste glande produc secretiile responsabile cu mirosurile neplacute ale corpului.
- Insa nu secretiile elimina mirosul neplacut ci contactul acestora cu bacteriile de la nivelul pielii.
- Exista persoane care nu au amprente (ridurile fine de pe pielea degetelor). Acest lucru este cauzat de o mutatie genetica.
Continuam seria curiozitatilor pielii in articolul de saptamana viitoare. Pana atunci, rasfatati-va pielea, hidratati-o corespunzator si nu ezitati sa va prezentati la medicul specialist pentru orice schimbari apar la nivelul pielii dumneavoastra.
La Dentirad Hospital puteti sa beneficiati de o terapie alternativa cu rezultate spectaculoase atat pentru sanatatea cat si pentru aspectul pielii dumneavoastra. Accesand pachetele special concepute pentru imbunatatirea sanatatii si aspectului fizic prin intermediul ozonoterapiei, beneficiati de multiplele beneficii garantate de acest tratament. Aflati mai multe despre ozonoterapie aici.
Pentru relatii si programari accesati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns