Organismul pacientilor cu intoleranta la lactoza este incapabil sa digere zaharul din lapte (lactoza). In consecinta, apar diareea, balonarea si gaze dupa fiecare masa la care se consuma produse lactate. Aceasta conditie medicala “Intoleranta la lactoza”, cunoscuta si sub denumirea de Malabsorbtie, este o boala ce nu produce grave repercusiuni medicale insa simptomele sunt destul de neplacute.
Deficienta (cantitatea insuficienta) de lactaza – o enzima produsa in mod natural in intestinul subtire – este, de obicei, motivul pentru care anumiti pacienti dezvolta “intoleranta la lactoza”. Sunt si foarte multi pacienti cu un nivel scazut de lactaza, care insa reusesc sa digere produsele lactate fara probleme. In cazul celor cu deficienta de lactaza si intoleranta la lactoza, simptomele vor aparea imediat dupa consumul de lactate. Exista si pacienti cu intoleranta la lactoza ce pot sa tina aceasta boala sub control, fara a fi nevoiti sa renunte la toate produsele lactate.
Aceasta conditie medicala apare atunci cand organismul nu produce suficienta lactaza (enzima din intestinul subtire) responsabila cu digerarea zaharului din lapte (lactoza). In mod normal, lactaza transforma zaharul din lapte in 2 zaharuri simple: glucoza si galactoza, ce se absorb in sistemul sanguin prin intermediul mucoasei intestinale.
In cazul celor cu deficient de lactaza, zaharul din lactate ajunge in colon in loc sa fie procesat si absorbit. In colon, bacteriile interactioneaza cu lactoza nedigerata si cauzeaza simptomele intolerantei la lactoza.
Exista 3 tipuri de intoleranta la lactoza, fiecare cauzata de diferiti factori:
Intoleranta la lactoza comuna (primara)– este, dupa cum sugereaza si denumirea, cea mai comuna forma de intoleranta. Pacientii care au aceasta boala produc la inceputul vietii suficienta lactaza, foarte importanta pentru bebelusi, care isi iau toti nutrientii necesari din lapte. Pe masura ce mancarea bebelusului este inlocuita sau suplinita cu alte alimente, productia de lactaza scade, insa ramane suficient de mare pentru a digera lactoza inclusa intr-o dieta echilibrata de adult.
In intoleranta primara, cantitatea de lactaza scade simtitor, facand ca produsele lactate sa fie greu de digerat. Aceasta tip de intoleranta, se transmite de obicei pe cale ereditara.
Intoleranta secundara la lactoza – acest tip de intoleranta este produs ca urmare a scaderii productiei de lactaza in urma unei boli, unui accident sau a unei interventii chirurgicale in care a fost afectat si intestinul subtire. Printre bolile asociate cu intoleranta secundara la lactoza amintim: boala Crohn, boala Celiaca. Dupa diagnosticare si aplicarea unui tratament corect, nivelul de lactaza poate fi crescut.
Intoleranta la lactoza congenitala (din nastere) – este cea mai rara forma de intoleranta la lactoza si se manifesta prin lipsa totala de lactaza a individului nou nascut.
Simptomele intolerantei la lactoza apar la interval de la 30 de minute pana la 2 ore de la consumul produselor lactate (solide sau lichide). Cele mai comune semne ale prezentei bolii sunt: diaree, ameteala, varsaturi, crampe abdominale, balonare, gaze.
Chiar daca intoleranta la lactoza nu este o conditie medicala grava, se recomanda sa fie diagnosticata si tratata corespunzator, pentru a nu conduce catre alte afectiuni medicale.
La Dentirad Hospital beneficiati de analize complete de sange si de interpretarea acestora de catre cei mai buni medici. In urma analizelor veti primi planul de tratament potrivit afectiunilor de care suferiti.
Pentru relatii si programari vizitati pagina noastra aici sau apelati numarul unic 0244 972.
Lasă un răspuns