Leșinul apare in momentul in care sângele care alimentează creierul este insuficient, la fel si oxigenul, provocând pierderea cunoștinței. Aceasta pierdere este, de obicei, de scurta durata dar daca starea de latenta depășește 1 minut, este necesar sa chemați o ambulanta.(apelati 112)
Leșinul poate sa fie cauza unei suferințe serioase a organismului dar poate apărea si independent de o condiție/afecțiune medicala. De aceea, este bine sa tratam leșinul ca pe o urgenta medicala pana când semnele si simptomele pacientului sunt descoperite si cauza leșinului devine cunoscuta. Daca suferiți de episoade recurente de leșin, nu amânați discuția cu un medic specialist. Cele mai întâlnite situații in care apare leșinul sunt:
- episoade de durere puternica (migrene, dureri dentare, dureri menstruale etc)
- efortul susținut de a avea scaun in cazul pacienților constipați
- schimbarea brusca a stării emoționale (știri triste, stres neașteptat, frica)
- crize de tuse prelungita si puternica (mai ales in cazul copiilor)
- scăderea brusca a tensiunii arteriale, care poate fi provocata de mai mulți factori, precum deshidratare, anumite medicamente, hemoragie, ridicarea brusca in picioare după o perioada de repaus
- efort fizic intens si prelungit
- abuzul de droguri, alcool sau alte substanțe cu efect psihomotor
- hipoglicemia
- accidentul vascular cerebral sau atacul de cord
- transpirație excesiva
- stare de oboseala prelungita
Pașii pe care trebuie sa-i urmați daca va simțiți “amenințați” de leșin sau daca leșinați:
- Întindeți-va pe podea/strada sau luați loc pe canapea/pat
- Nu va ridicați prea brusc in cazul in care leșinul a survenit, pentru a evita încă un episod de pierdere a cunoștinței
- Daca sunteți așezați, poziționați-va capul intre genunchii ridicati
- Daca starea de rău continua, cereți ajutor specializat, apelând numărul unic de urgenta 112
In cazul in care o persoana din jurul dumneavoastră leșina:
- Întindeți persoana cu fata in sus, cu spatele pe podea sau pat. Daca persoana respira, restabiliți fluxul sanguin către creier, prin ridicarea picioarelor pacientului deasupra nivelului inimii (aproximativ 30 de centimetri sau atât cat va permite spațiul in care va aflați).
- Eliberați pacientul de eșarfe, curele sau alte obiecte vestimentare care ar putea sa ii împiedice circulația sângelui.
- Daca persoana leșinata nu își recapătă cunoștința intr-un minut, apelați numărul unic de urgenta 112
- Verificați daca persoana leșinata are căile respiratorii libere, pentru a nu se îneca (guma, voma, pastile etc)
- Căutați semnele vitale (puls, respirație, tuse, mișcări). Daca acestea nu sunt prezente, începeți manevrele de resuscitare (resuscitare cardio-respiratorie, efectuând secvențe de 30 de compresiuni toracice externe în jumătatea inferioară a sternului, alternativ cu două ventilații artificiale gură la gură sau gură la nas) pana la sosirea echipajelor speciale sau pana când pacientul leșinat își recapătă respirația.
- In cazul in care persoana leșinata a suferit o leziune la contactul cu solul (tăietura, julitura etc) si aceasta sângerează, încercați sa limitați pierderea sângelui prin aplicare de presiune direct pe rana.
La Dentirad Hospital camera de garda cu program non-stop va garantează îngrijirile medicale imediate de care aveți nevoie in cazul unui leșin, însoțite de recomandarea medicului in legătura cu investigațiile viitoare.
Pentru programări vizitați pagina noastră aici sau apelați numărul unic 0244 972.
Lasă un răspuns